Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: korekcja nagrań  (Przeczytany 408 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline luzik1980

• Level 3
korekcja nagrań
« dnia: 27 Maja 2009, 12:46 »
 przegrywałem  kasety  do  pliku  wav  według  tej  instrukcji  http://c64power.com/?strona=artykuly/tasmapc\' target=_blank>http://c64power.com/?strona=artykuly/tasmapc oczywiście  programem  cool  edit  2000  następnie  programem  tape64  przetworzyłem  pliki  jakieś  40%  taśmy  zakończyło  się  sukcesem  wniosek  jest  taki  ze  taśmy  są  rozmagnesowane  (dokładnie  w  magnetofonie  C64  tak  samo  nie  dało  się  tych  gierek  uruchomić)  w  powyższym  linku  na  dole  autor  (na  dole  artykułu)  robił  korekcję  za  pomocą  korektora  FS  502  DIORA  (ale  nie  bede  go  kupował  na  parę  kaset)  czy  jest  jakiś  sposób  aby  poprawić  już  nagrany  sygnał  w  pliku  wav  programem  CoolEdit  2000  ?

Offline MCbx

• Level 4
korekcja nagrań
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Maja 2009, 00:29 »
 Dobra,  najpierw  wyciśnijmy  z  Twoich  nagrań  ile  się  da.  Musisz  zrobić  parę  podejść  z  Tape64,  a  może  nawet  parę  podejść  z  magnetofonem  (ja  nieraz  aby  zrzucić  kasetę  musiałem  robić  5-6  nagrań,  a  jak  był  własny  loader  i  szło  do  pliku  TAP  to  i  20-30  nagrań,  ale  to  krótkie  taśmy  są).  Dobrze,  że  użyłeś  Tape64,  a  nie  Wav-prg  bo  wav-prg  ma  badziewną  czułość.  
  Teraz  powtórz  rozpoznawanie  z  progiem  ustalonym  na  1  -  zobacz  w  instrukcji  programu  jaki  parametr  służy  do  ustawiania  progu,  chyba  nazywa  się  Threshold.  Domyślnie  jest  na  10,  a  Ty  musisz  zmienić  na  1,  chyba  parametr  \'-t:1\'.  
  Jeżeli  to  nie  zadziała  przyspiesz  nagranie:  parametr  -s:1.1  -  działa  na  stare,  rozciągnięte  kasety.  
  Jeżeli  to  nie  zadziała,  a  zgrywałeś  prawidłowo  (czyli  tak,  by  mieć  dobry  poziom  dźwięku,  ale  nie  przesterowania)  oznacza  to  prawie  na  pewno,  że  masz  jakieś  \'dziurki\'  w  nagraniu.  Spróbuj  ponowić  zrzut  na  dobrym  magnetofonie  stereo,  rozdzielić  kanały  (jeżeli  na  obu  jest  nagranie)  i  podejść  z  Tape64  do  każdego  osobno.  W  CoolEdit  rozdziela  się  kanały  w  opcji  \'Convert  sample  rate\'  czy  podobnie.  
  Pisałem  o  tej  technice  na  filety.net,  powinno  być  tam  też  jakieś  mojego  autorstwa  GUI  do  Tape64  (w  programie  T64EMP),  ale  za  jego  działanie  nie  gwarantuję.

Offline luzik1980

• Level 3
korekcja nagrań
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Maja 2009, 08:48 »
 Powiem  Ci  kolego  ze  jest  już  lepiej  dzięki  parametrowi  \'-t:1\'  poprawnie  zostało  wykrytych  ok  70%  danych