Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: obsługa kabla XE1541  (Przeczytany 620 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rmroz80

• Gość
obsługa kabla XE1541
« dnia: 22 Maja 2009, 21:58 »
 Witam  wszystkich  miłośników  C64  

Moje  pytanie  dotyczy  użytkowania  kabla  XE1541  dzięki  któremu  można  podłączyć  stację  dysków  commodore  do  PC  przez  port  LPT.  Można  również  podłączyć  kabelek  bezpośrednio  do  C64  i  wówczas  dzięki  programowi  64HDD,  pecet  staje  się  dyskiem  twardym  dla  naszego  komodorka.  A  jak  to  wygląda  w  praktyce?  
  Otóż  niedawno  na  allegro  kupiłem  sobie  taki  kabelek  i  od  2-3  tygodni  bezskutecznie  próbuje  przetransferować  dane  z  PC  na  C64.  Podłączenie  kabla  jest  ok,  wtyczki  dociśniete  także  tutaj  problemu  być  nie  może.  Po  stronie  PC  myśle  że  zrobiłem  wszystko  jak  trzeba.  Program  64HDD  jest  zainstalowany  na  dysku  C:.  Uruchamiam  go  w  czystym  dosie  z  dyskietki  startowej  Win98.  Program  startuje  i  udostępnia  urządzenia  o  numerach  9,  11  i  chyba  15.  Problem  leży  pewnie  po  stronie  wpisywania  komend  na  poczciwym  C64.  Otóż  w  manualu  wyglądają  one  mniej  więcej  tak:  

LOAD\'$..\',9  

odpowiednik  dosowego  cd..  

LOAD\'$POLEPOS.T64\',9  

Odpowiednik  wgrania  programu  

LIST  powinno  listować  katalog  

A  u  mnie  wyskakuje  że  brak  urządzenia.  

DEVICE  NOT  PRESENT  czy  coś  w  tym  stylu.  

Może  ktoś  z  szanownych  forumowiczów  bawił  sie  kiedyś  w  coś  takiego?  

Proszę  o  pomoc  i  z  góry  dziękuje.  

Bedzio

• Gość
obsługa kabla XE1541
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Maja 2009, 23:35 »
 ja  tam  sie  nie  znam  na  tym  ale  logika  podpowiada  zebys  sprobowal  z  plikami  dyskietkowymi  (czytaj  z  rozszerzeniem  *.D64),  bo  widze  ze  probojesz  wczytac  plik  z  obrazem  pliku  z  kasety

Offline luzik1980

• Level 3
obsługa kabla XE1541
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Maja 2009, 12:40 »
 DEVICE  NOT  PRESENT  oznacza  że  urządzenie  nie  jest  gotowe

Offline luzik1980

• Level 3
obsługa kabla XE1541
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Maja 2009, 12:48 »
 poza  tym  spróbuj  najpierw  dać  :  
  LOAD\'$\',(numer  urządzenia)  i  RETURN  
  a  potem  LIST  w  celu  rozwinięcia  listy  plików  i  daj  znać  czy  działa

rmroz80

• Gość
obsługa kabla XE1541
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Maja 2009, 14:49 »
 Witam  ponownie.  Pewien  postęp  już  jest.  
  Przedewszystkim  zmieniłem  komputer  i  teraz  sieciuje  C64  ze  starym  lapkiem  (procesor  133MHz  i  16MB  ramu).  
  Ponadto  należało  zmienić  przełączniki  w  pliku  go64hdd.bat.  Otóż  musiałem  dorzucić  zapis  -xe  po  to  aby  program  wiedział  z  jakim  kablem  pracuje.  Efekt  jest  następujący:  

Komendy  działają  a  na  ekranie  PC  pokazuje  się  komunikat  o  aktualnej  ścieżce.  Tylko  że  po  wpisaniu  komendy  na  Commodorku  -  totalny  zwiech  komodorka.  Próbowałem  z  różnymi  plikami  i  taśm  i  dysków  i  nic.

Offline luzik1980

• Level 3
obsługa kabla XE1541
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Maja 2009, 17:59 »
 Przeczytaj  ten  artykuł  http://c64power.com/?strona=artykuly/x1541\' target=_blank>http://c64power.com/?strona=artykuly/x1541 i  użyj  HDD64  mam  ten  kabel  sam  robiłem  ale  nigdy  nie  łączyłem  tym  kablem  C64  z  PC  ,  tylko  stacje  1541  II  z  PC,  może  on  po  prostu  nie  jest  do  łączenia  C64  z  PC

rmroz80

• Gość
obsługa kabla XE1541
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Czerwca 2009, 22:39 »
 Hmmm,  z  pewnością  jest.  Tak  przynajmniej  twierdzi  sam  autor  do  którego  zdecydowałem  się  napisać.  

Offline luzik1980

• Level 3
obsługa kabla XE1541
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Czerwca 2009, 11:28 »
 więc  spróbuj  z  samą  stacją

rmroz80

• Gość
obsługa kabla XE1541
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Czerwca 2009, 13:57 »
 Upór  miał  jednak  sens.  
  Transfer  danych  bezpośrednio  z  PC  na  Commodore  64  przy  użyciu  kabla  XE1541  jest  możliwy  na  100%.  

Jednak  każdy  kto  chce  tego  dokonać  musi  posiadać  trochę  wiedzy  na  temat  swojego  pc  (taktowanie  procka).  Jest  to  istotne  dlatego  że  PC  musi  wiedzieć  jak  \'dostroić  się\'  pod  względem  prędkości  do  C64.  I  tak  np.  w  moim  przypadku  łącząc  laptop  SIEMENS  NIXDORF  z  procesorem  Pentium  133MHz  musiałem  jako  dodatkowy  przełącznik  napisać  -p  133.    
  I  ruszyło!!!  Bez  żadnych  kartridży!  Jeśli  ktoś  chce  bardziej  szczegółowych  informacji,  proszę  napisać.  Wkrótce  opublikuje  na  swojej  stronie  WWW  bardziej  szczegółowy  artykuł  na  ten  temat  wraz  ze  zdjęciami.  

Pozdrawiam  wszystkich  C64-maniaków.

Offline luzik1980

• Level 3
obsługa kabla XE1541
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Czerwca 2009, 16:46 »
 elegancko  więc  daj  link  do  stronki  jak  zrobisz