Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: WinVICE 2.1 - problem z ust. joysticka  (Przeczytany 446 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mastermind

• Gość
WinVICE 2.1 - problem z ust. joysticka
« dnia: 19 Maja 2009, 21:24 »
 Witam  ponownie.  POstanowiłem  znowu  pograć  na  emulatorze  C64  i  nagle  pojawił  mi  się  dziwny  problem.  Chodzi  o  to  ze  ze  kiedy  ustawię  sobie  sterowanie  w  opcjach  Settings  ->  joystick  ->  Config  np.  keyset  A  i  np.  dam  takie  sterowanie:  kierunki  to:  góra,  dół,  boki  na  kursorach,  a  fire  button  to  Z.  Wtedy  w  grze  taka  konfiguracja  nie  działa.  A  działa  za  to  w  taki  sposób,  że  kierunki  ustawione  są  domyślnie  za  pomocą  klawiszów  C  i  B  a  góra,  czyli  skok  to  F1  lub  F2.  I  zebym  mógł  ich  użyć  muszę  ciągle  trzymac  wciśniety  klawisz  fire  button  czyli  w  moim  przypadku  był  to  klaw.  Z.  
  O  co  chodzi??  
  Dodam  ze  na  emulatorze  CCS64  miałem  dokładnie  tak  samo.  Gram  również  na  emulatorze  NESa  -  FceUltra  i  tam  klawisze  działają  prawidłowo.  Próbowałem  się  bawić  z  mappingiem  klawiatury  chociaż  nie  wiem  w  ogole  jak  to  działa.  
  Wołam  o  pomoc    \'\'  

p.a.

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Maja 2009, 21:48 »
 Rozumiem,  że  oprócz  konfiguracji  keysetu  ustawiłeś  też,  iż  joystick  in  port  1  =  keyset  A  na  przykład?  Osobiście  zawsze  mam  ustawiony  tylko  jeden  joy  i  jeden  keyset  (tzn.  drugi  joy  ma  \'none\')  i  w  razie  potrzeby  przełączam  tylko  porty  (alt+j).  Czasami  trzeba  wyłączyć  oba  joye  (oba  mają  ustawione  \'none\')  -  a  to  w  sytuacjach,  w  których  są  np.  opcje  trainera  ,  które  trzeba  przełączyć  sobie  strzałkami  (przy  założeniu,  że  kierunki  joya  =  strzałki  kursora).  Nic  innego  z  działu  \'problemy  z  joystickiem\'  mi  nie  przychodzi  do  głowy.

mastermind

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Maja 2009, 22:15 »
 Działa!  
  Kurcze  jak  ześ  na  to  wpadł,  ja  bym  w  zyciu  takiego  czegoś  nie  wykombinował  :),  tzn.  chodzi  mi  tu  te  trainersy  i  przełączanie  joysticka  (swap  ports).  Bo  owszem,  gram  w  grę  w  której  są  trainery  i  z  tego  co  rozumiem  to  one  powodują  ten  konflikt.  Ale  dziwne  jest  to  ze  kiedy  przełącze  port  z  #1  na  #2  to  działa  ta  dwójka  a  jedynka  a  nie.  A  przecież  mam  skonfigurowany  port  #1    \'\'  .  Dlaczego  to  takie  namieszane...,to  nie  wiem  ale  co  tam  ważne  że  działa.  Tylko  problem  będzie  jak  z  kimś  będe  chciał  pograć  w  coś  na  dwóch  (na  przykład  z  siorą  w  bubble  bobble).  Naprawde  namieszane  są  te  emulatory,  ale  ważne  p.a.  że  mi  pomogłeś.  Dzieki  wielkie!

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Maja 2009, 09:38 »
 Niestety  w  c64  (to  wcale  nie  wina  emulatorów)  porty  joysticków  są  ściśle  powiązane  z  klawiaturą  (tzw.  matrycą  klawiatury).  Korzystają  z  tych  samych  rejestrów.  Działa  to  tak,  że  podczas  ruchów  joysticka  równocześnie  komputer  odbiera  kombinacje  klawiszy.  W  emulatorach  gdy  ustawiamy  joystick  na  wybranych  klawiszach,  problem  ten  się  jeszcze  kumuluje,  a  więc  ostrożnie  z  tym  konfigurowaniem.  W  Vice  jest  jeszcze  opcja  \'Enable  Joy  Keys\'  gdzie  jej  chwilowe  odznaczenie  może  pomóc  w  konfliktach  joy-klawiatura  (np.  w  trainerach).  

mastermind

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Maja 2009, 21:53 »
 Acha,  faktycznie  jest  opcja  Enable  Joy  Keys  i  może  się  faktycznie  przydać.  Tak  więc  wszystko  sie  wyjaśniło  -  mniej  więcej  zrozumiałem  na  czym  polega  ten  konflikt,  ale  nie  spotkałem  się  z  nim  w  zadnych  innych  emulatorach  jak  tylko  tych  z  Commodore.  Dzieki  za  informacje  i  pomoc.  I  myśle  ze  nie  bedzie  już  problemu  z  ustawieniami  na  dwóch.  ;)

p.a.

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Maja 2009, 22:49 »
 Hmm...zgaduję,  że  nigdy  C-64  nie  miałeś?  Bo  te  \'cechy  wspólne\'  klawiatury  z  portem  joya  czasami  nieźle  dawały  się  we  znaki,  zwłaszcza,  gdy  miało  się  tylko  jeden  joystick.  Np.  naciskałeś  fire  na  ekranie  tytułowym,  sądziłeś,  że  jest  ok,  a  potem  się  okazywało  (podczas  samej  gry),  że  jednak  gra  się  na  drugim  porcie  -  a  to  dlatego,że  fire  równało  się  po  prostu  spacji.  
  Takie  przynajmniej  miewałem  problemy  gdy  miałem  tych  12-13  lat;)  Ech,  to  se  ne  vrati.

mastermind

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Maja 2009, 13:16 »
 Miałem  Commodore  64C,  bo  po  pierwsze  jezeli  bym  nie  miał  to  trudno  zebym  teraz  sciągał  emulator  i  chciał  ot  tak  sobie  popykac  w  gry  których  nawet  bym  nie  znał  (np.  nie  miałem  nigdy  Amigi  i  jakoś  tak  nie  ciągnie  mnie  do  emulatora  tego  komputera),  a  po  drugie  pytałem  się  kiedyś  was  o  tytuły  gier  które  grałem  za  młodego  (5-9  lat)  i  ty  p.a.  nawet  mi  je  podawałeś  ;).  
  Moze  i  faktycznie  były  takie  zdarzenia,  bo  coś  mi  teraz  zaświtało  w  pamięci.  Przypomniało  mi  się  ze  zawsze  przed  rozpoczęciem  gry  sprawdzało  się  który  joystick  działa  (miałem  dwa,  bodaj  Quickshoty)  ale  jakoś  tak  nigdy  nie  zwracałem  na  to  uwagi.  Bo  trudno,  jako  7-latek,  myslec  o  takich  rzeczach  ;]

p.a.

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Maja 2009, 19:24 »
 Hehe,  wobec  tego  przepraszam.  I  faktycznie,  podawałem  Ci  kiedyś  jeden  tytuł  gry...starość  nie  radość;)  Jeśli  o  mnie  idzie,  to  sam  również  nie  miałem  Amigi,  ale  zamierzam  za  czas  jakiś  zabrać  się  za  parę  (?)  gier  z  tej  platformy...  w  podstawówce  miałem  C-64,  ale  namiętnie  czytywałem  też  Top  Secret  i  Secret  Service  i  marzyłem  o  niektórych  grach  z  16-bitowców:)

mastermind

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Maja 2009, 10:59 »
 Spoko  maroko!  Coś  mi  sie  przypomniało  że  grywałem  jednak  na  Amidze  ale  to  było  u  mojego  kuzyna  jak  do  niego  przyjeżdzalem.  Czyli  było  to  tak  ze  dwa  razy,a  i  w  dodatku  nie  zapamietałem  w  co  grałem  (moze  jakiegos  bombermana  albo  co?  nie  pamietam  ;P).  
  No  w  sumie  Amiga  to  już  wyższa  półka  anizeli  C64,  i  tak  patrząc  na  allegro  trzeba  sie  wykosztować  aby  zdobyć  ten  sprzęt  :].  co  jak  co  ale  dobrze  ze  są  emulatory.

Bedzio

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Maja 2009, 23:33 »
 ja  z  amigi  to  pamietam  tylko  \'spadaj  pierdoło\'    (Franko),  \'mieso  armatnie\'  i  \'goblinsy\'  :)  bo  tylko  w  to  gralem  u  kumpla  :)