Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Problem z kasetami  (Przeczytany 385 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

PateR

• Gość
Problem z kasetami
« dnia: 01 Maja 2009, 20:11 »
 Witam,  mam  taki  problem  z  dwoma  kasetami  z  grami  studia  LK  Avalon.  
  Otóż  problem  jest  taki,że  gry  z  tych  kaset  nie  chcą  się  załadować  w  żaden  sposób.  W  instrukcji  gry  na  kasecie  pisze,  że  kasety  się  ładują  za  pomocą  komendy  Load  (nie  turbo)  no  i  tu  problem  :  
  Piszę  LOAD  
  komputer  wyświetla  
  PRESS  PLAY  ON  TAPE  
  Naciskam  play  
  i  tu  zaraz,gdy  licznik  dojdzie  do  003  komputer,jakby  się  restartował.  Pokazuje  się  niebieskie  tło  i  komunikat  
  READY.  
  Kilka  razy  udało  się  licznikowi  dojść  do  większej  liczby,  ale  niestety  działo  się  to  samo.  Nie  potrafię  uruchomić  tych  gier,  jestem  bezradny.  
  Czy  ktoś  potrafi  pomóc?  Z  góry  dzięki

Offline MCbx

• Level 4
Problem z kasetami
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Maja 2009, 23:33 »
 Regulowałeś  głowicę  dla  różnych  miejsc  na  taśmie?  Bo  pierwsza  część  może  być  normalnie  typu  Kernal  zapisana  (program  ładujący),  reszta  we  własnym  loaderze.  

PateR

• Gość
Problem z kasetami
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Maja 2009, 08:56 »
 Tak,regulowałem  przy  pomocy  programu  na  Kartridżu  BB  v.8  zauważyłem,że  te  taśmy  chyba  jak  ty  mówisz  ładują  się  z  początku  inaczej  niż  później,bo  wyświetlają  się  białe  pasy  na  czarnym  tle,ale  niestety  po  jakimś  czasie  pasy  się  kończą  i  komputer  się  resetuje.

Bedzio

• Gość
Problem z kasetami
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Maja 2009, 00:35 »
 najpierw  wyjmij  kartridz  i  dopiero  potem  wgrywaj  ;]  te  gry  sie  wgrywa  bez  niego  ;]  

Pozdrawiam

PateR

• Gość
Problem z kasetami
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Maja 2009, 13:53 »
 Oczywiście  próbowałem  bez  BlackBoxa  8  i  tak  samo  jak  z  nim  ;/

zyga

• Gość
Problem z kasetami
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Maja 2009, 14:12 »
 Gry  z  LK  Avalon  są  nagrane  na  taśmie  kilka  razy  (w  sensie  to  samo  parę  razy  pod  rząd).  Spróbuj  może  trochę  dalej  ?