Napisał: Augiasz
Witam!Dzis otrzymalem zestawik c64 skladajacy sie z ``jednostki centralnej``, magnetofonu datasette, dwoch dzojow, zasilacza i mnostwa (zakurzonych juz nieco) kaset z softem.

Niestety nie udzielono mi instrukcji jak np.uruchamiac programy z kaset.

Jesli ktos mialby chwilke i udzielil mi informacji na temat jak zaladowac program z kasety bylbym bardzo (BARDZO) wdzieczny (najlepiej krok po kroku...). Chcialbym takze wiedziec jakie istnieja najlepsze sposoby kopiowania danych z pc na c64 i ile obecnie kosztuje stacja dyskietek do c64. Z gory dziekuje i przepraszam za lamerstwo (ale od czegos w koncu trzeba zaczac)...
ok to zaczynamy pod adresem
http://c64.nostalgia.pl/?strona=emulacja/podstawy jest ogolny opis wgrywania programow jednak dla tasmy jest on troche nie dokladny wiec oto moja wersja:
Gry na C64 są na ogol na tasmach ladowane w systemie TURBO co oznacza ze aby zaladowac gre najpierw nalezy uruchomic program TURBO np:turbotape , turbo64 itp.
program taki powinien znajdowac sie na wiekszosci kaset kupionych (rozne pirackie tez go mialy) na poczatku kasety, oczywiscie NIE LADUJE sie go w turbo (jest on tez dostepny na prawie kazdym cardridgu do C64 - to takie pudelko wkladane w port z tyłu C64)
aby zaladowac program NIE W TURBO
piszemy LOAD (return) i wlaczamy play w magnetofonie po ekran staje sie niebieski i po chwili jezeli magnetofon natrafi na poczatek programu pojawi sie napis z tytulem programu (np turbotape) albo bez zadnego tytulu (bedzie to napis w stylu found nazwaprogramu) wciskamu spacje i program skonczy sie ladowac (bedzie wowczas niebieski ekran) po zaladowaniu pojawi sie napis loading
ready
jezeli program wgral sie z bledami bedzie napis load error
po zaladoiwaniu (bezblednym) piszemy RUN (return ) i gotowe
tym sposobem mozemy zaladowac program typu turbo , zeby wgrac gre po uruchomieniu programu turbo tape piszemy