Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Trudne poczatki  (Przeczytany 791 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Augiasz

• Gość
Trudne poczatki
« dnia: 08 Sierpnia 2002, 20:24 »
 Witam!Dzis otrzymalem zestawik c64 skladajacy sie z \'jednostki centralnej\', magnetofonu datasette, dwoch dzojow, zasilacza i mnostwa (zakurzonych juz nieco) kaset z softem. Niestety nie udzielono mi instrukcji jak np.uruchamiac programy z kaset. Jesli ktos mialby chwilke i udzielil mi informacji na temat jak zaladowac program z kasety bylbym bardzo (BARDZO) wdzieczny (najlepiej krok po kroku...). Chcialbym takze wiedziec jakie istnieja najlepsze sposoby kopiowania danych z pc na c64 i ile obecnie kosztuje stacja dyskietek do c64. Z gory dziekuje i przepraszam za lamerstwo (ale od czegos w koncu trzeba zaczac)...

pvg

• Gość
Trudne poczatki
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Sierpnia 2002, 21:22 »

Napisał: Augiasz

Witam!Dzis otrzymalem zestawik c64 skladajacy sie z ``jednostki centralnej``, magnetofonu datasette, dwoch dzojow, zasilacza i mnostwa (zakurzonych juz nieco) kaset z softem. Niestety nie udzielono mi instrukcji jak np.uruchamiac programy z kaset. Jesli ktos mialby chwilke i udzielil mi informacji na temat jak zaladowac program z kasety bylbym bardzo (BARDZO) wdzieczny (najlepiej krok po kroku...). Chcialbym takze wiedziec jakie istnieja najlepsze sposoby kopiowania danych z pc na c64 i ile obecnie kosztuje stacja dyskietek do c64. Z gory dziekuje i przepraszam za lamerstwo (ale od czegos w koncu trzeba zaczac)...
ok to zaczynamy pod adresem http://c64.nostalgia.pl/?strona=emulacja/podstawy jest ogolny opis wgrywania programow jednak dla tasmy jest on troche nie dokladny wiec oto moja wersja:

Gry na C64 są na ogol na tasmach ladowane w systemie TURBO co oznacza ze aby zaladowac gre najpierw nalezy uruchomic program TURBO np:turbotape , turbo64 itp.  
 program taki powinien znajdowac sie na wiekszosci kaset kupionych (rozne pirackie tez go mialy) na poczatku kasety, oczywiscie NIE LADUJE sie go w turbo (jest on tez dostepny na prawie kazdym cardridgu do C64 - to takie pudelko wkladane w port z tyłu C64)

aby zaladowac program NIE W TURBO
 piszemy LOAD (return) i wlaczamy play w magnetofonie po ekran staje sie niebieski i po chwili jezeli magnetofon natrafi na poczatek programu pojawi sie napis z tytulem programu (np turbotape) albo bez zadnego tytulu (bedzie to napis w stylu found nazwaprogramu) wciskamu spacje i program skonczy sie ladowac (bedzie wowczas niebieski ekran) po zaladowaniu pojawi sie napis loading
 ready
 jezeli program wgral sie z bledami bedzie napis load error
 po zaladoiwaniu (bezblednym) piszemy RUN (return ) i gotowe

tym sposobem mozemy zaladowac program typu turbo , zeby wgrac gre po uruchomieniu programu turbo tape piszemy

pvg

• Gość
Trudne poczatki
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Sierpnia 2002, 21:30 »
 tym sposobem mozemy zaladowac program typu turbo
 zeby wgrac gre po uruchomieniu programu turbo tape piszemy (strzalka)L (strzalka to oryginalny klawisz C64) wowczas na poczatku gry w turbo widac waskie paski poziome) po tych paskach pojawia sie napis found i naciskamy spacje, gra konczy sie ladowac ale teraz paski sa chaotyczne i roznej dlugosci po zaladowaniu gry piszemy RUN

Jezeli gra sie nie laduje i pisze load error lub nie zatrzymuje sie po paskach waskich nalezy ustawic glowice w magnetofonie za pomocą srubokreta

to osobny temat i niestety teraz go juz nie opisze bo mi sie drugi raz niechce bo to cholerne forum ucielo mi polowe tego co napisalem ;-) wiec moze ktos poszerzy moja wypowiedz

pozdrawiam

Luc (webmaster)

• Gość
Trudne poczatki
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Sierpnia 2002, 13:41 »
 Dzięki PVG za wyręczenie nas w instruowaniu  . Muszę tylko dodać, że właśnie przeniosłem artykuł o Podstawach obsługi C64 jak i poleceniach stacji dysków do działu SPRZĘT (czyli tam, gdzie powinny leżeć od samego początku). Tak więc poprawny adres to teraz http://c64.nostalgia.pl?strona=hard/podstawy\'>http://c64.nostalgia.pl?strona=hard/podstawy    

A z tymi \'strzalkami\' to faktycznie możliwy błąd, choć kiedyś już to testowałem i było OK. Jak januzi zobaczy i określi błąd, skasuje tamte posty. Pozdrawiam