Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Przesyl danych PC->C64  (Przeczytany 742 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Augiasz

• Gość
Przesyl danych PC->C64
« dnia: 10 Sierpnia 2002, 20:35 »
 Witam!Jaki istnieje najprostszy sposob przesylania danych z peceta na c64? Dyskietka? Chodzi mi o sposob najprostszy do wykonania dla przecietnego uzytkownika (nie jakies kable o ktorych kiedys ktos cos slyszal, ale raczej nie do dostania w Polsce)...Pozdrawiam

Luc (webmaster)

• Gość
Przesyl danych PC->C64
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Sierpnia 2002, 10:10 »
 Witam.

Jeżeli nie chcesz się bawić w konstruowanie kabli (typu XE1541), pozostają chyba tylko dwa programy do Twojej dyspozycji - WAV2PRG oraz TAPE64 (choć ten drugi działa w DOSie i, powiedziałbym, jego obsługa nie jest szczytem wygody). Pierwszy program pozwala na przenoszenie plików zarówno z C64 do PC oraz z PC do C64, lecz tylko z kasety i na kasetę (póĽniej ew. z kasety można przegrać/przekonwertować program na dysk). Konwersja odbywa się poprzez dĽwięk (tak więc będziesz musiał zaopatrzyć się też w kilka podręcznych użytków, mimo wszystko może kabel/ew. mikrofon). O wszystkim więcej przeczytasz w poświęconych tym tematom artykułom w dziale EMULACJA. Zapraszam.

~#*#sajgon

• Gość
Przesyl danych PC->C64
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Sierpnia 2002, 07:38 »
 Ja bym jednak proponował zrobienie kabla
 XE1541 -schemat w sieci -zrobienie kabla jest bardzo proste dla kogoś kto miał w ręku lutownicę
 Zalety:
 Przegrywanie z obrazów .d64 na dyskietkę C64 lub PC robi jako napędy do C64 -programy C64HDD lub VC1541 -ogólnie dostępne w sieci

GemBoy

• Gość
Przesyl danych PC->C64
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Sierpnia 2002, 18:38 »
 ja uzywam wav2prg - najszybszy i najprostszy do skonstruowania