Z tym wyborem emulatora, to nie taka prosta sprawa

Jedno jest pewne - Frodo to słaby wybór, przynajmniej na dzień dzisiejszy.
Co do wierności emulacji - to tak bez zbędnego mieszania w setupie, będzie to rzeczywiście hox (w jego setupie za duzo i tak sie nie namiesza), niestety okupuje się to potrzebą większej wydajności PC-ta.
Zabawne, ale żeby porządnie emulować c64 to jeszcze współczesne komputery mogą sobie nie radzić.
Ja najczęscięj używam Vice, jest on największym kombajnem konfiguracyjnym - działa szybko, dopuki nie bawimy się w polepszanie jakości dźwięku (resampling). Powiem tak: mam athlona64x2 6400+ (3.2Ghz) i jak poustawiam wszystko na max (istotne jest też nie opuszczanie ramek - 1/1) to w trybie warp przyspiesza o jakieś 50% ! (normalnie 5000-7000%).
CCS - na ile ustawiałeś dzwięk? - najważniejszy jest oversampling i w tedy też ładnie gra.
O dziwo przedwczoraj zauważyłem w swoim programie błąd(z cyklowaniem) który nie pojawił się na Vice, a na hox i ccs tak - a więc ja bym tego emulatora też nie skreślał.
Co do kolorów to rzeczywiście standardowo emulatory blado je wyświetlają . W vice ustawiam sobie większe saturation 1.2-1.3 i już są ładne.