Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Magic Desk I  (Przeczytany 458 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

andrus64

• Gość
Magic Desk I
« dnia: 08 Marca 2009, 13:44 »
 Chcę  tek  Cart.  przerobić  tak  by  odpalił  mi  27c256.  Podobno  się  da,  ale  informacje  jakie  zebrałem  mówią  tylko,  że  można  ;-)

zyga

• Gość
Magic Desk I
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Marca 2009, 08:17 »
 Musisz  sprawdzić  czy  wszystkie  potrzebne  linie  adresowe  z  expansion  portu  znajdują  się  na  laminacie.  

Jest  to  eprom  32kB,  więc  potrzebujesz  linii  od  A0  do  A14.  Poszukaj  sobie  rozpiski  Expansion  Portu  i  zobacz  które  to  linie.  

Dobrze  mówię,  Kisiel  ?

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Magic Desk I
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Marca 2009, 08:35 »
 no  raczej  taką  pamięć  się  bankuje  po  8k  więc  będzie  jeszcze  jakiś  ttl  od  rejestru.  
  jak  chcesz  się  bawić  w  podmiankę  epromów  zrób  sobie  programator  (np.  jeden  jest  opisany  na  filetach)  no  i  jakiś  kasownik  na  lampie  UV  (ew.  czas  i  słoneczko)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

andrus64

• Gość
Magic Desk I
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Marca 2009, 18:02 »
 zależy  mi  raczej  by  odpalił...  jakikolwiek  bank,  bo  nagrane  zostało  8  razy  to  samo.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Magic Desk I
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Marca 2009, 14:27 »
 Nie  8  a  4  razy  ;)  

Jeśli  na  Magic  Desku  masz  zamontowane  EPROMy  albo  ROMy  28  pinowe,  to  zapewne  masz  zezworkowane  J2  i  J4.  Jak  nie  -  to  przetnij  J1  i  J3  i  zewrzyj  zwory  J2  i  J4  (tzn  -  nie  J2  z  J4,  tylko  obie  części  zwor  ze  sobą).  

27c256  wpakuj  zamiast  U1  (tak  mi  się  wydaje,  bo  zdjęcia  PCB  na  sieci  są  do  d*  i  nie  widać  dobrze  ścieżek).  W  każdym  razie,  do  tego  EPROMu  do  którego  idzie  sygnał  z  pinu  nr  4  74139.  

Reszta  ROMów/EPROMów  najlepiej  do  wywalenia  (żeby  mniej  prądu  żarły),  a  jeśli  są  to  ROMy  24  pinowe  -  to  definitywnie  wywal.  

Właściwie  to  i  74139  i  74175  możesz  wywalić  -  ale  wtedy  będziesz  musiał  poprowadzić  kabel  od  !ROML  (kontakt  11  na  złączu  kartridge`a)  do  !OE  na  Epromie  U1  (pin  22).    
  Jak  chcesz  zostawić  te  dwa  TTLe  to    
  odetnij  ścieżkę  idącą  do  pinu  9    74175  (wejście  zegarowe  przerzutników)  a  do  tego  pinu  podłącz  masę.    

-profil nieaktywny-

andrus64

• Gość
Magic Desk I
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Marca 2009, 17:52 »
 Dziękuję.  Jak  by  co,  to  będę  się  jeszcze  pytać.  

\'Na  przyszłość/dla  potomności\':  
  http://www.64hdd.com/download/rom-crts.zip\' target=_blank>http://www.64hdd.com/download/rom-crts.zip

Jako  takiej  jakości  zdjęcia  MD1  i  Super  games  plus  SCHEMATY

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Magic Desk I
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Marca 2009, 10:13 »
 Właśnie  na  podstawie  tamtych  zdjęć  i  przede  wszystkim  -  schematów  -  wykombinowałem  co  i  jak.
-profil nieaktywny-

andrus64

• Gość
Magic Desk I
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Marca 2009, 16:43 »
 Mogę  te  zwory  połączyć  lutem??  

wiem.  naiwne  pytanie,  ale  je  naprawdę  nie  wiem.