Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: BB8  (Przeczytany 561 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kabel

• Gość
BB8
« dnia: 01 Stycznia 2009, 13:09 »
 Poszukuje  obrazu  cartidge`a  Black  Box  V8

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
BB8
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Stycznia 2009, 19:42 »
 Żaden  z  emulatorów  C64  nie  obsługuje  BB  v8...
-profil nieaktywny-

Chippy

• Gość
BB8
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Stycznia 2009, 10:52 »
 A  teraz  wyjaśnię  czemu:  

Black  Box  v8  jest  zbudowany  na  zasadzie  paru  \'mikroprocesorków\'  z  ROM`em,  przez  co  może  pomieścić  więcej  danych,  lecz,  niestety,  jest  taki  mechanizm  niezwykle  trudny  do  emulacji.  Zaznaczę  tu,  że  on  nie  wgrywa  do  RAM`u  wszystkie  banki  pamięci,  tylko  je  przechowuje  na  określony  czas  (np.  jeden  bank  pamięci  na  tzw.  system  SAM,  a  drugi  na  BLACK  BOX  BASIC).

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
BB8
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Stycznia 2009, 13:47 »
 Chippy,  jaki  belkot,  ja  peirdole,  

tam  jest  32kB  ROM  i  zadne  ze  znanych  obecnie  emulatorow  nie  obsluguje  takiego  mechanizmu  bankswitchu  (ktory  jest  na  logice  TTL  a  nie  `procesorkach`)  jaki  jest  w  BB8,  co  nei  znaczy  ze  jest  on  trudny  w  implemetnacji  -  po  prostu  BB8  jest  znany  tylko  w  PL  a  nikmu  z  PL  nie  chce  sie  doporogramwoac  np  Vice  obslugi  tego  carta.  

swoja  droga  ktos  tu  dawno  temu  obiecal  ze  rozlutuje  wojego  bb8,  zamiesci  schemat  i  ROM  i  jak  do  tej  pory  nic  z  tego...  

"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Chippy

• Gość
BB8
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Stycznia 2009, 19:28 »
 Ja  bardzo  rzadko  piszę  czytelnie  i  do  zrozumienia  :)

Offline MCbx

• Level 4
BB8
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Stycznia 2009, 20:48 »
 A  właśnie,  czy  ma  ktoś  może  w  formacie  emulacyjnym  moduł  SAM?  Wiem,  że  kiedyś  był  na  jakiejś  taśmie,  więc  nie  był  za  bardzo  przywiązany  do  logiki  kartridża.

zyga

• Gość
BB8
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Stycznia 2009, 21:20 »

Offline MCbx

• Level 4
BB8
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Stycznia 2009, 13:11 »
 Znam,  ale  z  tego,  co  pamiętam  to  na  BB8  gadało  to  po  polsku...  Nawet  mam  gdzieś  jakiś  program  edukacyjny,  który  ma  to  polskie  gadanie  zaimplementowane.

zyga

• Gość