Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Odpalanie gier na C64  (Przeczytany 1195 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Szulcer

• Gość
Odpalanie gier na C64
« dnia: 26 Listopada 2008, 12:45 »
 Witam!  
  Niedawno  zakupiłem  oryginalną  konsolę  Commodore  64,  jednak  nie  wiem,  jak  się  odpala  na  niej  gry.  Dwie  gry  przez  przypadek  odpaliłem,  ale  nie  potrafię  tego  powtórzyć.  Mógłby  mi  ktoś  wytłuamczyć  jak  to  się  robi?  Proszę    \'\'  

dekans89

• Gość
Odpalanie gier na C64
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Listopada 2008, 16:21 »
 konsole  C64  powiadasz...  
  to  zalezy  na  jakim  nosniku  masz  gre,  
  mozesz  miec  ja  na  kasiedie,  dyskietce  lub  cardridge...  ta  ostatnia  opcja  odpada,  bo  z  tym  trodno  o  problem.  
  jezeli  masz  na  kasecie,  wystarczy  ze  po  wlozeniu  kasety  nacisniesz  F1  i  sobie  poczekasz,  potem  spacja,  czekasz  i  F3.  
  jezeli  dyskietka  to  wpisujesz  load\'nazwa_gry\',8,1  i  potem  F3.  

Offline OSH

• Level 5
Odpalanie gier na C64
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Listopada 2008, 16:23 »
 Jeszcze  raz  nazwiesz  C-64  \'konsolą  do  gier\'  i  zobaczysz,  jak  w  drzwiach  ci  staje  brygada  mścicieli  \'\'  C-64  to  jest  KOMPUTER,  a  nie  konsola!  Konsolą  sobie  możesz  nazywać  PSX-a,  czy  innego  X-Boksa.  A  nie  pełnoprawny  komputer.  
  A  poza  tym,  opisz  nieco  dokładniej  co  masz.  CV-64  z  magnetofonem,  czy  ze  stacją  dysków?  Masz  jakiś  kartridż?  Jeżeli  tak,  to  jaki?

dekans89

• Gość
Odpalanie gier na C64
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Listopada 2008, 16:25 »
 sory,  
  pisalem  ci  funkcje  jakie  byly  dla  pewnego  cardridge`a,  zastap  wszystkie  F1  na  LOAD,  a  wszystkie  F3  na  wpisanie  polecenia  RUN.  
  teraz  powinno  byc  ok,  a  jak  nie  to  z  pewnoscia  ktos  mnie  poprawi  :)

Szulcer

• Gość
Odpalanie gier na C64
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Listopada 2008, 16:29 »
 Już  coś  poszło  ale  bez  pisania  RUN...  
  A  za  tą  konsolę  to  przepraszam  :P

Offline OSH

• Level 5
Odpalanie gier na C64
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Listopada 2008, 16:32 »
 No  to  może  powiedz  dokłądniej,  co  za  zestaw  nabyłeś,  to  łatwiej  uzyskasz  pomoc.  Z  tak  lakonicznego  opisu  nic  nie  wynika...

Szulcer

• Gość
Odpalanie gier na C64
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Listopada 2008, 16:36 »
 Nie  wiem  co  ja  mam.  Jest  całe  białe  białe,  klawisze  też  (tylko  f  są  szare).  Wygląda  jak  to  na  zdjęciu  http://enr1que.files.wordpress.com/2007/04/c64c_1.jpg\' target=_blank>http://enr1que.files.wordpress.com/2007/04/c64c_1.jpg

Offline OSH

• Level 5
Odpalanie gier na C64
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Listopada 2008, 16:38 »
 Ale  masz  magnetofon  czy  stację  dysków?  Masz  z  tyłu  komputera  wetknięte  takie  czarne  pudełko?

Szulcer

• Gość
Odpalanie gier na C64
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Listopada 2008, 16:41 »
 Mam  tylko  magnetofon,  nie  mam  stacji  dyskietek  ani  cardridg`y.  I  jeśli  chodzi  o  te  kasety  to  czasem  po  wciśnięciu  play  samo  się  RUN  wpisuje,  pokazuje  się  READY  i  tak  stoi.

Offline OSH

• Level 5
Odpalanie gier na C64
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Listopada 2008, 16:44 »
 Coś  tu  jest  dziwnego.  Jeżeli  gry  są  zapisane  w  TURBO,  to  na  poczatku  taśmy  powinien  być  program  TURBO.  Czy  to  oryginalne  gry  czy  piraty?  

Szulcer

• Gość
Odpalanie gier na C64
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Listopada 2008, 16:46 »
 W  większości  oryginały  i  tak,  raz  się  jakiś  turbo  rom  włączył,  ale  wyglądał  podobnie  do  C64  Basic.

Offline OSH

• Level 5
Odpalanie gier na C64
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Listopada 2008, 16:51 »
 No  to  jest  właśnie  tak.  Oryginalne  gry  mają  na  poczatku  nagrany  TURBO  ROM,  w  różnych  wersjach,  który  pozwala  załadować  samą  grę.  Pirackie  składanki  zazwyczaj  też.  Po  załadowaniu  gry  piszesz  RUN,  naciskasz  RETURN  i  już.  
  Jest  tez  możliwość,  że  gra  uruchamia  się  samoczynnie  po  załadowaniu.  A  jezeli  się  nie  uruchamia,  to  może  być  wina  źle  ustawionej  głowicy.  W  magnetofonie  tuż  pod  klapką  jest  taki  malutki  otworek.  Wkłąda  się  tam  śrubokręt  i  DELIKATNIE  pokręca  śrubką  służącą  do  regulacji  głowicy.  Ale  nie  polecam  Ci  tego  rozwiązania.  Proponuję  rpzde  wszyztrkim  dorwać  na  Allegro  jakiś  kartridż,  np.  BlackBox,  X,  Final  czy  Action  Replay.  Z  tym,  że  te  dwa  ostatnie  bardziej  się  przydają  posiadaczom  stacji  dysków.

TuMe64

• Gość
Odpalanie gier na C64
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Listopada 2008, 16:51 »
 na  początki  kaset  oprócz  TURBO  powinien  być  także  program  do  ustawiania  głowycy  magnetofonu...  musisz  mieć  taki  malutki  śubokręcik...  

aby  cokolwiek  wczytać  z  kasety  wpisujesz  LOAD  (zatwierdzasz  klawiszem  RETURN  :P  )  

i  postępujesz  zgodnie  z  poleceniami  komodorka  :D  

TuMe64

• Gość
Odpalanie gier na C64
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Listopada 2008, 16:52 »
 oo  o  byłeś  szybszy  :P

Cobra of Samar

• Gość
Odpalanie gier na C64
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Listopada 2008, 21:28 »
 Tak,czasami  śrubokręcikiem  parę  milimetrów  w  jedną  czy  drugą  stronę  robi  swoje.