Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Stacja dyskietek R.I.P ?  (Przeczytany 604 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Shingo

• Gość
Stacja dyskietek R.I.P ?
« dnia: 25 Sierpnia 2008, 21:57 »
 Witam.  
  Nie  mogłem  znaleźć  odpowiedzi  w  innych  tematach  więc  pisze  tu.  
  Jakiś  tydzień  temu  kupiłem  sobie  commodorka  ze  stacją  dyskietek.  Przez  kilka  dni  stacja  sprawowała  się  dobrze.  Do  dzisiaj    \'\'.  Zachciało  mi  się  poprzeglądać  co  mam  na  nowo  zakupionych  dyskietkach(używanych).  Kilka  poszło  bez  problemu,  jednak  przy  którejś  z  kolei  stacja  zacharczała  kilkukrotnie  (głośno)  po  czym  zaczęła  migać  na  niej  dioda.  Obecnie  nie  da  się  na  niej  uruchomić  żadnego  dysku.  Po  wpisaniu  komendy  load\'...  silniczek  zaczyna  pracować  słychać  kilka  cichych  stuknięć,  którym  towarzysz  miganie  diody  z  dużą  częstotliwością.  Po  tym  dioda  miga  tak  jak  podczas  błędu  wczytywania  pliku.  Podczas  wpisywania  kolejnych  komend  stacja  praktycznie  nie  reaguje  (chwilowo  przestaje  migać  dioda).  Mam  pytanie  czy  jest  to  jakaś  poważna  awaria?  W  chwili  pisania  tego  tekstu  targały  mną  dosyć  spore  emocje  lecz  mam  nadzieje,że  opisałem  swój  problem  dość  zrozumiale.  Chciałem  sobie  przypomnieć  chwile  z  dzieciństwa  a  tu  ZoNk    \'\'  

Offline OSH

• Level 5
Stacja dyskietek R.I.P ?
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Sierpnia 2008, 11:37 »
 Może  głowica  się  zablokowała?  rozkręć  stację  i  spróbuj  delikatnie  pokręcić  ślimakiem,  może  pomoże...  
  Głowica  mogła  się  tez  porysować/zabrudzić,  skoro  piszesz,  że  stało  się  to  przy  jednej  dyskietce,  to  możliwe,  że  była  ona  zabrudzona/zatłuszczona/pogięta...

Shingo

• Gość
Stacja dyskietek R.I.P ?
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Sierpnia 2008, 13:57 »
 No  jednak  okazało    się,  że  głowica  się  zabrudziła.  Trochę  spirytusiku  +  waciki  i  działa  jak  nowa  \'\'  thx

Gizmoń

• Gość
Stacja dyskietek R.I.P ?
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Sierpnia 2008, 19:32 »
 Tylko  teraz  pamiętaj,  która  to  dyskietka  i  jej  więcej  nie  używaj!

Shingo

• Gość
Stacja dyskietek R.I.P ?
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Sierpnia 2008, 20:58 »
 Jeszcze  jedno  pytanie:  czy  taka  brudna  dyskietka  może  trwale  uszkodzić  głowicę?  Bo  jeśli  tak  to  będę  musiał  wyrzucić  połowę  dyskietek.  Podczas  ich  wysuwania  z  opakowania  słychać  tak  jakby  szorowanie  piasku  a  niektóre  mają  plamki  na  powierzchni  =/

Cobra of Samar

• Gość
Stacja dyskietek R.I.P ?
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Sierpnia 2008, 08:21 »
 Witaj.W  latach  swappu  zdarzało  się,  że  używałam  dyskietek,  które    miały  nie  tylko  plamki,ale  były  trochę  wygięte  (poczta  robi  swoje:).  Owszem  dźwięk  wydobywający  się  ze  stacji  przypominał  zgrzyty,  i  jak  to  nazwałeś:  \'szorowanie  piasku\'.  Pamiętam  też,że  gdy  kupiłam  nowe  dyskietki  No  Name  na  giełdzie  często  miały  już  skazy  w  postaci  plamek  i  głowica  w  stacji  też  głośno  chodziła-  ale  działały  i  to  najważniejsze.  
  Moja  stacja  służy  mi  już  15  lat  i  nic  się  z  nią  nie  dzieje.  
  Pozdrawiam!

Gizmoń

• Gość
Stacja dyskietek R.I.P ?
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Sierpnia 2008, 17:17 »
 Jeśli  zamiast  krążka  magnetycznego  masz  w  dyskietkach  papier  ścierny,  istnieje  szansa,  że  uszkodzisz  głowicę.  Jeśli  jednak  są  to  zabrudzenia,  wystarczy  po  każdym  odczycie  danych  oczyścić  głowice.  Jednak  ja  bym  się  bał  wkładać  jakieś  takie  badziewie  do  mojej  stacji,  zwłaszcza  jeśli  coś  zgrzyta.

Cobra of Samar

• Gość
Stacja dyskietek R.I.P ?
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Sierpnia 2008, 17:43 »
 No  chyba,  że  dyskietka  jest  ze  śmietnika  lub  jest  bardzo  zabrudzona.Też  bym  jej  nie  używała.