Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: 0 sys 4096  (Przeczytany 1976 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sumerland

• Gość
0 sys 4096
« dnia: 20 Sierpnia 2002, 22:26 »
 100 print chr$(147); \'Hello World!\'
 110 end

taki na przykład program chciałbym zamienić na jedną linijkę, powiedzmy:

10 sys 4096

z tym, że uruchomienie obu tych programów miałoby dac ten sam efekt

inaczej mówiąć, jak (czym ew.) \'zamienić\' listing basic\'owski na jedną małą linijkę zawierającą komendę \'sys\' z jakimś tam adresem tak, żeby po uruchomieniu tego 1-linijkowego programu otrzymać to samo, co po uruchomieniu programu w basicu

dodatkowo skrócony tak program ma się bez problemów dać zasejwować, bym póĽniej mógł go znów bez problemów załadować i uruchomić

czy cuś takiego jest możliwe wydaje mi się, że tak, bo nie raz już coś takiego widziałem.

pvg

• Gość
0 sys 4096
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Sierpnia 2002, 22:55 »
 sprobuj uzyc programu do kompresji typu cruel cruncher czy jakis inny (moglem jak zawsze pomylic nazwe) sa one co prawda przeznaczone raczej do programow w assemblerze ale  kiedys dawno  pakowalem nimi programy w basicu , otrzymasz 1 linijke wlasnie typu 10sysXXXX, oczywiscie juz po uruchomieniu programu po rozpakowaniu jak nacisniesz run/stop znowu caly program w basicu po wykonaniu LIST bedzie widoczny

pvg

• Gość
0 sys 4096
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Sierpnia 2002, 23:16 »
 o nawet na C64 power sa te pakery http://www.nostalgia.pl/download/commodore64/c64_utilities/packers/\'>http://www.nostalgia.pl/download/commodore64/c64_utilities/packers/ chyba uzywalem cruelcrunchera albo fastcruela

chyba ze ktos zna prostszy sposob ;)

sumerland

• Gość
0 sys 4096
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Sierpnia 2002, 08:39 »

Napisał: pvg

sprobuj uzyc programu do kompresji typu cruel cruncher czy jakis inny (moglem jak zawsze pomylic nazwe) sa one co prawda przeznaczone raczej do programow w assemblerze ale  kiedys dawno  pakowalem nimi programy w basicu , otrzymasz 1 linijke wlasnie typu 10sysXXXX, oczywiscie juz po uruchomieniu programu po rozpakowaniu jak nacisniesz run/stop znowu caly program w basicu po wykonaniu LIST bedzie widoczny
senks  

sumerland

• Gość
0 sys 4096
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Sierpnia 2002, 12:11 »

Napisał: pvg

no dobra, oba te programy już posiadam, ale dalej jest problem   jak ich użyć żeby zadziałały tak jak ja chcę??? powiedzmy, że napisałem krótki programik w basicu i nagrałem go na dyskietkę i co teraz???

cruel cruncher pyta o jakąś load-nazwę. czy chodzi tu o nazwę tego mojego programu, tego, który chcę ``zmiażdżyć``, tak?
 a potem pyta o save-nazwę. tu chyba mam podać, jak się będzie nazywał już ``zmiżdżony`` plik. dobrze mówię?

no a potem mam podać jakiś jump. co to takiego ten jump??? jaki adres tam wpisać???

dalej pytany jestem o prędkość tego całego procesu ``przerabiania``. tak mi się wydaje. co wcisnąć??? zero???

a z tego co wybrać:

PRESS :

1) SET 2D/2E AFTER DECRUNCH
 2) TURN OFF SCREEN WHILE DECRUNCH
 3) REPAIR AFTER DECRUNCH

co da to ``ustawienie 2d/2e`` po decrunch\'owaniu???
 co ma być ``naprawione``???

proszę mi to wytłumaczyć.

i jeszcze jedno!!!
 jak już coś wcisnę, powiedzmy 2, to na ekranie pojawiają się przesuwające się kolorowe paski. i to się raczej nie kończy. ``raczej``, bo nie wiem, ile tak naprawdę ma to trwać. czekałem raz cały kwadrans, z prędkością emulacji ustawioną na maxa, ale nic. próbowałem na ccs\'ie i na vice\'u. w obu przypadkach uzyskiwałem ten sam efekt.  

co tu robić??? proszę o pomoc!

pvg

• Gość
0 sys 4096
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Sierpnia 2002, 13:15 »

Napisał: sumerland

no dobra, oba te programy już posiadam, ale dalej jest problem   jak ich użyć żeby zadziałały tak jak ja chcę??? powiedzmy, że napisałem krótki programik w basicu i nagrałem go na dyskietkę i co teraz???

cruel cruncher pyta o jakąś load-nazwę. czy chodzi tu o nazwę tego mojego programu, tego, który chcę ``zmiażdżyć``, tak?
 a potem pyta o save-nazwę. tu chyba mam podać, jak się będzie nazywał już ``zmiżdżony`` plik. dobrze mówię?

no a potem mam podać jakiś jump. co to takiego ten jump??? jaki adres tam wpisać???

dalej pytany jestem o prędkość tego całego procesu ``przerabiania``. tak mi się wydaje. co wcisnąć??? zero???

a z tego co wybrać:

PRESS :

1) SET 2D/2E AFTER DECRUNCH
 2) TURN OFF SCREEN WHILE DECRUNCH
 3) REPAIR AFTER DECRUNCH

co da to ``ustawienie 2d/2e`` po decrunch\'owaniu???
 co ma być ``naprawione``???

proszę mi to wytłumaczyć.

i jeszcze jedno!!!
 jak już coś wcisnę, powiedzmy 2, to na ekranie pojawiają się przesuwające się kolorowe paski. i to się raczej nie kończy. ``raczej``, bo nie wiem, ile tak naprawdę ma to trwać. czekałem raz cały kwadrans, z prędkością emulacji ustawioną na maxa, ale nic. próbowałem na ccs\'ie i na vice\'u. w obu przypadkach uzyskiwałem ten sam efekt.  

co tu robić??? proszę o pomoc!

oj to było tak dawno moze ktos inny pomoże, jedynie co powiem to ze skok jest do poczatku programu w assemblerze  ale dla basica to bedzie szesnastkowo $0801 prawdopodobnie. prędkość to chyba dokladnosc kompresji (jak dla zip-a;) wiec ma to wplyw i na wiel;kosc pliku i czas kompresji a pozniej pewnie dekompresji wiec dowolnie albo 0 najdokladniej albo odwrotnie z tym repair to nie pamietam ale mozna to chyba wybrac albo poprubowac wszystkie opcje no i kompresja trwa na ogol dosc dlugo nie wiem jak pod emulatorem ale na oryginalnym c64 to zdaje sie ze wychodzilem na obiad ;)

pvg

• Gość
0 sys 4096
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Sierpnia 2002, 13:17 »
 bede mial czas to sprobuje sobie przypomniec i cos spakowac pod emulatorem
 pozdrawiam

aze

• Gość
0 sys 4096
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Sierpnia 2002, 16:20 »
 ok wszystko pomieszales  
 moze napisz dokladniej o co dokladnie chodzi bo z tego co napisales niestety nic nei wynika a programu w basicu bez specjalnej sztuczki cruelem nie spakujesz :
 jak cos to wal na priv, pomoge.
 pozdrawiam

~jemasoft@plusnet.pl#*#Jemasoft/QUARTET

• Gość
0 sys 4096
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Sierpnia 2002, 00:07 »
 Odpowiadam na nurtujące pytanie.
 Metody są co najmniej dwie żeby z programu w Basic\'u pozostał tylko sys cośtam.
 1. Program można skompilować za pomocą jakiegoś kompilatora Basic\'a np. Austrocompiler lub Basic Boss (czy jakoś tam)

2. Program można skompresować ale nie packerem do kodu maszynowego bo takie strasznie zasyfiają obszary pamięci używane akurat przez interpreter i system operacyjny a poza tym chcą uruchomić kod maszynowy i pytają się pod jaki adres wykonać skok po zakończenie dekompresji. Program w Basic\'u nie ma takiego adresu więc dupa blada.
 Proszę do programu w Basic\'u użyć mojego kompresora o nazwie Basic Packer a znajdującego się na www.emu64.pl  . Napisałem go 100 lat temu z myślą o takich właśnie przypadkach. Ewentualne pytania do mnie proszę zgłaszać na www.emu64.pl bo tu bywam rzadziej.

aze

• Gość
0 sys 4096
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Sierpnia 2002, 09:08 »
 jo hehe wiedziqalem ze ktos napisal tego typu program ale nie wiedzialem ze to jeden z forumowiczow  
 wlasnie mialem to na mysli wczoraj  
 pozdrawiam

pvg

• Gość
0 sys 4096
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Sierpnia 2002, 22:41 »
 O kurde zeczywiscie cos pomieszalem, przegladnalem swoje stare programy i juz po dekranczu moge poznac ze uzywalem zupelnie innych programow do kompresji programow w ass-ie i w basicu, problem tylko w tym ze w takim razie nie wiem czego uzywalem do basica bo do assemblera to byl fastcruel. Wiec jeszcze raz sorry za miesznie    
 i niech sie wypowie ktos madrzejszy    
 pozdrawiam

aze

• Gość
0 sys 4096
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Sierpnia 2002, 01:07 »
 i ja tez zamieszalem   nie wiem kto i czemu mial walic do mnie na priv ale chyba mialem jakas niezla faze wtedy  

Offline wlemi73

• Level 1
  • *
0 sys 4096
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Maja 2008, 00:08 »
 Witam,  

Przypadkiem  znalazlem  tego  posta    
  W  ramach  testu:  
  1.  wgralem  program  i  uruchomilem  
  2.  napisalem  prosty  program  w  basic`u  

10forx=1to10  
  20?1/x  
  30next  

3.  zrobilem  ?USR(0)  
  4.  nastepnie  LIST  i  na  ekranie  pojawilo  sie  

1  SYS2059  

5.  wpisalem  RUN  i  zadzialalo.  

Pytanie,  w  ktorym  momencie  (od  ktorego  adresu,  poczatek  i  koniec)w  MONITORZE  
  jest  ten  powyzszy  program  w  basic`u?  

Dziekuje  
  Pozdrawiam

Lobo

• Gość
0 sys 4096
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Maja 2008, 09:08 »
 Niewiem  czy  dobrze  zrozumiałem,  ale  po  spakowaniu  te  3  linie  w  basic`u  znajdują  się  w  adresach  od  $0df9  -  $0e14

TuMe64

• Gość
0 sys 4096
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Maja 2008, 12:28 »
 może  wejdę  komuś  w  parade  ale  PO  ĆULA  Wam  to?