Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Programy ze starych taśm  (Przeczytany 1184 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MCbx

• Level 4
Programy ze starych taśm
« dnia: 03 Lipca 2008, 02:21 »
 Czy  mógłby  mi  ktoś  przybliżyć  tematykę  odzyskiwania  programów  z  kaset?  Dokładniej:  co  oprócz  bawienia  się  equalizerem  pomaga  na  \'CRC  error\'?  
  Ponadto  mam  inną  sprawę.  Otóż  znalazłem  kilka  z  tych  programów  na  dyskietkach,  po  zgraniu  wyekstrahowałem  przy  użyciu  SC  pliki  PRG.  Pliki  te  na  testowym  emulatorze  nie  chcą  działać  (niby  to  się  ładuje,  ale  run  nie  daje  nic  poza  powrotem  do  \'ready\')  -  czy  im  trzeba  jakiegoś  nagłówka/loadera,  żeby  było  jak  na  kasecie?

roback

• Gość
Programy ze starych taśm
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lipca 2008, 20:54 »
 To  ja  się  podpinam  pod  ten  wątek,  bo  nurtuje  mnie  podobne  pytanie.  Mam  problem  z  oryginalnymi  grami  na  taśmach.  Nie  mogę  uzyskać  działającego  pod  emulatorem  pliku.tap.  Przy  próbie  załadowania  pliku  .tap  w  emulatorze,  program  początkowo  ładuje  się  poprawnie  ale  to  nie  trwa  długo.Kopiuję  taśmę  metodą  opisaną  na  nieistniejącym  już  forum  emu64.  Dodam  że  po  kopiowaniu  zkrakowanych  zestawów    problem  nie  występuje  i  wszystkie  gry  działają.Jedynie  z  orginalnymi  mam  problem.

roback

• Gość
Programy ze starych taśm
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lipca 2008, 21:31 »

Czy  problem  jest  z  niektórymi  grami,  taśmami?  Czy  nic  nie  udało  ci  się  odzyskać?