Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Konwersja T64 do d64  (Przeczytany 492 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Benedykt

• Gość
Konwersja T64 do d64
« dnia: 25 Maja 2008, 16:56 »
 Czy  jest  możliwa  konwersja  formatu  z  kasety  na  format  dysku?.  mam  kilka  fajnych  gier.  Agent  uop  i  Arktyczne  polowanie.  Niestety  jedne  obrazy  jakie  mam  są  w  wersji  kasetowej.  Arktyczne  polowanie  co  prawda  znaglałem  w  wersji  dyskietkowej  jednak  w  wersji  english.  

Żeby  było  jasno  po  co  chcę  to  zrobić.  Gram  na  prawdziwym  c128.  Nie  używam  emulatora.  Dane  przerzucam  za  pomocą  stosownego  kabelka  za  pomocą  mojej  Amigi.  

Drugie  pytanie.  Czy  da  się  jakoś  obrazy  kaset  magnetofonowych  nagrać  spworotem  na    kasetę  i  odtwarzać  w  ten  sposób  gry  na  prawdziwym  c64?  

TuMe64

• Gość
Konwersja T64 do d64
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Maja 2008, 17:55 »
 Gry  o  które  tobie  chodzi  to  są  zapewne  gry  jednoplikowe  .  Wgraj  sobie  taką  grę  do  emulatora  LOAD  (  :P  )  a  potem  poprostu  zapisz  ją  jak  w  prawdziwym  C64/C128  komendą  SAVE  \'nazwa\',8  na  wirtualną  dyskietkę  D64.    Albo  skorzystaj  z  Nortono  Commandero  podobnego  Star  Commandera  który  to  może  wleźć  w  T64  jak  i  w  D64  i  miąchać  między  nimi.  

a  to  drugie  :  Kowersja  plików  z  kasety  C64  do  PC  i  odwrotnie  :  http://www.c64power.com/?strona=artykuly/wav2prg\' target=_blank>http://www.c64power.com/?strona=artykuly/wav2prg  

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Konwersja T64 do d64
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Maja 2008, 00:48 »
 caly  czas  sie  pojawiaja  te  same  pytania  -  temat  kaset  doslownie  3  dni  temu  byl  odswiezany.  

co  do  tych  gier  -  nie  wskazales  czy  sa  to  gry  oryginalne  (z  wlasnym  loaderem  zwykle  ladowanym  bez  turbi)  czy  spiracone  jednoplikowki.  
    w  pierwszym  wypadku  nie  skopiujesz  na  dysk,  w  drugim  nie  ma  problemu  (wiec  z  miejsca  poszukaj  scrackowanych  wersji  np  na  gamebase64).
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"