Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: trackery na kasecie  (Przeczytany 421 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

esdram

• Gość
trackery na kasecie
« dnia: 01 Maja 2008, 23:44 »
 No  mam  pytanie,  przeczytałem  na  c64Power  tutka  jak  zgrać  obrazy  taśm  /  pliki  prg  na    kasetę  do  c64,  tylko  jest  taki  problem.  
  Mianowicie  chcę  zacząć  tworzyć  muzykę  za  pomocą  trackerów  na  komodzie  kumpla  a  nie  mamy  stacji  dyskietek  5,25\'.  Czytałem  cuś  że  jest  możliwa  konwersja  jednoplikowych  gier/programów  dyskietkowych  na  t64,  gdyż  wieloplikowe  doczytują  z  dysku  a  na  tasmie  trzeba  załadować  wszystko  od  razu.  Problem  tkwi  w  tym  -  jeśli  zrobię  jakąś  testową  muzyczkę  (jak  w  ogóle  nagram  ten  prg  na  taśmę  i  się  odpali  ;]),  i  będę  chciał  ją  zapisać,  to  czy  zapisze?  A  jeśli  zapisze  i  będę  chciał  to  załadować  spowrotem?  Pójdzie?

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
trackery na kasecie
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Maja 2008, 00:05 »
 voicetracker  by  polonus  to  chyba  chodził  z  taśmą..  zresztą  bardzo  proste  zabezpieczenie  miał  do  obejścia;)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

esdram

• Gość
trackery na kasecie
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Maja 2008, 10:11 »
 nie  no,  znam  się  trochę  na  c64  i  wiem  że  programy  na  kasetę  nie  doczytują  danych  podczas  działania,  w  ogóle  ta  konstrukcja  nie  pozwala  na  doczytywanie  i  nie  wiem  po  prostu  czy  jak  na  przykład  wgram  jednoplikowego  DMC  na  kasetę  to  powinien  działać,  ale  jak  będę  chciał  na  przykład  odczytać  zapisany  wczesniej  projekt,  to  czy  się  nie  sypnie  przypadkiem.  bo  jesli  ma  sie  sypać  to  ja  już  wolę  się  nie  fatygować  i  poszukać  stacji  dyskietek  5,25  cala.

zyga

• Gość
trackery na kasecie
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Maja 2008, 10:12 »
 Hardtrack  Composer  by  elysium  też  była  wersja  taśmowa.  Leży  tu:  
  http://elysium.filety.pl/tools/music/Hardtrack_Tape.zip\' target=_blank>http://elysium.filety.pl/tools/music/Hardtrack_Tape.zip
  Osobiście  nie  korzystałem.  

esdram

• Gość
trackery na kasecie
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Maja 2008, 10:50 »
 Wersja  kasetowa  w  *.d64?  No  nie  wiem...    \'\'  

Lobo

• Gość
trackery na kasecie
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Maja 2008, 14:37 »
 Moim  zdaniem  to  @esdram  zaopatrz  się  w  stacje  dysków  będzie  o  wiele  wygodniej  i  bez  kombinowania.

esdram

• Gość
trackery na kasecie
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Maja 2008, 15:34 »
 no  też  tak  myślę...  w  planach  jest  też  C64HDD  ;]  ale  jedno  tylko  pytanie,  piski  wav2prg  są  8-bitowe  a  cd  audio  jest  24-bitowa,  więc  nie  chciało  mi  nagrać  tych  wav`ów  w  3  programach,  czy  konwertując  to  na  24  bit  będzie  dało  się  po  nagraniu  na  kasetę  odczytać  w  komodzie?  ;]  bo  myślę  że  chyba  nie  ;]

esdram

• Gość
trackery na kasecie
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Maja 2008, 15:48 »
 zresztą  po  konwersji  programy  do  nagrywania  cd  też  nie  odczytuję  tych  wave`ów

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
trackery na kasecie
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Maja 2008, 22:35 »
 skad  pomyl  ze  pliki  z  kasety  nie  moga  sie  doczytywac  w  locie  (albo  nakladac)?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Reiter

• Gość
trackery na kasecie
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Maja 2008, 20:43 »

Offline OSH

• Level 5
trackery na kasecie
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Maja 2008, 21:55 »
 Właśnie  skąd?  Ja  grałem  w  oryginalną  kasetową  wersję  \'Elviry\'  i  miała  doczytywane  kolejne  poziomy  właśnie  z  kasety.  Nawet  \'Last  Ninja\'  był  w  wersji  kasetowej!

Offline Skull

• Level 6
trackery na kasecie
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Maja 2008, 09:29 »
 esdram  nic  sie  nie  sypnie  i  wgrywanie  odbywa  sie  na  prawie  takiej  samej  zasadzie  jak  z  dysku  (procedury  obsługi  i  dostępu  do  urządzeń  zewnętrznych  w  Kernal-u  są  jednakowe  dla  wszystkich  -  różnią  się  tylko  parametrami  w  wywołaniu)  -  największa  różnica  to  punkt  dostępu  do  danych  -  w  stacji  to  ruch  głowicą  po  dyskietce,  w  magnetofonie  może  sobie  tą  głowicą  latać  do  woli,  dopuki  nie  przewiniesz  taśmy  w  odpowiednie  miejsce.