Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: emulator  (Przeczytany 363 razy)

dulu

• Gość
emulator
« dnia: 27 Kwietnia 2008, 11:06 »
 Mam  taki  mały  problemik.  
  Jak  wylistowac  grę  na  emulatorze?  
  Nie  piszcie  mi  tutaj,  że  load\'nazwa  gry\',8  
  a  potem  list,bo  tak  nie  mogę.  
  Mogę  wchodzic  na  gry,  tylko  klawiszem  f9  bo    .nie  znam  nazw  gry  
  Jak  się  wchodzi  przez  f9  to  przez  chwile  widzę  nazwę  gry,ale  gdy  ją  dokładnie  przepisuje  to  \'file  not  found  error\'  i  miga  mi  scroll  lock.  Pomóżcie  

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
emulator
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Kwietnia 2008, 11:25 »
 -  jaki  emulator?  
  -  czy  montujesz  obrazy  dyskietek?  

a  najwazniejsze:  
  -  wiekszosc  gier  nie  jest  w  basicu  pisana,  nie  wylistujesz  ich  w  ten  sposob  poza  liniujka  ktora  uruchamia  z  basica  program  maszynowy  

"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

dulu

• Gość
emulator
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Kwietnia 2008, 11:38 »
 -ccs64  
  -raz  jak  w  pac  mana  grałem  to  wyskoczył  mi  błąd  i  mogłem  wylistowac  całą  grę  
  -było  tam  300  linii  kodu,czyli  mam  już  nabytek  to  wylistowania    \'\'    
  I  nie  wiem  o  co  ci  chodzi  z  tymi  dyskietkami,bo  ja  się  wcale  nie  znam  na  emulatorach  
  Dopiero  wczoraj  się  nauczyłem  jak  sterowac  .w  grze  na  emulatorze  \'\'  

esdram

• Gość
emulator
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Maja 2008, 21:43 »
 jak  w  oryginalnym  c64  grasz?  musisz  włożyć  taśmę  albo  dyskietkę  :}  no  więc  w  emulatorze  trzeba  zamontować  dyskietkę  jeśli  chcesz  uruchomić  wpisując  nazwę  z  basic-a  :}  [bo  można  otwierać  oczywiście  bezposrednio]

Offline OSH

• Level 5
emulator
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Maja 2008, 22:37 »
 Dulu,  idę  o  zakład,  że  ten  Twój  \'nabytek\'  to  nie  jest  program  gry  w  BASIC-u,  tylko  po  błędzie  komputer  wyświetlił  po  prostu  fragment  pamięci,  która  akurat  znalazła  się  w  miejscu,  w  którym  zwykle  umieszcza  się  programy  w  BASIC-u.  Przypomnij  sobie,  od  jakiego  numeru  linni  się  zaczynał  ten  \'listing\'.  Jeżeli  od  jakiegoś  bardzo  wysokiego  (np.  powyżej  30000)  to  masz  do  czynienia  właśnie  z  czymś  takim.  
  A  co  do  ładowania  gier:  wciskasz  F9,  wybierasz  plik,  potem  wciskasz  F4,  a  potem,  po  przejściu  do  BASIC-a  piszesz  LOAD\'nazwa\',8,1  dajesz  Return,  a  potem,  piszesz  LIST.  Ale  w  80%  oprzypadków  zobbaczysz  tylko  jedną  linię,  która  uruchamia  procedurę  dekompresji/intro  czy  co  tam  innego.  Nie  licz,  że  zobaczysz  wieloliniowy  listing  (no  chyba,  że  ta  gra  faktycznie  jest  napisana  w  całości  w  BASIC-u).

dulu

• Gość
emulator
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Maja 2008, 16:24 »
 Jest  cała  z  basica  
  Ostatnio  znalazłem  takiego  ponga,gdzie  nie  ma  drugiej  paletki,tylko  walczy  się  ze  ścianą(8  LINII  KODU  \'\'  )podac  adres?  
  Przepisałem  ją  z  komputera  na  komcia,co  mi  zajęło  jakieś  10  minut  i  działała  
  Emulator  też  działa  
  Dzięki  za  pomoc  \'\'