Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: magnetofon nie kręci  (Przeczytany 497 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lukwol

• Gość
magnetofon nie kręci
« dnia: 22 Kwietnia 2008, 18:08 »
 Tak  jak  w  temacie  (mam  cztery  magnetofony  wszystkie  sprawne  w  100  %)  
  Pewnego  dnia  jeden  znich  sprawdzałem  i  się  w  pewnym  momęcie  zatrzymał  ,  podpiołem  inny  i  też  cisza  ,a  jak  np.  wstukam  load  wcisnę  play  to  ekran  sie  zmienia  tak  jak  w  przypadku  wgrywania  gierek  ale  nie  kręci  .  Co  się  mogło  stać  mojej  komodzie  64  i  jak  to  ewentualnie  naprawić???  

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
magnetofon nie kręci
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Kwietnia 2008, 19:12 »
 masz  chłopie  placek.  Ze  schematu  wynika  że  padł  ci  tranzystor  który  steruje  motorem  kaseciaka.  Lipton,  elektronik  ci  to  zrobi  ale  ty  sam  to  wątpie.  Sprzedaj  na  allegro  z  adnotacją  i  po  problemie.  Ja  używałem  magnetofonu  15  lat  temu  :)  Więc  nie  jest  to  jakoś  niezbędne
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Gizmoń

• Gość
magnetofon nie kręci
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Kwietnia 2008, 16:25 »
 A  może  wystarcy  wymienić  jedyny  duży  na  płycie  C64  tranzystor  2SD313  na  nowy  lub  zamiennik?  Chyba  nawet  ktoś  całkiem  zielony  odlutuje  trzy  nóżki,  ew.  odetnie  i  wlutuje  nowy  tranzystorek.  
  Wystarczy,  że  kupi  w  sklepie  elektronicznym  za  grosze  tranzystor  o  parametrach  takich  jak  2SD313  czyli:  

NPN  
  Ucbo=60V  
  Uceo=60V  
  Uebo=7V  
  Ic=3A  
  f=8MHz  lub  mniej  
  Obudowa  TO-220  

Powinni  wiedzieć,  o  co  zapytasz.  Najważniejsze  jest  NPN,  7V  oraz  3A.  Czasem  nie  warto  sprzedawać  urządzeń,  których  naprawa  kosztuje  kilkadziesiąt...  groszy.

lukwol

• Gość
magnetofon nie kręci
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Kwietnia 2008, 19:47 »
 Wstyd  mi  ,  przepraszam  za  zaśmiecenie  forum  .....  to  tylko  bezpiecznik  się  zjarał  .  

Pozdrawiam  i  dziękuję  za  dobre  chęci  .

Gizmoń

• Gość
magnetofon nie kręci
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Kwietnia 2008, 21:30 »
 Ale  dobrze,  że  nie  sprzedałeś  komputera  tak  jak  ci  radził  Kisiel.  Swoją  drogą  ciekawe  czemu  mi  od  razu  nie  przyszło  na  myśl,  że  to  bezpiecznik    \'\'  

Offline Kisiel

• Level 7
magnetofon nie kręci
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Kwietnia 2008, 23:34 »
 bo  nie  napisał  o  wszystkich  objawach..  a  jak  wiadomo  leczyć  to  można  po  diagnozie  a  nie  przez  telewizor..  no  chyba  że  sie  nazywasz  kaszpirowski.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Gizmoń

• Gość
magnetofon nie kręci
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Kwietnia 2008, 21:12 »
 Ale  chodzi  o  to,  że  jak  mi  coś  się  zepsuje  to  diagnozę  uszkodzenia  zawsze  zaczynam  od  bezpiecznika.

Offline Kisiel

• Level 7
magnetofon nie kręci
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Kwietnia 2008, 23:05 »
 jak  sie  na  tym  znasz.