Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Podłączanie stacji dysków od C64 do PC  (Przeczytany 491 razy)

juniqr

• Gość
Podłączanie stacji dysków od C64 do PC
« dnia: 14 Kwietnia 2008, 19:01 »
 Czy  mam  możliwość  podłączenia?  Mam  płyte  główna  Asus  P5N32-E  SLI  nForce680i  -  w  biosie  nie  mam  możliwości  ustawienia  stacji  dyskietek  innej  niż  1,44  i  nie  posiadam  wejścia  LPT  ale  mam  przejściówkę  USB->LPT

dulu

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Kwietnia 2008, 11:16 »
 jeżeli  ci  chodzi  o  zewnętrzną  stacje,to  trzeba  kupic  taki  kabelek,a  do  transferu  danych  używa  się  specjalnego  programu,który  zazwyczaj  jest  z  tym  kabelkiem  załączony,ale  napisz  mi  jaka  to  jest  stacja(1541,1541  II,a  może  wewnętrzna)  
  Normalną  stacje  podłącza  się  kablem  od  zewnątrz

juniqr

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Kwietnia 2008, 11:21 »
 Mam  zewnętrzne  stacje  1541  i  1541  II

dulu

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Kwietnia 2008, 13:29 »
 No  to  kabelek,wiem    że  zawsze  jest  na  allegro(akurat  teraz  nie  \'\'  )ale  możesz  poczekac,innych  źródeł  nie  znam

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Kwietnia 2008, 14:02 »
 Juniqr:  ustawienia  setup-u/BIOSu  PieCa  dotyczące  stacji  -  nie  odnoszą  się  w  żaden  sposób  do  stacji  komodorowskich  (chyba,  że  wyprujesz  z  1581  napęd,  przestawisz  w  nim  zworki,  przerobisz  kabelek  i  podłączysz  _sam_  napęd  do  płyty  głównej  PieCa).  

Obawiam  się,  że  przejściówki  USB-LPT  nie  będą  działać.  One  tylko  udają  port  LPT.  Do  tego  są  zbyt  wolne  (samo  USB  ograniczy  max.  częstotliwość  zmian  sygnałów  na  LPT  do  mniej  niż  1  kHz).  

Z  kartami  LPT  na  PCI  (np.  jakieś  typu  \'multiport\'  -  2  x  COM,  1  x  LPT)  powinno  jednak  już  być  OK.
-profil nieaktywny-