Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Joypad od Pegasusa na C64  (Przeczytany 477 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Yamat0

• Gość
Joypad od Pegasusa na C64
« dnia: 09 Kwietnia 2008, 23:00 »
 Mam  pytanko.  Jak  można  przerobić  16-pinowy  joypad  od  Pegasusa  żeby  współpracował  z  C64?  Kiedyś  podłączyłem  nieprzerobiony  pad  i  mogłem  poruszać  kursorem  w  BASICu  ale  tylko  w  lewą  stronę  i  wpisywać  jakąś  literkę  chyba  J.  W  grach  o  ile  pamiętam  nie  działał,  albo  działał  źle.

dulu

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Kwietnia 2008, 11:38 »
 wszystkie  joypady(przynajmniej  te  od  pegazusa)  mają  procesor,który  powoduje  kompatybilność  z  danym  sprzętem  
  Jedynym  sposobem  jest  zamiana  procesora,ale  chyba  wiesz,że  to  jest  niemożliwe  
  Są  oryginalne  joypady  do  c64  ale  rzadko  spotykane  
  Widziałem  takie  na  allegro,a  jedne  były  nawet  bezprzewodowe  \'\'  

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Kwietnia 2008, 16:08 »
 Ale  przerobienie  takiego  Joypada  jest  bardzo  proste,  jak  chcesz  info  to  wal  na  gg    8868950

Kekesuw

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Kwietnia 2008, 16:42 »
 Oczywiscie  ze  przerobienie  takiego  joypada  jest  banalnie  proste  i  nie  trzeba  zmieniac  procesora  ktory  tam  sie  znajduje.  Sam  kiedys  go  przerabialem.

dulu

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Kwietnia 2008, 17:34 »
 to  podaj  jakiś  link  jak  to  zrobic,bo  sam  bym  tak  chciał  \'\'  

TuMe64

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Kwietnia 2008, 18:32 »
 No  właśnie  :D  fajnie  by  było  pomiąchać  zamiast  joypadem  zamiast  tą  wajchą  :)

TuMe64

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Kwietnia 2008, 18:35 »
 ?SYNTAX  ERROR  
    \'\'  

Kekesuw

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Kwietnia 2008, 19:46 »
 linku  sie  nie  ma  ale  narysuje  w  Paincie  co  i  jak.

offca

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Kwietnia 2008, 20:24 »
 W  komodzie  (tak  samo  jak  w  Amidze)  joy`e  i  pady  maja  konstrukcje  cepa.  Jesli  miales  kiedys  sam  kabel  to  moze  probowales  -  dotykanie  roznymi  kabelkami  masy  powodowalo  reakcje  jakbys  cos  robil  na  zwyklym  joy`u.  Wystarczy  wiec  w  padzie  pegazuska  kabelki  przylutowac  w  odpowiedni  sposob  do  sciezek,  ewentualnie  jeszcze  wykastrowac  go  z  procesorka  i  voila.  Kiedys  juz  tak  przerabialem  pady,  ale  juz  niestety  zadnego  nie  mam.