Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Problem z obrazem na tv  (Przeczytany 1191 razy)

Neo201

• Gość
Problem z obrazem na tv
« dnia: 22 Marca 2008, 17:10 »
 Mam  problem,dzisiaj  przyszedł  do  mnie  poczta  c64  i  podłaczyłem  go  do  telewizora,kablem  antenowym  i  obraz  jakis  czas  był.  
  Potem  wystapiły  zakłócenia  w  obrazie  i  nagle  zaczał  znikac,komputer  działał,tylko  sygnał  był  słabszy.  
  Mam  pytanie  czy  cos  moze  sygnał  zakłócac,mam  obok  podłaczany  dekoder  satelitarny.  
  Dzieki  za  kazda  odpowiedz.  

Offline DoliN

• Level 3
  • =)
    • http://picasaweb.google.com/dilon999
Problem z obrazem na tv
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Marca 2008, 17:44 »
 A  czy  kabelek  jest  na  100%  sprawny?  Ja  bym  zaczął  sprawdzanie  całości  od  niego  -  czy  nie  jest  pęknięty  gdzieś  obok  wtyczek?
2x C64, C64DTV, 1541, 3x Datasette i inne graty ;)

dulu

• Gość
Problem z obrazem na tv
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Marca 2008, 18:50 »
 ja  jak  zakupiłem  c64  to  musiałem  przebrnąć  .przez  trzy  bariery.Na  początek  schrzaniony  kabel,potem  musiałem  dostroić  telewizor  a  na  końcu                    z  tyłu  commodore  jest  taki  pstryczek  i  nim  się  coś  reguluje  chyba  rodzaj  odbiornika  z  jakim  kompik  ma  współpracować.Radze  ci  sprawdzić  kabel  na  jakiejś  innej  zabawce  pzdr

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Problem z obrazem na tv
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Marca 2008, 19:39 »
 z  opisu  wynika  ze  masz  walniety  modulator  ,    gubi  czestotliwosc  nosna,  z  tylu  masz  przelacznik  od  wyboru  kanalu,  przelacz  go  i  zobacz  na  tv  czy  sygnal  na  innym  kanale  bedzie  stabilny...  w  co  watpie.  Zrob  sobie  kabelek  do  podlaczenie  pod  A/V  lub  euro  zlacze  ..  obraz  jest  i  tak  lepszy.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Gizmoń

• Gość
Problem z obrazem na tv
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Marca 2008, 19:43 »
 Ten  pstryczek  to  delikatna  zmiana  częstotliwości  (kanału).  Zawsze  można    
  a)podstroić  TV  
  b)przesunąć  dźwignię  przełącznika  (choć  może  to  też  pogorszyć  sprawę,  niczego  jednak  nie  zepsuje)  

Ale  jak  już  mówiono  sprawdź  przewód.  Albo  połączenie  przy  wtyczce.  Gdy  pierwszy  raz  odpalałem  komodorka  obraz  był,  ale  słabiutki.  Przewód  oberwał  się  we  wtyczce  przy  TV.  Po  naprawie  było  i  jest  dobrze.

Neo201

• Gość
Problem z obrazem na tv
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Marca 2008, 21:28 »
 Postaram  sie  jak  najszybciej,sprawdzic  ten  kabel,tylko  zauwazyłem  ze  tam  niema  takiego  przełacznika  przy  gnieżdzie  antenowym,jest  tylko  nalepka  w  miejscu  gdzie  powinno  byc  z  napisem  \'VDN\'  

dulu

• Gość
Problem z obrazem na tv
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Marca 2008, 10:59 »
 Jeżeli  rzeczywiście  masz  zepsutą  tą  metalową  puszeczkę  co  to  kisiel  nazywa  modulatorem  to  zawsze  zostaje  monitor  \'\'  

Neo201

• Gość
Problem z obrazem na tv
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Marca 2008, 14:48 »
 Ten  przełacznik  był  w  srodku  obudowy  w  tej  metalowej  puszcze,przełaczenie  go  nic  nie  pomogło,chyba  bede  musiał  pomyslec  o  monitorze:)  
  Wielkie  dzieki  za  pomoc:)

Offline OSH

• Level 5
Problem z obrazem na tv
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Marca 2008, 19:40 »
 Polecam  Commodore  1084S.  Nie  ma  chyba  lepszego  monitora  do  komcia...

Gizmoń

• Gość
Problem z obrazem na tv
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Marca 2008, 21:53 »
 A  przewód  sprawdzony?  TV  dostrojone?  Nie  wierzę  w  awarię  modulatora.  Gdyby  był  uszkodzony,  obrazu  by  całkowicie  nie  było.  

PS.  Gdy  od  kolegi  dostałem  jako  \'złom\'  dwa  komodorki,  jeden  był  cały  i  zdrowy  a  drugi  rozmontowany  {metodą  ks.  Knajpa}.  Wtyk  od  klawiatury  tkwił  nadal  w  płycie,  ale  przewody  były  wszystkie  poprzecinane,  puszka  modulatora  otwarta  i  blachy  ekranujące  pogięte.  W  modulatorze  rozciągnięta  jedna  z  cewek.  Gdy  po  przylutowaniu  (!)  klawiatury  i  wyklepaniu  blach  okazało  się,  że  obraz  jest  bardzo  zakłócony  i  nie  da  się  pozbyć  zakłóceń  dostrajaniem  odbiornika,  drobna  manipulacja  cewką  i  trymerkiem  pomogła.  

U  Ciebie  może  być  tak  samo.  Pokręć  ostrożnie  tymi  trymerami,  to  może  pomóc.  Jeśli  by  pogorszyło,  kręć  w  drugą  stronę    \'\'  i  się  nie  martw.  Z  doświadczenia  wiem,  że  możesz  użyć  metalowego  śrubokręta,  jednak  uważaj,  by  nie  zetknął  się  z  puszką  podczas  regulacji.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Problem z obrazem na tv
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Marca 2008, 17:51 »
 trymer  w  modulatorze,  wiara  w  modulator.....  tak  jakoś  się  zrobiło  świątecznie  hehehe  

idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Gizmoń

• Gość
Problem z obrazem na tv
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Marca 2008, 18:13 »
 No  bo  co  w  końcu,  kurczę  blade...  Święta  są!

dulu

• Gość
Problem z obrazem na tv
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Marca 2008, 21:22 »
 Ale  ty  chyba  nie  chcesz  monitora  kupic,  o  połowe  i  jeszcze  troche  taniej  ci  wyjdzie  jak  kupisz  nowego  komcia  \'\'  

Neo201

• Gość
Problem z obrazem na tv
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Marca 2008, 17:14 »
 Kreciłem  tymi  trymerami  kilka  godzin,jak  ustawiłem  obraz  próbowałem  w  cos  zagrac,jak  zniknął  to  zaczynałem  od  nowa,a  z  wkoncu  po  kliku  próbach,ustawilem  w  miare  ładny  obraz,bez  szumów  z  dobrym  dzwiekiem.  
  Grałem  około  półtora  godziny  i  nic  z  obrazem  sie  nie  działo,moze  tym  razem  bedzie  ok.  

Gizmoń

• Gość
Problem z obrazem na tv
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Marca 2008, 18:53 »
 No  widzisz...  Ktoś  tam  grzebał.  A  tu  już  niektórzy  rechotali  pod  nosem,  gdy  mówiłem  o  regulacji  modulatora...    \'\'    

Ewentualnie  możesz  chyba  (ja  tego  nie  robiłem)  zalać  parafiną  ze  świecy  te  cewki  i  trymerki,  by  się  nie  same    kręciły    \'\'  Tak  robiono  w...  radioodbiornikach.