Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Pełny ekran - jest niepełny w Vice...  (Przeczytany 1022 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kierchu

• Gość
Pełny ekran - jest niepełny w Vice...
« dnia: 19 Marca 2008, 14:33 »
 Witam  Was.  Jeśli  ten  temat  był  poruszany  to  proszę  o  link,  bo  nie  znalazłem.  Sprawa  jest  krótka  i  myślę,  że  niezbyt  skomplikowana.  Otóż  przy  zmianie  trybu  graficznego  na  pełen  ekran  w  Vice  1.22,  zawartość  wlaściwa  nie  wypełnia  całego  ekranu  tylko  pozostawia  czarną  ramkę  ok.  1  cm  z  każdej  strony  przy  rozdzielczości  fullscreen  800x600.  Im  większą  rozdzielczość  ustawię  pełnoekranową  tym  mniejszy  jest  ekran  właściwy  Commodore  64  i  większa  ramka  dookoła.  Czy  jest  możliwe  włączyć  800x600  lub  1024x768  na  pełen  ekran  i  mieć  DOKŁADNIE  wypełniony  ekran  po  brzegi?  Wydaje  mi  się,  że  kiedyś  mi  tak  działało,  a  teraz  nie,  ale  mogę  się  mylić.  W  ustawieniach  video  w  sterowniku  mam  tylko  główny  sterownik  ekranu,  może  w  tym  jest  problem?  Proszę  o  pomoc,  chociaż  to  nie  jest  wielki  problem,  ale  trochę  denerwuje  nieco  zmniejszony  ekran  C64  w  stosunku  do  ekranu  monitora.  
  Dzięki,  pozdrawiam  wszystkich  commodorowców  -  jedziemy  na  tym  samym  wózku  :-):-)

TuMe64

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Marca 2008, 16:50 »
 Jeśli  maksymalizujesz  okienko  Vice  za  pomocą  symbolu  na  okienku  to  wtedy  ekranik  c64  jest  mały  i  otacza  go  czarna  ramka.  Tryb  FULL  SCREEN  uzyskujesz  naciskająć  ALT+D  .  obciętę  pozostają  boczne  części  ramki.  tak  jest  u  mnie

Kierchu

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Marca 2008, 17:23 »
 TuMe  chyba  się  nie  zrozumieliśmy...  a  ja  zapomniałem  dopisać,  że  właśnie  mówię  o  pełnym  ekranie  poprzez  przełączenie  go  przez  ALT+D  i  MIMO  TEGO  ciągle  jest  mała  ramka  dookoła  niebieskiej  planszy  startowej.  Im  większa  rozdzielczość  fullscreen  tym  ta  ramka  większa,  a  im  mniejsza  rozdzielczość  tym  bardziej  jest  obcięta  plansza  startowa  -  to  w  ogóle  niedopuszczalne.  Dlaczego  się  tak  u  mnie  dzieje?  Jakiś  sterownik  nie  działa  czy  coś?  
  ps.  podstawowe  opcje  Vice  mam  w  miarę  opanowane,  wiem  nawet  do  czego  służy  Double  Size,  ale  pomimo  powiększenia  i  tak  pozostaje  ta  ramka...

chateau

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Marca 2008, 17:48 »
 Rozumiem  ze  mowisz  o  CZARNEJ  ramce  wokol  tego  co  wyswietla  emulowany  c64  a  nie  jasnoniebieskich  ramkach  VIC-a.  

przy  domyslnych  ustawieniach  rozmiarow  ekranu  c64  ktory  wyswietla  vice  nie  dopasujesz  tego  idealnie.  musisz  ustawic  wieksza  liczbe  linii  i  kolumn  wyswietlach  przez  emulowanego  C64:  w  settings->vic-II  settings  wybierz  full  zamiast  normal.  wtedy  przy  800x600  i  double  size  powinno  byc  dobrze  dopasowane.  niestety  VICE  nie  dopasowuje  ustawien  pelnego  ekranu  do  wymiarow  obrazu  emulowanego  C64  tak  jak  robi  to  np.Hoxs64

Kierchu

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Marca 2008, 18:08 »
 Chateau:  
  Dzięki!  Właśnie  o  to  chodziło.  Widzę,  że  jesteś  stałym  bywalcem  tutaj  i  niejednemu  pomogłeś  :)  Ale  do  rzeczy.  Ja  nie  jestem  takim  specjalistą  w  sprawach  ani  emulacji  ani  wgłębiania  się  w  kod  programu/gry  (a  czasami  takie  tu  są  dyskusje...),  ale  też  nie  jestem  amatorem-laikiem.  Mówiąc  o  czarnej  ramce  absolutnie  nie  mam  na  myśli  tej  ramki  generowanej  oryginalnie  przez  sam  komputer  C64  czy  też  jego  emulator.  Wiem,  że  można  zmieniać  kolor  tej  ramki  komendami  POKE  53280.  Chodziło  oczywiście  o  ramkę  wywołaną  niewystarczająco  rozciągniętym  obrazem  całego  C64  w  stosunku  do  rozdzielczości  pełnoekranowej.  I  trochę  mi  głupio,  że  to  taka  prosta  opcja,  wcześniej  chyba  ją  miałem  włączoną,  potem  może  wyłączyłem,  zapomniałem  ech.  Teraz  już  wiem,  w  ustawieniach  VIC-II  w  zakładce  Borders  (ramki)  musi  być  \'Full\'  :)  I  już  obraz  jest  dopasowany  idealnie.  Miałeś  rację.  Mam  nadzieję,  że  niektórym  też  ten  temat  pomoże,  którzy  narzekają  na  niedopasowany  fullscreen.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Marca 2008, 18:19 »
 prawidzwy  fullscreen  jest  tez  w  400x300  bez  doublesize  (tak  zwykle  uzywam  fullscreen  swoja  droga,  szczegolnie  na  notebooku)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Kierchu

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Marca 2008, 20:13 »
 Rafvte  a  to  dziwne,  bo  oryginalna  rozdzielczość  C64  to  chyba  320x200  ?  A  400x300  mówisz,  że  się  dopasowuje.  No  być  może,  ja  nie  polemizuję,  ale  jeśli  działa  na  800x600  przy  optymalnym  odświeżaniu  minimum  85  Hz  to  już  nie  ma  co  kombinować  i  przedobrzać  :)

chateau

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Marca 2008, 20:45 »
 320x200  to  tylko  to  co  widzisz  na  ciemnoniebieskim  tle,bez  ramek.

Kierchu

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Marca 2008, 20:53 »
 Aaa  i  wszystko  jasne,  no  tak,  nie  wziąłem  pod  uwagę  ramki.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Marca 2008, 22:14 »
 Kluczem  do  zagadki  jest  \'double  size\'  w  vice.  Podwaja  on  wymiary  szerokości  i  wysokości  czyli  z  403x284  (tak  mówił  kolega  chateau)  na  806x568  ->  co  daje  w  przybliżeniu  rozdzielczość  800x600  i  wtedy  ładnie  wypełnia  ekran  (ew.  lekka  korekta  ustawień  obrazu  monitora).  Nie  zmieniaj  nic  w  ustawieniach  VIC-a  bo  obraz  będzie  nie  prawdziwy.

Kierchu

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Marca 2008, 23:01 »
 Skull  yhm  rozumiem,  ale  w  ustawieniach  VIC  trzeba  tylko  dać  opcję  \'Full\'  -  to  chyba  nie  zniekszatałca  obrazu?

chateau

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Marca 2008, 01:06 »
 vice  domyslnie  ustawia  mniejsza  rozdzielczosc  niz  403x284  (domyslny  tryb  normal  to  384x272).  ten  tryb  full  tez  jest  troche  dziwny  bo  wyswietla  chyba  292  linie  ale  to  tak  na  marginesie.  

o  czym  warto  wiedziec  zmieniajac  ustawienia  borders  w  VIC-II  settings:  vice  przy  kazdej  zmianie  ustawien  ramek  resetuje  emulowanego  c64.  wiaze  sie  to  z  tym  ze  emulacja  VICa  w  vice  do  pewnych  obliczen  wykorzystuje  rozmiary  wyswietlanego  ekranu  jako  stale.  jest  to  rozwiazanie  kompletnie  bez  sensu  bo  VIC  zawsze  zachowuje  sie  tak  samo  bez  wzgledu  na  to  ile  pikseli  jest  wyswietlonych  na  ekranie.  na  przyklad  w  Hoxs64  mozna  zmieniac  ilosc  wyswietlanych  pikseli  \'w  locie\',bez  resetu  emulowanego  c64.  druga  sprawa  to  to  ze  w  wersji  1.22  VICEa  w  trybach  Full  i  Debug  wystepuja  pewne  klopoty  z  timingiem  VICa  ktorych  nie  ma  w  trybie  Normal.  po  prostu  nie  wzieto  pod  uwage  tego  o  czym  pisalem  wczesniej.  jezeli  jednak  nie  ogladasz  dem  a  tylko  grasz  to  nie  powinno  byc  to  specjalnie  odczuwalne.  ma  to  byc  poprawione  w  wersji  1.23.