Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: amigi i inne trupy  (Przeczytany 887 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dulu

• Gość
amigi i inne trupy
« dnia: 16 Marca 2008, 20:37 »
 mam  taki  problemik  .obserwuje  amige  i  commodore  już  dośc  dużo  czasu  i  czy  ktoś  mi  powie  CZY  DO  KAżDEJ  AMIGI(głównie  500  600  1200)MOżNA  BEZ  żADNYCH  ZEWNęTRZNYCH  URZąDZEń  PODłąCZYC  DYSK  TWARDY?????????

Offline OSH

• Level 5
amigi i inne trupy
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Marca 2008, 21:44 »
 Nie.  Reszta  informacji  na  www.ppa.pl

Offline clayster

• Level 1
  • *
amigi i inne trupy
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Marca 2008, 23:38 »
 amiga  500  nie  
  amiga  600  tak  od  kicka  37.300  wzwyż  
  amiga  1200  tak

dulu

• Gość
amigi i inne trupy
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Marca 2008, 15:02 »
 a  żeby  można  było  do  a600  podłączyc  dysk  to  musi  pisac  hd????(amiga600hd)?????  \'\'  

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
amigi i inne trupy
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Marca 2008, 15:12 »
-profil nieaktywny-

procesor43

• Gość
amigi i inne trupy
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Marca 2008, 14:29 »
 nie  warunek  jest  taki  że  to  jest  twardziel  2,5\'  (HD  3,5\'  można  zamontować  w  A1200)  i  kickstart  37.300  lub  wyższy

dulu

• Gość
amigi i inne trupy
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Marca 2008, 20:11 »
 skoro  już  jesteśmy  w  temacie  to  zadam  kilka  innych  pytań  np.:co  trzeba  zrobic  żeby  komputer  automatycznie  po  uruchomieniu  kompika  uruchomił  zainstalowanego  workbencha  z  twardego  dysku  (o  ile  się  tak  da),czy  w  zwykłej  normalnej  amidze  można  zainstalowac  rozszerzenie  z  koprocesorem  tak,aby  można  było  na  niej  grac  w  gry  z  wyższej  ligi  takie  jak  quake  doom  heretic  2  słyszałem  że  to  trzeba  jakiś  koprocesor  i  64  mb  ram,  .i  jak  podłącze  do  amigi  kartę  pcmcia  a  do  niej  net  z  kablówki  to  czy  będzie  działał  net  taki  jak  na  pc  ??????  ja  to  widziałem  na  necie  ale  czy  to  trzeba  jakieś  ceregiele  do  tego??????  aha  i  jeszcze  mam  takie  pytanie  jaki  to  jest  workbench??????  podaje  link(http://video.google.pl/videoplay?docid=-2760813154144680914&q=amiga+1200&total=233&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=1\' target=_blank>http://video.google.pl/videoplay?docid=-2760813154144680914&q=amiga+1200&total=233&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=1) dzięki  za  uwagę                                                                                          o  kurde  ale  się  rozpisałem  \'\'  

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
amigi i inne trupy
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Marca 2008, 21:23 »
 człowieku  mały  czy  duży  puknij  sie  w  łeb  ..  czy  to  jest  forum  dla  amigowców  ?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

FRoyD

• Gość
amigi i inne trupy
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Marca 2008, 21:39 »
 :))  ,  jak  chcesz  grac  w  quake`a  czy  innego  dooma  to  moze  dam  ci  swojego  starego  peceta  -  p200  16  mb  ram  ;)  ,  z  taka  wiedza  o  Amidze  mialbys  problem  z  uruchomieniem  gry  z  dyskietki  a  co  dopiero  mowic  o  instalacji  systemu  :)  ,  workbench  to  nie  winda  i  jest  z  tym  troche  `ceregieli`  .  Lepiej  zainstaluj  dosbox`a  -  doom  i  wiekszosc  starych  gier  dziala  bez  problemow,  a  jak  chcesz  sie  pobawic  workbenchem  to  jest  przecie  winuae  :)

Offline OSH

• Level 5
amigi i inne trupy
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Marca 2008, 00:50 »
 Dulu,  pierwsze,  co  musisz  zrobić,  to  dobrze  uważać  na  lekcjach  polskiego.  Naucz  się,  że  w  języku  polskim  istnieją  znaki  przestankowe,  gramatyka.  Nie  pisz  jednym  ciągiem,  bo  nikt  tego  nie  będzie  miał  ochoty  czytać.  Fakt,  że  jesteś  dopiero  w  piątej  klasie  wcale  Cię  nie  zwalnia  z  tego,  by  starać  się  poprawnie  pisać  po  polsku...  
  A  teraz  odpowiedzi  na  Twoje  pytania:  
  1.  Tak,  da  się  odpalić  Workbencha  bezpośrednio  z  twardego  dysku.  Najłatwiej  na  A1200,  ewentualnie  A600.  Można  tez  z  A3000/4000,  ale  te  komputery  są  poza  Twoim  zasięgiem,  przynajmniej  na  razie.  
  2.  Tak,  w  normalnej  (choć  nie  bardzo  rozumiem  o  co  Ci  chodzi)  Amidze  można  zainstalować  kartę  z  koprocesorem,  a  anwet  z  szybszym  procesorem.  Dotyczy  to  praktycznie  każdego  modelu  Amigi  poza  CD-32  (choć  i  do  niej  istnieje  przystawka  o  nazwie  SX-32,  wyposażona  w  procesor  MC68030,  ale  to  nie  jest  tylko  karta  turbo)  i  CDTV.  
  3.  Do  gry  w  Dooma,  Heretica  i  Quake`a  na  Amidze  potrzeba  czegoś  szybszego  niż  tylko  koprocesor.  W  Dooma  znośnie  pograsz  dopiero  na  procesorze  68040/25  MHz  i  16  MB  RAM.  W  Quake  -  to  już  minimum  68060  a  najlepiej  PowerPC.  No  i  oczywiście  karta  graficzna.  Heretic  -  też  bez  karty  graficznej  i  baardzo  szybkiego  (minimum  to  mocny  68060)nie  pograsz.  
  4.  Tak,  można.  Jest  z  tym  nieco  problemów,  ale  można.  Trzeba  jednakl  dozbroić  nieco  Amigę,  w  szybszy  procesor  i  więcej  pamięci,  a  jak  ktoś  bez  zgrzytania  zębów  chce  siedzieć  na  WWW,  to  i  karta  graficzna  jest  nieodzowna.  Ja  np.  spiąłem  sobie  blaszaka  z  Ami  i  miałem  net  na  obu  komputerach.  Blaszak  ma  kartę  radiową.  
  5.  To  co  widzisz  na  tym  filmiku  do  zwykły  Workbench  3.0  z  paroma  nakładkami  (m.in.  ScalOS,  MagicWB,  MagicMenu).  
  6.  Jeżeli  masz  jeszcze  jakieś  pytania  dotyczące  Amigi  -  pisz  do  mnie  na  GG.  Numer  masz  w  stopce.  Daj  komodorowcom  trochę  odpocząć...  

Offline Kisiel

• Level 7
amigi i inne trupy
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Marca 2008, 08:17 »
 OSH  ...  no  nie  wiedziałem  że  jesteś  taki  multi  platformowy  :)  
  Ja  mam  tylko  jedno  pytanie  po  co  wywarzać  otwarte  drzwi,  komputer  do  grania  to  blaszak  na  dzisiejsze  czasy.  Amisia  z  tymi  dopałkami  to  wyjdzie  juz  sporą  kasę..  więc  chyba  coś  nie  trybie  ;)

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

dulu

• Gość
amigi i inne trupy
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Marca 2008, 09:15 »
 spoko  to  są  tylko  pytania  z  ciekawości  \'\'  

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
amigi i inne trupy
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Marca 2008, 09:43 »
 Heee...  Doom  na  A1200  z  68040/33  i  32  Mega    RAMu  jakoś  nawet  chodził  ;)  

Ale  ja  tam  wolę  już  nawet  Ami  nie  włączać,  jeszcze  się  zepsuje  :P  

-profil nieaktywny-

Offline OSH

• Level 5
amigi i inne trupy
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Marca 2008, 11:03 »
 Jaki  multiplatformowy,  Komcio  i  Amisia  to  przecież  ta  sama  rodzina    \'\'    
  A  co  do  Twojego  drugiego  pytania,  mógłbym  odpowiedzieć:  a  po  co  do  C-64  podłączać  HDD,  super  CPU  czy  inne  tego  typu  dodatki  -  przeciez  łatwiej  i  prościej  na  blaszaku.  Po  prostu  -  żeby  mieć  tę  satysfakcję,  że  i  na  Ami  można  sporo  zrobić,  nawet  w  dzisiejszych  czasach.  Mnie  się  fantastycznie  grało  w  Dooma  na  mojej  A1200.  A  jak  sobie  jeszcze  przypomnę  te  teksty  zarozumiałych  pecetowców  \'E,  na  Amidze  to  Dooma  NIGDY  nie  odpalisz\'  a  tu  zonk    \'\'  Owszem,  jest  to  droga  zabawa,  czasem  nawet  BARDZO  droga,  ale  tak  zwykle  bywa  z  hobby.

Offline Kisiel

• Level 7
amigi i inne trupy
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Marca 2008, 11:19 »
 osh  ja  mam  frajde  jak  podłączam  takie  bajerki  do  komcia  tylko  nie  robie  tego  aby    grać...  chyba  jaśniej  sie  wyraziłem  ;)  
  BTW  dostałem  wczoraj  nowy  zestaw  pcb  i  walcze..  szkoda  tylko  że  są  święta  bo  nic  nie  zrobie.