Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Problem ze stacją dysków  (Przeczytany 949 razy)

juniqr

• Gość
Problem ze stacją dysków
« dnia: 06 Marca 2008, 20:54 »
 Witam!  
  Kilka  lat  temu  kupiłem  sobie  od  znajomego  C64  ze  stacją  dysków  1570  i  miałem  taki  problem:  czasami  przy  wgrywaniu  dużo  gierek  pod  rząd  stacja  całkowicie  padała  (Load\'$\',8  SEARH  $  FILE  NOT  FOUND  ERROR)  i  gdy  zostawiłem  ją  na  kilka  godzin  zaczynała  spowrotem  działać  a  czasami  musiałem  ją  troche  potrząsnąć  w  koncu  padła  a  teraz  mam  model  1541  II  i  jest  to  samo.  
  Ponadto  niektóre  programy  z  dyskietek  wgrywają  się  np.  co  drugi  raz  albo  wgrywały  się  i  nagle  przestały!  
  Co  jest  grane  z  dyskietkami  nic  nie  robiłem.  Proszę  o  pomoc.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Problem ze stacją dysków
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Marca 2008, 21:00 »
 może  to  zabrzmi  głupio  ale  powąchaj  dyskietki  jak  czuć  je  stęchlizną..  to  je  wywal.  Otwórz  stacje  i  wyczyść  wacikiem  głowice,  nasmaruj  sanki  wazeliną  techniczą  i  będzie  działać.  Dyskietki  są  już  nie  do  użycia.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

juniqr

• Gość
Problem ze stacją dysków
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Marca 2008, 21:05 »
 troche  śmierdolą  jak  i  klawiatura  i  monitor  :P  ale  to  normalne  skoro  to  ma  z  20  lat

Offline Skull

• Level 6
Problem ze stacją dysków
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Marca 2008, 14:10 »
 A  ja  mam  inny  problem  ze  1570  -  wczytuje  mi  katalog  dyskietki  (chociaż  też  nie  zawsze),  ale  o  wgraniu  czegokolwiek  nie  ma  już  mowy  -  jakby  ciężko  jej  było  przesuwać  głowicę  (oczywiście  czyściłem  ją  i  smarowałem  prowadnice).  Zna  ktoś  przyczynę  ?

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Problem ze stacją dysków
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Marca 2008, 15:11 »
 Skull,  sprzedaj  na  Allegro  jako  niesprawdzaną  ;)  

Chyba  masz  problem  z  ustawieniem  głowicy...
-profil nieaktywny-

juniqr

• Gość
Problem ze stacją dysków
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Marca 2008, 18:35 »
 Floppy  Disk  Drive  1570  wyszedł  pod  Commodore  128  ale  miałem  ten  model  i  działał  pod  C64.  Jak  chcesz  mogę  od  Ciebie  to  kupić  jakoś  może  naprawie.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Problem ze stacją dysków
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Marca 2008, 09:41 »
 Skull,  Juniqr  -  a  jak  się  zachowują  Wasze  1570-ki  gdy  formatujecie  dyskietki  ?  
  Czy  po  formacie  można  zapisywać  pliki  ?
-profil nieaktywny-

juniqr

• Gość
Problem ze stacją dysków
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Marca 2008, 21:57 »
 ja  mam  1541  i  1541  II