Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Zamiast magnetofonu...  (Przeczytany 954 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

TuMe64

• Gość
Zamiast magnetofonu...
« dnia: 10 Lutego 2008, 12:35 »
 Zamiast  Magnetofonu  -  DC2N  -  a  Digital  Datasette  replacement  for  Commodore  homecomputers  :    
  http://www.luigidifraia.com/c64/dc2n/index.html\' target=_blank>http://www.luigidifraia.com/c64/dc2n/index.html

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Zamiast magnetofonu...
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lutego 2008, 15:15 »
 niedawno  sie  zastanawialem  czy  konstrucja  czegos  takiego  jest  mozliwa...  ;-)    

ale  to  urzadzonko  ma  sens  tylko  jesli  ladowanie  odbywaloby  sie  w  turbo.  

no  i  z  drugiej  strony  mmc2iec  /  sd2iec  jest  jednak  wygodniejsze  i  tansze  w  wykonaniu  (szacuje  ze  mozna  w  domowych  warunkach  zlozyc  za  20-25zl  dzialajce  mmc2iec  ).
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

suchy

• Gość
Zamiast magnetofonu...
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Marca 2008, 10:01 »
 Myślę,  że  jako  znacznie  \'odchudzony\'    suplement  Datasette  do  C64  i  całkiem  niedrogi,  można  wykorzystać  tani  odtwarzacz  MP3.  Ceny  tych  sprzętów  poszły  ostatnio  w  dół.  Za  60,-  zł  można  już  kupić  1G  MP3  z  dyktafonem.  Problem  polega  na  tym,  że  nie  mają  one  wejścia  AUX  do  nagrywania  sygnału  z  zewnętrznego  źródła  (mają  tylko  wbudowany  mikrofon)  i  trzeba  to  dorobić,  jak  również  prosty  układ  logiczny  sterowania  załączaniem/wyłączaniem  dyktafonu.  Co  ciekawe  nic  nie  znalazłem  w  necie  na  ten  temat,  a  więc  pomysł  chyba  \'dziewiczy\',  wart  przetestowania.  Przyjrzałem  się  wewnętrznej  konstrukcji  takiej  MP3  (WIWA  1G  z  dyktafonem,  próbkowanie  22kHz)  i  jest  to  całkiem  realne  i  możliwe  do  zrobienia.  Mamy  poza  tym  dodatkową  łatwość  przenoszenia  plików  między  C64,  a  PCtem.  Wrzucam  tego  \'pomysła\',  bo  może  ktoś  to  sprawdzi  wcześniej  przede  mną  (obecnie  jestem  cholernie  zapracowany  i  z  wolnym  czasem  u  mnie  kiepsko).  
  Pozdrawiam    

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Zamiast magnetofonu...
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Marca 2008, 20:03 »
 raf  jak  zrobisz  metodą  foto  w  domku  to  może.  Jak  profesjonalnie  z  metalizacją  otworów  to  minimum  70  zyla,  za  samą  płytkę.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Zamiast magnetofonu...
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Marca 2008, 23:12 »
 tam  jest  wlasciwie  tak  niewiele  elelemntow  ze  mozna  to  zrobic  spokojnie  na  plytce  uniwersalnej...
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

procesor43

• Gość
Zamiast magnetofonu...
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Marca 2008, 22:34 »
 ale  ja  nie  rozumiem  jednej  rzeczy  -  co  to  właściwie  jest  \'\'  

Offline Kisiel

• Level 7
Zamiast magnetofonu...
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Marca 2008, 09:15 »
 to  proste  takie  cuś  co  udaje  magnetofon.  Wtykasz  kartę  pamięci  z  jednej  strony  a  c64  dostaje  sygnał  zero  i  jeden  z  drugiej  strony,  po  zdekodowaniu  powstaje  z  tego  coś  co  sie  nazywa  danymi.  
  Troszkę  lepsza  mutacja  by  była  jakby  takie  cuś  wrzucić  zamiast  kontrolera  GCR  w  stacje...  i  to  IMHO  miało  by  sens.  
  Na  moje  zabawka  fajna.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Zamiast magnetofonu...
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Marca 2008, 09:35 »
 Kisiel,  a  może  zamiast  dorabiania  czegokolwiek  do  stacji  -  użyć  sd2iec  ?  ;)  
  To  \'cudo\'  nawet  z  JiffyDosem  sobie  radzi.  Muszę  sobie  takie  jedno  zmontować  i  sprawdzić  jak  działa  :)  

-profil nieaktywny-

procesor43

• Gość
Zamiast magnetofonu...
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Kwietnia 2008, 20:07 »
 teraz  zacytuję  mojego  brata:  \'po  co  to  komu?  jakby  nie  można  było  tego  podłączyć  do  wyjścia  karty  dźwiękowej...\'

Offline Kisiel

• Level 7
Zamiast magnetofonu...
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Kwietnia 2008, 21:17 »
 no  albo  HD/CF  do  commodorka.