Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Bezpieczne podłączanie 1541 do C64  (Przeczytany 616 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gizmoń

• Gość
Bezpieczne podłączanie 1541 do C64
« dnia: 09 Lutego 2008, 14:45 »
 To  jest  zapewne  strasznie  proste  pytanie,  wręcz  taki  śmieć  na  tym  forum.  Ale  niestety  muszę  je  zadać,  by  się  nie  powtórzyła  historia  z  taką  stacją.  Otóż  czy  mogę  bezpiecznie  podłączyć  stację  1541  do  C64  lub  C64C?  I  czego  nie  wolno  robić  z  komputerem  przy  podłączonej  stacji  (np.  restartowanie  poprzez  wyłączenie  itp.).  No  i  co  włączyć  najpierw:  komputer  czy  stację?  
  Boję  się  podłączyć  ją  po  poprzednim  niemiłym  doświadczeniu  z  inną  taką  stacją  (ta  zdechła  z  powodu  uszkodzenia  ROMu  UB3    \'\'  i  nie  wiem  co  spowodowało  tę  awarię)

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Lutego 2008, 14:51 »
 może  padła  ze  starości  ;)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Gizmoń

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Lutego 2008, 14:54 »
 Mam  nadzieję,  że  tak.  Bo  gdyby  przyczyna  leżała  po  mojej  stronie  to...  Nie,  takiej  stacji  za  pomocą  komputera  zepsuć  się  (chyba)  nie  da.

chateau

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Lutego 2008, 14:57 »
 nie  ma  znaczenia  co  robisz  pierwsze,  pamietaj  tylko  zeby  nie  odlaczac  kabli  przy  wlaczonym  sprzecie.  mozna  spokojnie  wylaczac  c64  i  stacje  w  dowolnym  momencie

Offline OSH

• Level 5
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Lutego 2008, 14:59 »
 Całkiem  możliwe.  Ale  mnie  dziwi  coś  innego.  W  poprzednim  poście  napisałeś,  że  po  zawiszeniu  się  stacji  nie  mogłeś  przerwać  działania  programu  za  pomocą  RUN/STOP.  I  \'zresetowałeś\'  komputer,  wyłaczając  go.  Wychodzi  na  to,  że  nie  masz  kartridża.  A  to  już  bardzo  źle,  resetowanie  komcia  przy  pomocy  właczania  go  i  wyłączania  powoduje  skoki  napięcia.  Drugim  Twoim  błędem  było  to,  że  nie  wyłączyłeś  stacji,  gdy  wyłączałeś  i  włączałeś  komcia.  W  prastarych  podręcznikach  dot.  obsługi  komputerów  domowych  jest  wyraźnie  napisane,  że  przy  włączaniu  komputera  zachowuje  się  pewną  kolejność:  najpierw  monitor,  potem  stacja/drukarka/potem  sam  komputer.  A  przy  wyłączaniu  odwrotnie  -  chodzi  o  to,  by  nie  narażać  komputera  i  innych  urządzeń  na  niepotrzebne  dodatkowe  skoki  napięć.  I  prawdopodobnie  przez  to  powstał  skok  napiecia,  który  usmażył  Ci  ROM  stacji,  czy  coś  tam  więcej.  Na  przysżłość  pamiętaj,  najpierw  monitor,  potem  stacja,  potem  komputer.  Wyłączaj  odwrotnie.  
  A  czy  można  podła.czyć  stację  1541  do  C-64C?  Oczywiście,  że  tak.  Różne  były  wersje  C-64,  ale  stacja  1541  (czy  1541-II)  nadaje  się  do  podłączania  do  każdej  z  nich  \'\'        

Offline OSH

• Level 5
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Lutego 2008, 15:00 »
 Chateau,  nie  zauważyłem  Twojego  posta.  Ale  przeczytaj,  co  napisałem  wcześniej  o  kolejności  włączania  i  zastanów  się,  czy  to  rzeczywiście  nie  ma  znaczenia...bo  ja  mam  wrażenie,  ze  w  wypadku  naszego  Kolegi  miało  zasadnicze.

chateau

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Lutego 2008, 15:21 »
 owszem  slyszalem  o  tym  zeby  nie  wylaczac/wlaczac  telewizora  przy  dzialaniu  komputera  ale  to  zasada  ktora  powstala  gdy  krolowaly  jeszcze  rubiny.  druga  sprawa  ze  jak  juz  mialbym  przejmowac  sie  takimi  niuansami  to  chcac  chronic  stacje  najpierw  wlaczalbym  komputer  a  dopiero  potem  stacje,  zeby  nie  narazac  stacji  na  skoki  napiecia  przy  wlaczaniu  komputera  :P

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Lutego 2008, 15:53 »
 OSH  IMHO  nie  miało  znaczenia  naprawdę...  od  podłączania  i  przepięć  jest  TTL  jak  on  padnie  to  ..  itd..  na  pewno  nie  rom  bo  jak  miałby  paść  od  tego  rom  to  padło  by  6522  i  6502  czyli  poszło  by  po  całym  kontrolerze.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline OSH

• Level 5
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Lutego 2008, 16:12 »
 Ano,  róbcie  jak  chcecie.  Ja  tam  wolę  dmuchać  na  zimne,  w  sumie  nic  mnie  to  nie  kosztuje...

Gizmoń

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Lutego 2008, 17:36 »
 No,  ja  też  będę  dmuchał  na  zimne.  A  z  tamtą  stacją,  co  zdechła,  to  było  jeszcze  tak:  po  pierwszym  podłączeniu  do  sieci,  bez  komputera,  zadziałała  dobrze.  Nic  nie  migało  i  bya  gotowa  do  pracy.  Następnie  podłączyłem  ją  do  komputera,  włączyłem  komputer,  potem  stację.  Wczytałem  bez  problemu  kilka  programów  z  dysku  demo,  ale  po  wczytaniu  pierwszego,  gdy  napęd  już  niepracował,  migała  czerwona  dioda.  Myśląc,  że  oznacza  to  korzystanie  z  napędu  przez  program  (utwierdzało  mnie  w  tym  miganie  diody  co  któreś  wczytanie  jakiegoś  programu),  niewyciągałem  dyskietki.  Potem  zrestartowałem  komputer  (a  więc  on  zrestartował  stację)  i  ta  już  odmówiła  pracy.  
  Teraz  dowiedziałem  się,  że  miganie  diody  oznaczało,  że  z  ROMem  było  już  coś  nie  tak.  A  później  się  wszystko  sypnęło.  

Co  do  uszkodzenia  stacji  poprzez  skok  napięcia  na  SERIAL  PORT  -  uszkodzone  zostałyby  najwyżej  układy  7414  (UA1)  lub  7406  (UB1),  a  te  są  powszechnie  dostępne  za  złotówkę  lub  mniej.  Oby  następna  stacja  była  pozbawiona  tej  wady!

procesor43

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Marca 2008, 20:40 »
 spróbuj  najpierw  włączyć  stację  a  potem  komodę  powinno  zadziałać  
  jeśli  tak  nie  będzie  jak  mówię  to  nie  przychodź  do  mnie  z  pretensjami  (stacji  nie  miałem  i  nie  mam)

Gizmoń

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Marca 2008, 16:42 »
 Włączam  najpierw  \'komodę\'  a  potem  stację  i  wszystko  jest  OK.  Stacji  nawet  się  nic  nie  stało,  gdy  podczas  pracy  już  dwa  razy  mi  prąd  wyłączyli  \'\'  ,  raz  nawet  podczas  odczytu  programu.