Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Stacja dysków 1541 - poważny problem  (Przeczytany 1406 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gizmoń

• Gość
Stacja dysków 1541 - poważny problem
« dnia: 07 Lutego 2008, 20:11 »
 Mam  stację  1541  firmy  commodore.  Do  dziś  do  godziny  16:30  działała  bardzo  dobrze,  cichutko  i  szybko.  Ale  po  wyłączeniu  i  włączeniu  komputera  (programu  wczytanego  z  dysku  nie  dało  się  wyłączyć  z  RUN/STOP,  bo  miał  zabezpieczenia)zaczęły  się  problemy.  Podczas  resetowania  stacja  była  podłączona  i  włączona.  
  Po  wpisaniu  LOAD  \'$\',8  wyświetliło  się  SEARCHING  FOR  $,  ale  stacja  już  niereagowała.  Migała  natomiast  trzykrotnie  dioda  DRIVE,  z  krótkimi  przerwami.  Silnik  obracający  dyskietkę  cały  czas  się  kręcił,  z  dobrą  prędkością  (sprawdziłem).  
  Stacja  zachowuje  się  tak  już  zawsze  po  włączeniu,  nie  robi  różnicy  czy  jest  w  niej  dyskietka  czy  nie  lub  czy  jest  podłączona  do  komputera.  Wyjąłem  ROMy  i  inne  procesory  z  podstawek,  oczyściłem  nóżki  i  ponownie  włożyłem,  ale  to  nic  nie  dało.  Co  robić?  Bardzo  zależy  mi  na  uratowaniu  tej  stacji!

Offline OSH

• Level 5
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lutego 2008, 21:30 »
 Ty  sobie  przede  wszystkim  sprawdź  zasilacz  tej  stacji,  czy  daje  dobre  napięcie.  

Gizmoń

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lutego 2008, 21:40 »
 Zasilacz  daje  równe  5V  i  prawie  12V  (odrbinę  mniej).  Jest  on  wbudowany  w  stację.

Offline OSH

• Level 5
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lutego 2008, 21:46 »
 Hm.  A  spróbuj  delikatnie  przekręćić  ślimaka  głowicy  stacji...być  moze  zablokował  się  w  nieodpowiedniej  pozycji...czasem  tak  suię  zdarza  po  gwałtownym  wyłączeniu  stacji...

Offline DoliN

• Level 3
  • =)
    • http://picasaweb.google.com/dilon999
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lutego 2008, 21:46 »
 Sprawdź  zasilacz  i  ...  przeczyść  głowicę!
2x C64, C64DTV, 1541, 3x Datasette i inne graty ;)

Gizmoń

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Lutego 2008, 21:59 »
 Ślimaka?  Czy  chodzi  o  tę  tasiemkę  przesuwającą  głowice?  Jeśeli  tak,  to  jest  ona  ruchoma  i  można  ją  poruszyć.  Ale  po  włączeniu  silnik  krokowy  przesuwu  głowic  ani  drgnie...  Natomiast  \'spindle  motor\'  się  ciągle  kręci  i  czerwona  dioda  miga    \'\'    
  Nawet  bez  dyskietki    \'\'  

Offline OSH

• Level 5
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lutego 2008, 22:11 »
 No  właśnie,  dlatego  zaczynam  podejrzewać  usterkę  zasilacza.  Ja  miałem  identyczne  objawy.  Tyle,  że  ja  mam  1541-II.  Ale  stacja  też  się  tak  zachowywała,  jakby  w  niej  bez  przerwy  była  dyskietka  -  silnik  się  cały  czas  kręcił  i  świeciła  się  dioda  DRIVE.  

Gizmoń

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Lutego 2008, 22:13 »
 Szkoda,  że  coś  jest  nie  tak  z  edycją  postu...  

Stacja  już  kilka  razy  była  podłączona  do  restartowanego  komputera  (czasem  komputer  podczas  restartowania  zamieniał  się  w  mojego  drugiego  C64,  i  wszystko  działało,  a  tu  taka  lipa...).  
  Zaraz  oczyszczę  głowice,  choć  autodiagnostyka  pokazuje  na  DOS  (ale  co  mu  by  się  mogło  stać  podczas  normalnego  użytkowania?!)

Gizmoń

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Lutego 2008, 22:17 »
 Ale  tutaj  dioda  miga  trzy  razy  sygnalizując  awarię  DOSa...  A  napięcia  są  idealne  (precyzyjne  wyniki:  powinno  być  5V,  jest  5,01V,  powinno  być  12V  jest  11,87V).  
  Ale  proszę  troszkę  przybliżyć  GDZIE  mam  dokonać  pomiaru  (na  końcach  trafa,  za  stabilizatorami,  przed  nimi?).  No  i  może  wywalę  te  stare  elektrolity  wygładzające  napięcie  (jeden  4700  drugi  6800  uF  na  25V).

Offline OSH

• Level 5
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Lutego 2008, 22:28 »
 Wiesz,  nie  chcę  Cię  martwić,  ale  być  może  mogło  dojść  przez  ten  skok  napięcia  do  uszkodzenia  ROM-u  stacji...ja  elektronikiem  nie  ejstem,  więc  ci  za  szczególowo  nie  powiem,  gdzie  mierzyć  to  napięcie.  Może  zrąbał  się  jakiś  układ  scalony...sam  nie  wiem.  

Offline clayster

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Lutego 2008, 08:07 »
 hej  
  wydaje  mi  sie  ze  to  jest  cos  innego,  czasami  niektóre  programy  przesuwają  glowicę  poza  36  sciezkę  i  potem  ona  nie  wraca  i  są  takie  objawy  jak  opisales  
  mialem  kiedyś  kilkanascie  lat  taki  przypadek,  wiem  że  jakaś  komenda  do  stacji  pomagala  wtedy,  chyba  VALIDATE,  ale  na  100  jaka  komenda  nie  powiem  bo  juz  nie  pamiętam,  sprubój  powinnao  pomóc  

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Lutego 2008, 08:45 »
 dioda  mruga  trzy  razy  uszkodzenie  romu,  czyli  nie  zgadza  sie  suma  kontrolna  romu,  kup  padniętą  stację  podmien  rom  i  nie  grzeb  przy  zasilaniu  bo  spalisz  wszystko.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Gizmoń

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Lutego 2008, 13:09 »
 Kondensatory  są  dobre,  sprawdziłem  na  oscyloskopie  kształt  napięcia,  jest  dość  gładkie.  
  Oczyszczenie  głowic  nic  nie  dało,  podobnie  jak  ich  przesunięcie.  Ciekawe,  kiedy  znowu  pojawi  się  gdzieś  stacja  1541.

Gizmoń

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Lutego 2008, 13:22 »
 A,  mam  elektronikę  od  stacji  1541-II.  Da  się  to  jakoś  podmienić?  Głowica  i  silnik  krokowy  pasują,  ale  co  ze  sterowniam  silnika  napędu  dyskietki?

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Lutego 2008, 13:56 »
 a  gniazda  na  pcb  to  skund  weźmiesz?  Wymien    tylko  scalaki.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....