Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: pomoc przy kablu XM1541  (Przeczytany 704 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

oxia

• Gość
pomoc przy kablu XM1541
« dnia: 25 Stycznia 2008, 13:30 »
 Witam  ,  wiem  ze  ten  temat  byl  walkowany,jednak  prosze  o  pomoc.  
  Zakupilem  kabelek  XM1541  posiadam  wszystko  co  trzeba  czyli  C64+final  III  ,  stacje  1541  II  program  (  opencbm-0.4.0-i386.zip  ,gui4cbm4win-0.4.1.zip  )  czyli  cbw4win.  
  Wszystko  podlaczylem  w  nastepujacy  sposob  C64  ze  stacja  orginalnym  kablem,  natomiast  Pc  (gniazdo  LPT1)  ze  stacja  kablem  XM1541  (w  wejscie  w  stacji  Interface)  
  Kazdy  modul  programu  cbw4win  zainstalowalem  i  odpalam  z  pliku  gui4cbm4win.exe.    
  Maoje  pytanie  czy  dobrze  podlaczylem  Pc  ze  stacja  ?  
  Czy  C64  musi  byc  wlaczony  czy  wystarczy  stacja  dyskow  ?    

chateau

• Gość
pomoc przy kablu XM1541
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Stycznia 2008, 13:54 »
 jak  ty  podlaczyles  jednoczesnie  c64  i  peceta  do  stacji  ?    \'\'    przeciez  zarowno  kabel  xm  jak  i  kabel  laczacy  z  c64  podlacza  sie  do  portu  serial.  c64  nie  musi  byc  podlaczony  przy  uzywaniu  kabla  xm1541.  

poza  tym  masz  nieaktualne  oprogramowanie,  najnowsze  wersje  to  opencbm  0.4.1  i  gui4cbm4win  0.6.5.1  (  http://blog.paytonbyrd.com/?p=98\' target=_blank>http://blog.paytonbyrd.com/?p=98 )

oxia

• Gość
pomoc przy kablu XM1541
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Stycznia 2008, 14:03 »
 Ok  dzieki  za  info  ,  juz  potestuje  tak  jak  napisales  .  Jak  cos  to  bede  sie  odzywal.  Niema  paniki  sprawdzilem  stacje  dziala  :)    
  A  podlaczylem  wczesniej  wszystko  w  ten  sposob  PC  połączylem  z  stacją  1541  w  gniazdo  interface,  a  stację  1541  połączyć  serial`em  z  C64  .

oxia

• Gość
pomoc przy kablu XM1541
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Stycznia 2008, 14:34 »
 witam  ponownie  ,  zrobilem  jak  napisales  zassalem  opencbm-0.4.2-i386.zip  i  ten  program  z  twojego  linka  ,  opencbm-0.4.2-i386.zip  zainstalowalem  moduly  i  odpalilem  insatalcje  twojego  programu  ,  stacje  podlaczylem  do  Pc  tak  jak  napisales  .  
  Po  odpaleniu  stacji  Power  i  Drive  sie  swieci  i  satacja  szumi  mimo  ze  dysk  niejest  wlazony  (tak  na  marginesie  gdy  odlacze  kabel  ten  co  laczy  Pc  ze  stacja  to  wszystko  wraca  do  normy  i  swieci  sie  tylo  zieliny  Power  i  stacja  dziala  cacy  )  ,  a  gdy  uruchomie  GUI4CBM4WIN  0.6.5.1  i  w  OPEN  CBM  Configuration    wcisne  Detect  to  wyskakuje  komunikat  :  cbmctrl  i  tresc  opencbm0  :  Odmowa  dostepu  .    
  Jezeli  ktos  ma  jakis  pomysl  to  chetnie  go  wyslucham  ?

TuMe64

• Gość
pomoc przy kablu XM1541
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Stycznia 2008, 16:03 »
 Nie  miałem  nigdy  tego  kabelka  ale  z  tego  co  wiem  to  fajnym  programem  do  takich  manewrów  jest  STAR  COMMANDER  -coś  ala  norton  commander  tylko  że  włazi  w  obrazy  d64  itd..  może  nim  spróbuj?  adres  strony  programu:  http://sta.c64.org/sc.html\' target=_blank>http://sta.c64.org/sc.html  

chateau

• Gość
pomoc przy kablu XM1541
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Stycznia 2008, 16:46 »
 nie  polecam  star  commandera,jest  przestarzaly,oparty  na  dosie  i  zle  dziala  w  windowsie  xp.  

opencbm  jest  najlepszym  programem  do  wspolpracy  z  nowymi  systemami  operacyjnymi  (  xp  i  vista  ).

chateau

• Gość
pomoc przy kablu XM1541
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Stycznia 2008, 16:48 »
 co  do  problemu  to  sprawdz  czy  kable  sa  dobrze  podociskane,sprobuj  polecenia  initialize  w  gui4cbm4win,zrestartuj  pare  razy  stacje  a  jesli  to  nie  pomoze  to  bedziesz  musial  pobawic  sie  opcjami  portow  lpt  w  biosie.

oxia

• Gość
pomoc przy kablu XM1541
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Stycznia 2008, 17:17 »
 oki  dzieki  panowie  za  kazda  odpowiedz,  wystarczylo  zrobic  reset  pc  przy  wlaczonej  stacji  ,  i  jak  reka  odjal  wszystko  hula  :)  dlatego  odrazu  nieopisywalem  bo  wciagnelo  mnie  kilka  gierek  ktore  pobierznie  zgralem  na  5,25  i  odpalilem  :)  to  jest  to  lata  mlodosci  sie  przypomialy  odrazu  .ehh  c64  cudooo  :)teraz  juz  nierobia  takiego  sprzetumoj  pierwszy  komputer  kotry  mialem  ,  choc  piperwszy  jaki  mi  wpadl  w  oko  w  Pewexie  to  bylo  Atari  65XE  ale  niegdy  go  niemialem  jakos  tak  sie  zlozylo  .  Upolowalem  juz  Amige  600,  bo  to  kolejny  komp  ktory  posiadalem  chociarz  mialem  A500  ,  ale  wziolem  z  aukcji  A600  bo  mniej  zajmuje  miejsca  .  
  Thx  wszystkim    ,  za  pomoc.  

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
pomoc przy kablu XM1541
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Stycznia 2008, 19:25 »
 normalnie..  tak  jak  podłącza  sie  dwie  stacje  ;)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Atarowiec

• Gość
pomoc przy kablu XM1541
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Stycznia 2008, 02:51 »
 To  ja  mam  pytanie  za  100  pkt.  Czy  jest  coś  zastępującego  64hhhd  pod  win  xp  ?  
  Stację  mam,  openCMB  ściągnąłem,  ale  za  wiele  zabawy  i  trzeba  mieć  parę  dyskietek  w  zapasie,  a  z  tym  coraz  gorzej  w  dzisiejszych  czasach.