Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: PC  (Przeczytany 737 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

~pyjo3@wp.pl#*#stilo

• Gość
PC
« dnia: 16 Września 2002, 19:11 »
 Cze wszystim. Chciałbym połączyć kartę TV do komodorka. Co robić??

Magnate

• Gość
PC
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Września 2002, 20:29 »

Napisał: stilo

Na sprzecie/elektronice to sie specjalnie nie znam, ale w tym przypadku wydaje mi sie, ze nie ma mozliwosci przeprowadzenia takiej operacji o jakiej mowisz. Jesli jestem w bledzie - niech mnie ktos poprawi.    

pozdrawiam
 Magnate

~pyjo3@wp.pl#*#stilo

• Gość
PC
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Września 2002, 17:02 »
 Połączyłem kommodorka za pośrednictwem zwykłego kabla. Taki jak jest od kablówki :]
 Ale obraz...

maniac64

• Gość
PC
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Października 2002, 20:56 »

Napisał: stilo

Mam dla Ciebie, radosną informację... Otóż swego czasu, w Niemczech (chyba) można było kupić - przystawkę do dekodowania obrazu z satelty. Nie było to może czyste TV, ale działało :)

Wkrótce postaram się opisać to w HydePark\'u.

pozdro

~meckert@go2.pl#*#meckert

• Gość
PC
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Października 2002, 15:17 »
 ej, gościowi chyba chodzi o podlaczenie c64 do karty tv w pececie, przez compostive video???? otoz w c64 nie ma jednego sygnalu video, jest kombinowany luma/chroma i po zrobieniu specjalnego kabelka mozna podlaczyc do monitora np. commodore 1084s, moze da sie to jeszcze jakos zrobic przez euro (nie wiem, bo mam monitor) - w innym wypadku pozostaje ci antena, albo obraz przez composite video po jednym kablu (o ile sie nie myle bez kombinowanych sygnalow luma/chroma bedzie po prostu bez koloru). Generalnie znajdz sobie opis portu video w c64, i o ile umiesz lutowac to jestes w domu ...

pvg

• Gość
PC
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Października 2002, 21:14 »

Napisał: meckert

ej, gościowi chyba chodzi o podlaczenie c64 do karty tv w pececie, przez compostive video???? otoz w c64 nie ma jednego sygnalu video, jest kombinowany luma/chroma i po zrobieniu specjalnego kabelka mozna podlaczyc do monitora np. commodore 1084s, moze da sie to jeszcze jakos zrobic przez euro (nie wiem, bo mam monitor) - w innym wypadku pozostaje ci antena, albo obraz przez composite video po jednym kablu (o ile sie nie myle bez kombinowanych sygnalow luma/chroma bedzie po prostu bez koloru). Generalnie znajdz sobie opis portu video w c64, i o ile umiesz lutowac to jestes w domu ...
w manualu
 http://www.lemon64.com/manual/
 opisane sa 3 rodzaje podlaczenia c64  
 1: do TV przez antene  
 2: do monitora przez kabel luma,chroma,audio
 3: w rozdiale 1.3 do monitora kablem audio/video

Wniosek C64 ma normalny sygnał video (wiec jakas przejsciowka na euro tez pewnie bylaby mozliwa)  

Z tego co pamietam to zdazalo mi sie podpinac do monitora 1082D zarowno przez kabel 3 wyjsciowy (luma chroma...) jak i dwu (audio/video) gdyz ten monitor byl w takowe wyposazony:
 http://www.myoldcomputers.com/museum/perif/pics/1802b.jpg

zreszta sygnal video powstawal z miksowania lumy chromy i jeszcze przejscie przez jakies uklady. wyprowadzenia portu audio/video dla c64
 mozna znalezc tutaj
 http://www.student.informatik.tu-darmstadt.de/~mjk/nepa/tuning/video_cable.html
 pozdro