Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Simons Basic  (Przeczytany 486 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

TuMe64

• Gość
Simons Basic
« dnia: 24 Listopada 2007, 18:41 »
 Czy  ma  ktoś  może  jakieś  programy  napisane  w  tym  języku?  w  internecie  raczej  nic  ciekawego  niema.

p.a.

• Gość
Simons Basic
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Listopada 2007, 20:45 »
 Mam  gdzieś  w  domu  książkę,  ale  trudno  mi  powiedzieć,  czy  jest  tam    coś  konkretnego,  bo  jakby  dawno  do  niej  nie  zaglądałem  \'\'  

veiner

• Gość
Simons Basic
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Grudnia 2007, 23:30 »
 Wiecie  gdzie  i  czy  w  ogóle  można  dorwać  Simon  Basica  w  postaci  romu?  Najlepiej  .t64  bądź  .tap  bo  zwykły  Basic  jest  dla  mnie  za  trudny.  Próbuję  się  nauczyć  programować,  najbardziej  zależy  mi  na  programowaniu  muzyki,  ale  coś  nie  mogę  tego  zrozumieć.  Ma  któś  z  Was  może  jakieś  poradniki  o  programowaniu?  Pozdrawiam  wszystkich  Commodore  maniaków

Offline Skull

• Level 6
Simons Basic
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Grudnia 2007, 08:51 »
 Proponuję  poprzeglądać  stare  gazetki  commodorowskie  (kebab,  C&A,  64plus4)  z  lat  dziewiędziesiątych,  tam  zdarzały  się  artykuły  o  Simon`s  Basic`u  -  są  na  retroreaders.pl.  
  Co  do  tworzenia  muzyki  to  właśnie  przydałby  się  ktoś  kto  by  to  wyjaśnił.  Tworzenie  muzyki  to  moja  pięta  achillesowa  na  c64,  z  resztą  sobie  dobrze  radze.    
  Wiekszość  opracowań  na  ten  temat  odnosi  się  do  opisu  rejestrów  SID-a,  czyli  gdzie  wpisać  częstotliwość  dźwięku,  kształt  jego  fali,  filtry  itd.  
  Co  z  tego,  jak  nie  wiem  jakie  powinien  mieć  parametry  zwykły  dźwięk  np.  startu  samolotu.  
  pzdr