Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Nie działa klawisz 5 i 6  (Przeczytany 736 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Onlinemaster

• Gość
Nie działa klawisz 5 i 6
« dnia: 05 Października 2007, 01:20 »
 Przestały  działać  klawisze  5  i  6  ,  wie  ktoś  co  jest  nie  tak    \'\'  

Desper

• Gość
Nie działa klawisz 5 i 6
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Października 2007, 01:32 »
 Sprawdz  czy  dzialaja  t  y  g  h  b  n,  jezeli  tak  to  nie  wiem  :)  Jezeli  nie,  to  nie  pamietam,  ale  byl  jakis  uklad  za  to  odpowiedzialny  :)

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Nie działa klawisz 5 i 6
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Października 2007, 15:30 »
 A  możesz  jeszcze  sprawdzić  czy  działają:  
  X,T,F,C,D,R  ?  

Odczytywane  są  tą  samą  linią  co  5  i  6.  Jeżeli  działają  -  to  zobacz  czy  np.  
  3  i  7  działa  oraz  4  i  8  -  są  w  tych  samych  kolumnach  (no,  jeśli  chodzi  o  matrycę  klawiatury  z  punktu  widzenia  CIA)  co  5  i  6.
-profil nieaktywny-

Onlinemaster

• Gość
Nie działa klawisz 5 i 6
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Października 2007, 21:28 »
 Nie  działają:  
  5  i  6  
  R  i  T  
  D  i  F  
  X  i  C  

...Cosik  mi  padło    \'\'  

Desper

• Gość
Nie działa klawisz 5 i 6
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Października 2007, 22:02 »
 To  chyba  tak  jak  przedpisca  napisal,  uklad  zwany  CIA  ...

Onlinemaster

• Gość
Nie działa klawisz 5 i 6
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Października 2007, 22:16 »
 Możecie  mi  przybliżyć  problem,  tak  dla  laika  ;-)

Offline Skull

• Level 6
Nie działa klawisz 5 i 6
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Października 2007, 08:46 »
 No  CIA  (to  taki  scalak)  oznaczony  numerem  6526  (stara  wersja  64),  nowsza  8521.    
  Może  ulec  uszkodzeniu  pod  wpływem  pojawienia  się  wyższych  ładunków  elektrostatycznych  na  jego  nóżkach.W  c64  jest  to  dość  częsta  awaria,  powstająca  głównie  przy  przełączaniu  różnych  portów  (a  jest  to  właśnie  scalak  do  ich  obsługi)  np.  joysticków  z  portu  do  portu.  Chyba  w  nowszych  wersjach  commodore  64  już  jest  drabinka  kondesatorów  zpobiegająca  takim  ładunkom,  ale  nie  jestem  pewny).    
  W  każdym  razie,  układ  ten  nie  jest  standardowy  (robiony  pod  c64)  i  ciężko  (jeśli  w  ogóle)  go  dostać  nie  mówiąc  o  jego  cenie.  
  Naprawa  niestety  jest  nie  opłacalna,  łatwiej  (i  taniej)  kupić  kolejny  egzemlaprz  c64  na  allegro    \'\'    
  na  przyszłość  pamiętając  żeby  podczas  włączonego  komputera  nie  wyjmować  i  nie  wkładać  żadnych  wtyczek.    
  pozdro

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Nie działa klawisz 5 i 6
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Października 2007, 12:17 »
 Możesz  ew.  spróbować  zamienić  miejscami  układy  CIA  (bo  6526  lub  8521  są  w  C64  dwa)  jeżeli  masz  je  w  podstawkach.  

Padła  Ci  jedna  linia  wejściowa  -  po  zamianie  CIA  miejscami  \'zepsuta\'  linia  wejściowa  trafiłaby  w  User  Port.
-profil nieaktywny-

Onlinemaster

• Gość
Nie działa klawisz 5 i 6
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Października 2007, 14:44 »
 czyli  rozebrać  commodorca  i  zabawić  się  w  elektronika  -  okey  -  a  nóż  mi  się  uda    \'\'  

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Nie działa klawisz 5 i 6
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Października 2007, 12:18 »
 No  niestety,  bez  operacji  pacjent  nie  będzie  chodził  :P  

O  ile  nie  używasz  User  Portu  zamiana  CIA  6526  (lub  8521)  miejscami  powinna  pomóc.  

-profil nieaktywny-