witam
Na początku pragnę Ci podziękować za zainteresowanie się naszym serwisem

Możesz w nim znaleĽć wiele rzeczy, również takich - których próżno by szukać na innych www o tematyce c64...
Wracając zaś do pytań:
>laikiem w kwestii emulatorow, dlatego moje pytanie moze Ci sie wydac smieszne
Droga Kasiu

żadne pytanie o tym kultowym dla mnie komputerze (i jego emulatorze) nie jest śmieszne. Jak kiedyś zaczynałem z nim przygodę, też niewiele o nim wiedziałem

Jednak z biegiem czasu, zaczełem odkrywać potencjał jaki w nim drzemie - Commodore 64, porwał mnie na prawie 12 lat
>ze strony C64 Power sciagnelam emulator C64 WinVice
Zainstalowałaś może sobie? moje spolszczenie do niego
>mam problem ze sterowaniem grami
No cóż, w oryginalnym komodorku mieliśmy joysticki, manetki itp. W dobie komputerów klasy PC, musimy posługiwać się sprawnie klawiaturą - gdyż analogowe joysticki od pc, są wykorzystywane niezmiernie rzadko w grach np. Diablo czy Red Alert - stąd też ich mała popularność w naszych domach.
Pozostaje nam zatem, jedynie klawiatura do zdefiniowania

Możemy też użyć predefiniowanych ustawień (tzw. domyślnych):
W ustawieniach joysticka możemy mieć:
- kursory z klawiatury numerycznej i prawy CTRL
- wybrać własne klawisze
- podłączyć joy\'a od pc (manetkę - jest wygodniejsza)
Teraz pokrótce jak się do tego zabrać. Zazwyczaj gry na c64, wykorzystują manipulator podłączony do drugiego portu. Jednak poniższe rady, mają również zastosowanie do gier wykorzystujących pierwszy port.
Na początek skonfigurujemy klawiaturę dla drugiego portu i przypiszemy własne klawisze do pierwszego
Uruchom emulator, przejdĽ do opcji SETTINGS, w niej do podopcji JOYSTICK SETTINGS... Widzisz przed sobą dwa panele, zajmijmy się tym po prawej \'Joystick in port #2\'. Z rozwijalnej listy wybierz NUMPAD + RCTRL. Aby skorzystać z tej możliwości musisz mieć aktywny blok klawiatury numerycznej (włącza się go klawiszem NumLock):
- klawisz 8, odpowiady ruchowi w górę
- klawisz 6 w prawo
itd.
Wciśnięcie przycisku FIRE, uzyskasz naciskając PRAWY klawisz CTRL.
Aby skonfigurować własnoręcznie, nowe czasem poręczniejsze klawisze - przejdĽ w liście rozwijanej do opcji KEYSET A lub B. Teraz na ekranie pokaże się okienko z przyporządkowaniem twoich klawiszy do możliwych kierunków wychylenia joysticka. Aby je poprawnie skonfigurować wystarczy kliknąć myszką na przycisku odpowiadającym danemu kierunkowi i po ukazaniu się małego okienka z pytaniem o klawisz - wcisnąć żądany klawisz!
Podczas edycji tych ustawień, należy koniecznie pamiętać o NIE przypożądkowywaniu do kierunków, klawiszy często używanych przez ciebie. Brzmi to enigmatycznie, ale jeżeli np. podłożysz klawisz ENTER jako sterujący pracą joysticka i program będzie chciał obsłużyć znaki wpisywane z klawiatury, to może spowodować to konflikt w dostępie do niego. Inaczej mówiąc, nic nie wpiszesz. Zatem NAJLEPIEJ podkładać klawisze z bloku numerycznego.
Po zaprogramowaniu ustawień, warto aby je zapisać. W tym celu przejdĽ ponownie do głównego okna emulatora. Wybierz z opcji SETTINGS, polecenie SAVE CURRENT SETTINGS. Od teraz przy każdym uruchomieniu emulatora, zaprogramowane klawisze będą emulować joystick w danym porcie.
pozdrawiam
Tomek
ps. w razie jakichkolwiek wątpliwości lub innych pytań, pisz śmiało