Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: C64 forever :-) - projekt od A do Z ??  (Przeczytany 1178 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

meckert

• Gość
C64 forever :-) - projekt od A do Z ??
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Lipca 2007, 18:02 »
 Hej!  A  zastanawiałeś  się  nad  MMC64  ??  Ja  to  kupilem  w  protovision  i  spełnia  swoje  zadanie  znakomicie.  http://www.protovision-online.de/catalog/product_info.php?products_id=99&osCsid=751652eb3aed819367bcc084cd167588\' target=_blank>http://www.protovision-online.de/catalog/product_info.php?products_id=99&osCsid=751652eb3aed819367bcc084cd167588

suchy

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Lipca 2007, 18:07 »
 ...  właśnie  NIE!  Uważam,  że  biała  klawiatura(faktycznie  to  ona  biała  nie  jest)  pasuje  do  czarnej  obudowy,  ale  wszystko  kwestia  gustu.  Wiadomo,  jednemu  to,  a  drugiemu  tamto  się  podoba.  Poza  tym  klawiatury  malować    \'\'  nie  radzę.  Malowanie  powierzchniowe  w  warunkach  amatorskich  ma  swoje  ograniczenia  (czytaj  wady)  i  wcześniej,  czy  później  \'oblezie\',  jak  to  się  nieładnie  mówi.  Dlatego  nie  polecam  malowania  dla  graczy,  którzy  goooodzinami  całymi  \'paluchują\'  biednego  kompci.  Poza  tym  to  malowanie  to  \'operacja\'  dla  cierpliwych,  bo  musi  trwać  wiele  dni  i  nie  da  się  tego  przyspieszyć,  aby  nie  popsuć  efektu  końcowego.

suchy

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Lipca 2007, 18:12 »
 Dzięki  meckert.  już  link  do  tego  jest  wyżej  podany.  Podawajcie  wszelkie  linki.  Nawet  jeżeli  nie  odpowiem,  to  wszystko  co  \'wklejacie\'  analizuję  skrupulatnie  i  na  pewno  coś  z  tego  wybiorę,  a  MOŻE,  po  konsultacjach  z  Wami  rozwiążę  to  zupełnie  inaczej    \'\'  .

suchy

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Lipca 2007, 18:33 »
 Jeśli  chodzi  o  sprawy  \'energetyczne\',  to  jak  już  wiecie  cały  system  będzie  zasilany  w  terenie  (w  \'szczerym  polu\'  dosłownie)  z  akumulatora  12V.  Mam  do  tego  przeznaczony  aku.  żelowy  12V/12Ah.  

Wyliczenia:  
  C64  -------------------  15W  
  LCD  -------------------  10W  
  pozostały  osprzęt  (łącznie  z  wentylatorem  40x40,  który  muszę  zamocować  wewnątrz  C64,  bo  komcio  w  czarnej  obudowie  zamienił  się  w  \'kolektor  słoneczny\'  :-)  i  na  słońcu  -  a  tak  będzie  często  pracował  -  będzie  \'parzyć\',  więc  muszę  wymusić  obieg  powietrza  -----------  ok.  5W  

Razem  30W:  30[W]/12[V]=2,5[A]    

Zakładam  dodatkowe  straty  i  fakt,  że  aku  ma  już  parę  lat,  a  więc  może  nie  trzymać  pojemności,  w  związku  z  tym  prąd  pobierany  zakładam  max.  ok.  4A.  Czyli  sprzęt  w  trenie  powinien  podziałać  jednorazowo  ok.  3  godzin,  co  mi  w  zupełnosci  wystarczy.      

TuMe64

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Lipca 2007, 15:31 »
 suchy  skąd  skołowałeś  taki  fajny  LCD?  może  byś  miał  jeden  za  zbyciu  :)  ?

suchy

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Lipca 2007, 18:56 »
 Jeśli  chodzi  o  ten  TVC  LCD  z  wejściem  AV  to  faktycznie  jest  całkiem  niegłupi.  testowałem  go  już  z  C64  na  różnych  gierkach.  Co  prawda  nie  testowałem  go  z  \'wypasionymi\'  demkami  współczesnych  scenowców  ;-),  ale  myslę,  że  i  z  tym  sobie  poradzi.  Działa  świetnie.  Jest  lekki  i  tylko  10W  przy  12V  zasilania  pochłania,  z  czego  gro  to  podświetlenie  matrycy  LCD  TFC,  a  więc  dla  mnie  dobry  do  pracy  w  terenie.  Lepszy  byłby    wprawdzie  LCD  9\'  do  współpracy  z    C64,  ale  cena  jest  już  znacznie  wyższa  (dla  mnie  aktualnie  nie  do  łyknięcia).  Po  testach  stwierdziłem,  że  przy  niewielkiej  rozdzielczości,  jaką  oferują  te  tanie  telewizorki,  gabaryt  ekranu:  7\'  to  minimum,  jakie  jeszcze  ujdzie.  Wszystkie  znaki  są  jeszcze  wyraźnie  rozpoznawalne  i  soft  można  pisać  na  nim  bez  problemu.  Takie  TVC  są  obecnie  produkowane  przez  wielu  producentów  pod  różnymi  nazwami,  ale  tak  naprawdę  to  różnią  się  tylko  wystrojem  zewnętrznym.  Mają  dwa  niezależne  wejścia  video  (przełączane  z  pilota,  bo  pilot  jest  w  komplecie,  a  jakże)  i  wejście  audio.  Szkoda,  że  nie  mają  wyjścia  A/V,  bo  takie  by  mi  się  przydało  do  potrzeb  moich  projektów.  Jeśli  chodzi  o  cenę,  to  może  być  BARDZO  różna.  Nie  proponuję  kupować  w  MediaMarkt,  bo  tam  widziałem  je  po  490  zł.  Niedawno  były  w  sieci  BIEDRONKA  po  270,-zł,  a  więc  generalnie  trzeba  się  rozglądać  za  promocjami.  Ja  mój  kupiłem  już  jakiś  czas  temu  jeszcze  taniej  (ale  była  to  cena  hurtowa),  Myślę,  że  ceny  tych  gadżetów  będą  szły  w  dół,  bo  coraz  więcej  różnych  producentów  je  robi.  No  i  co  najważniejsze,  dzięki  niemu  C64  staje  się  PRZENOŚNYM  sprzętem,  bo  nie  wyobrażam  sobie  tachania  kompcia  w  teren  z  TV  ze  standardowym  kinolem  (nawet  jeśli  byłby  z  nazwy  \'przenośny\').  Jak  skręcę  kompcia,  to  zapuszczę  jakieś  zdjęcia  sprzętu  w  akcji,  a  może  i  jakiś  filmik  zapodam.  Pozdrawiam:  suchy

suchy

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Lipca 2007, 19:14 »
 ...  acha  nie  dodałem,  że  na  rynku  są  również  dostępne  same  monitory  AV  tego  typu,  ale  różnica  w  cenie  między  samym  AV,  a  TVC+AV  jest  niewielka  i  rzecz  jasna  opłaca  się  kupić  ten  drugi,  bo  w  przerwach  od  kompcia  można  sobie  pooglądać  różne  szopki  w  TV  :-)  ,  jakie  się  ostatnio  dzieją  :-))).  Ale  dzisiaj  meczu  naszych  siatkarzy  na  pewno  nie  przegapię  (o  20.00  transmisja  w  Polsacie)  

suchy

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Lipca 2007, 00:29 »
 ...  no  niestety  dostali  w  dupe  po  raz  pierwszy,  ale  trzeba  im  oddać  honor  -  Brazylia  była  lepsza.

jedfox

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Sierpnia 2008, 16:40 »
 Sorry,  że  takie  długie  linki,  ale  nie  mogłem  tego  tutaj  poprawnie  zedytować  (wiem,  że  w  html).