Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Co się stało z ftp.elysium.pl ??  (Przeczytany 448 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kierchu

• Gość
Co się stało z ftp.elysium.pl ??
« dnia: 24 Czerwca 2007, 12:05 »
 Ludzie,  szukałem  informacji  na  temat  tego  serwera  ftp,  ale  nigdzie  żadnych  konkretów,  a  o  ostatniej  awarii  już  prawie  ani  słowa  w  całym  internecie.  Ktoś  gdzieś  tam  pisał  o  tym,  z  pół  roku  temu,  ale  bez  konstruktywnej  odpowiedzi.  Czy  może  mi  ktoś  powiedzieć,  dlaczego  ten  jeden  z  największych  ftp  \'umarł\'  i  nie  odpowiada  od  dłuższego  czasu  i,  czy  jest  jeszcze  jakiś  inny  ftp  z  TAK  OGROMNYM  zbiorem  gier  C64,  pomijając  arnold.c64.org,  który  (odpukać)  jeszcze  działa.  
  Bardzo  proszę  o  pomoc,  bo  chciałbym  mieć  pewność,  że  uda  mi  się  ściągnąć  jakieś  MAŁO  znane  gry,  a  na  Arnoldzie  to  jest  dużo  braków.  Dawne  hity  wśród  gier  można  łatwo  znaleźć,  ale  te  mniej  znane  już  nie.  Kiedyś  była  alternatywa  -  nie  było  gierki  na  Arnoldzie  to  się  patrzyło  na  Elysium,  a  teraz?  Dzięki  za  każdą  informację  w  tym  temacie!  

Pozdrawiam  wszystkich  miłośników  starego,  cudownego  Commodore  64,  jedziemy  na  jednym  wózku!  :=):=)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Czerwca 2007, 18:08 »
 cale  szczescie  ze  rok  temu  sobie  zrobilem  zrzut  elysium  i  nagralem  na  dvd.  szczerze  mowiac  dopiero  po  Twoim  poscie  sprawdzilem  -  i  faktycznie  nie  da  sie  podlaczyc  :(...  wyglada  na  to  ze  brakuje  ludzi  ktorzy  sie  opiekowali  tym..  Centrax  wyjechal  np  Holandii,  nie  wiem  jak  z  reszta  opiekunow...
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Czerwca 2007, 22:55 »
 może  tak  zapytać  sie  na  liście  elysium?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Magnate

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Czerwca 2007, 23:06 »
 Jeśli  chodzi  o  gry,  to  najbardziej  kompletna  baza  w  internecie  jest  na  www.gb64.com  -  jest  niemalże  wszystko,  co  wyszło  na  C64.

Reiter

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Czerwca 2007, 17:57 »
 Właśnie,  może  ktoś  z  prowadzących  przekaże  dyski  i  postawimy  mirror  tego  ftpa?  Bardzo  byłoby  to  wskazane.  Spróbujcie  dotrzeć  do  tych  ludzi.  
  Albo  jak  ktoś  ma  zgrane  pliki  i  inne  rzeczy  z  tego  ftp.elysium,  mógłby  się  przyznać  i  byśmy  zbudowali  alternatywny  ftp.  Teoretycznie  mógłbym  poszukać  miejsce  na  jakimś  komercyjnym  serwerze  i  może  udostępnić.

Kierchu

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Czerwca 2007, 19:22 »
 To  miło,  że  są  jakieś  odpowiedzi,  myślałem,  że  nikt  się  nie  pofatyguje  :-)  Dziś  odpisał  mi  na  maila  administrator  elysium  (Central  jak  się  nie  mylę),  dobrze,  że  na  tym  forum  znalazłem  do  niego  maila.  I  trochę  mi  ulżyło,  bo  spodziewałem  się  najgorszego,  że  serwer  zamknięty  z  powodu  naruszenia  jakichś  dziwnych  praw  autorskich  (dzisiaj  cały  świat  rości  sobie  prawa  autorskie  do  wszystkiego,  nawet  do  powietrza  na  zewnątrz),  a  administrator  myślałem,  że  nie  żyje  albo  zapomniał  o  serwerze  :-)  Tymczasem  odpisał  mi  dziś,  że  serwer  mu  padł,  że  pisał  do  admina,  ale  jak  ruszy  (mam  nadzieję,  że  niebawem)  to  ma  dać  znać.  

Jeśli  zaś  chodzi  o  stronę  www.gb64.com  to  owszem  jest  tam  od  groma  gier,  ale  co  z  tego,  skoro  wielu  nie  da  się  ściągać?  Tak  samo  jest  na  www.lemon64.com.  Poza  tym  nie  widzę  takich  bardzo  mało  znanych  gier  jak  Ninja  Bros.  No  niech  się  ktoś  przyzna,  czy  ma  taką  grę  jak  \'Ninja  Bros\'  ?  :-)  Do  niedawna  nie  było  nigdzie,  nawet  na  dwóch  wielkich  ftp-kach,  czyli  Arnold  i  Elysium,  ale  bodajże  na  Elysium  się  pojawiła  ta  gra,  zanim  padł  serwer  i  zdołałem  skopiować.  Szkoda,  że  tak  mało  popularna  gra,  bo  bardzo  fajna.  \'Fight  Driver\'  też  taka  rarytasowa,  ale  na  gb64  widzę  -  jest  (opis  tylko)

Magnate

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Czerwca 2007, 22:40 »
 Jeśli  chodzi  o  GB64,  to  do  zdecydowanej  większości  gier  są  podane  linki,  a  jeśli  nie  ma,  to  na  podstawie  \'GB64-Filename\'  w  opisie  można  odszukać  grę  w  archiwum  C64  Power,  gdzie  jest  mirror  GB64  v3.  Poza  tym  odnoszę  wrażenie,  że  nie  wiesz,  gdzie  są  linki  do  gier  na  stronie  GB64,  bo  przecież  \'Fight  Driver\'  jest  tam  do  ściągnięcia,  a  piszesz,  że  jest  tylko  opis.  

Co  do  \'Ninja  Bros\',  to  wrzuć  to  gdzieś  na  Rapidshare`a  albo  inną  stronę  z  uploadem.

Kierchu

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Czerwca 2007, 02:35 »
 Magnate:  przyznaję  się  do  mojej  pomyłki  :-)  Masz  rację,  po  prostu  stronę  gb64.com  znam  bardzo  słabo.  Kiedyś  tylko  przelotnie  na  nią  zajrzałem,  a  teraz  kilka  godzin  przeglądałem  brakujące  gry  ze  swoich  starych  kaset  i  z  plików  na  emulator  -  na  tej  stronie  właśnie.  I  masz  rację,  znaczna  większość  gier  (może  nawet  97%)  jest  tam  do  ściągnięcia  z  serwera  Latif.  Do  tej  pory  za  największą  stronę  o  tej  tematyce  uważałem  lemon64.com,  ale  tam  jest  bodajże  4110  gier,  ale  prawie  żadna  do  ściągnięcia.  A  na  gb64  około  18  tys.  gier?  Jestem  pod  wrażeniem,  teraz  jest  to  strona  nr  1.  

A  \'Ninja  Bros\'  ze  zdziwieniem  odkryłem  na  gb64  pod  inną  nazwą,  mianowicie  \'Outlaw\'  pod  tym  linkiem  http://www.gb64.com/game.php?id=10981&d=45&h=0\' target=_blank>http://www.gb64.com/game.php?id=10981&d=45&h=0
  Czasami  jedna  gra  jest  pod  kilkoma  nazwami  i  to  jest  mylące  :-)

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Czerwca 2007, 07:34 »
 to  tak  jak  w  ówczesnych  latach  80-90  latały  filmy  video  :  nocny  jastrząb,  jak  to  sie  robi  w  chicago  itp  tytuły  tego  samego  filmu.  Ważne  aby  sprzedać  ;)  
  Kto  pamięta  ELEKTRONICZNY    MORDERCA??  hehehe
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline OSH

• Level 5
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Czerwca 2007, 18:29 »
 A  ktoś  pamięta  \'Wirujący  Seks\'  (\'Dirty  Dancing\')  albo  \'Policyjnego  gliniarza\'  (\'RoboCop\')  \'\'  

Reiter

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Czerwca 2007, 18:52 »
 Ja  pamiętam.  Elektroniczny  morderca,  czyli  Terminator  :-)  No  to  zeszliśmy  z  tematu  całkowicie.  Będą  bany    \'\'  

Kierchu

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Lipca 2007, 11:55 »
 Uwaga  uwaga!  Elysium  już  działa  ku  mojej  radości  i  mam  nadzieję,  że  innych  też  :-)  Chociaż  na  gb64.com  jest  prawie  każda  gra  dostępna  to  nigdy  nie  zaszkodzi  zajrzeć  na  zapasowe  źródło  jak  np.  ten  ftp  by  coś  znaleźć.