Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Pomoc w Basicu  (Przeczytany 820 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

~Furten@wp.pl#*#Furten

• Gość
Pomoc w Basicu
« dnia: 20 Października 2002, 17:34 »
 Od jakiegoś czasu zajmuję się programowaniem w Basic`u. Niestety nie znam dokładnego działania komendy \'GOSUB\'. Czy ktoś może wyjaśnić jej znaczenie. HELP    

~Brak E-Maila#*#Janek

• Gość
Pomoc w Basicu
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Października 2002, 18:00 »

Napisał: Furten

Od jakiegoś czasu zajmuję się programowaniem w Basic`u. Niestety nie znam dokładnego działania komendy ``GOSUB``. Czy ktoś może wyjaśnić jej znaczenie. HELP    
Ty żałosna lamo! Nie dość, że ``programujesz`` w takim prostym języku, to jeszcz nie wiesz najprostrzys rzeczy. Lamerowi nie będę tłumaczył...

Magnate

• Gość
Pomoc w Basicu
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Października 2002, 18:10 »
 Masz schizofrenie czy rozdwojenie jazni?  

~Furten@wp.pl#*#Furten

• Gość
Pomoc w Basicu
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Października 2002, 19:21 »

Napisał: Magnate

Masz schizofrenie czy rozdwojenie jazni?  
Janek to mój brat...
 ...Niestety

maniac64

• Gość
Pomoc w Basicu
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Października 2002, 20:08 »
 Pytam, tak z czystej i naiwnej ciekawości - czemu to naśmiewacie się z osób programujących w Basic\'u ?

To może teraz, ja tak pośmieje się z lamerków, którzy nie znają c++ czy delphi :)

pozdro
 maniac64

~Furten@wp.pl#*#Furten

• Gość
Pomoc w Basicu
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Października 2002, 20:11 »

Napisał: maniac64

Pytam, tak z czystej i naiwnej ciekawości - czemu to naśmiewacie się z osób programujących w Basic\'u ?

To może teraz, ja tak pośmieje się z lamerków, którzy nie znają c++ czy delphi :)

pozdro
 maniac64
Masz rację maniac64, nie należy się naśmiewać z takich osób. Ja tam Basica
 bardzo lubię, a Assambler jest za trudny jak dla mnie...

~Furten@wp.pl#*#Furten

• Gość
Pomoc w Basicu
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Października 2002, 17:18 »
 Ej, NO      

Wie ktoś co to znaczy \'GOSUB\' czy nie      

Luc (webmaster)

• Gość
Pomoc w Basicu
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Października 2002, 17:29 »
 Wystarczy przejrzec dzial BASIC na C64 Power i tam (z literatury) w artykul Polecenia Basica widzimy nastepujacy opis :-)  :

GOSUB - Zawołaj podprogram rozpoczynający się w podanej linii.  

GOSUB  
 Instrukcja ta jest podobna do instrukcji GOTO, ponieważ nakazuje komputerowi skok do wybranej linii programu.  

Polecenie GOSUB musi jednak natrafić w końcu na polecenie RETURN. Kiedy program trafi na RETURN, to skacze z powrotem do instrukcji znajdującej się bezpośrednio po instrukcji GOSUB. Miejsce docelowe skoku GOSUB nazywa się podprogramem. Podprogramy są bardzo użyteczne, jeśli jakieś zadanie powinno być powtórzone wielokrotnie w programie. Zamiast kopiowania fragmentów programu możemy wtedy napisać procedurę i użyć polecenia GOSUB we właściwych miejscach programu. Porównaj opis polecenia RETURN.  

PRZYKŁAD:  
 20 GOSUB 800  
 ...  
 ...  
 800 PRINT\'JESTEM TU\':RETURN  

Przykład ten wywołuje podprogram zaczynający się w linii 800 i wykonuje go. Wszystkie podprogramy muszą kończyć się instrukcją RETURN.  

Polecam - http://c64.nostalgia.pl/index.php?strona=basic/pol1\'>http://c64.nostalgia.pl/index.php?strona=basic/pol1

~Furten@wp.pl#*#Furten

• Gość
Pomoc w Basicu
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Października 2002, 17:35 »

Napisał: Luc (webmaster)

Wystarczy przejrzec dzial BASIC na C64 Power i tam (z literatury) w artykul Polecenia Basica widzimy nastepujacy opis :-)  :

GOSUB - Zawołaj podprogram rozpoczynający się w podanej linii.  

GOSUB  
 Instrukcja ta jest podobna do instrukcji GOTO, ponieważ nakazuje komputerowi skok do wybranej linii programu.  

Polecenie GOSUB musi jednak natrafić w końcu na polecenie RETURN. Kiedy program trafi na RETURN, to skacze z powrotem do instrukcji znajdującej się bezpośrednio po instrukcji GOSUB. Miejsce docelowe skoku GOSUB nazywa się podprogramem. Podprogramy są bardzo użyteczne, jeśli jakieś zadanie powinno być powtórzone wielokrotnie w programie. Zamiast kopiowania fragmentów programu możemy wtedy napisać procedurę i użyć polecenia GOSUB we właściwych miejscach programu. Porównaj opis polecenia RETURN.  

PRZYKŁAD:  
 20 GOSUB 800  
 ...  
 ...  
 800 PRINT``JESTEM TU``:RETURN  

Przykład ten wywołuje podprogram zaczynający się w linii 800 i wykonuje go. Wszystkie podprogramy muszą kończyć się instrukcją RETURN.  

Polecam - http://c64.nostalgia.pl/index.php?strona=basic/pol1
Dzięki