Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Uszkodzenie płyty głównej  (Przeczytany 897 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Augiasz

• Gość
Uszkodzenie płyty głównej
« dnia: 26 Sierpnia 2002, 09:30 »
 Dwukrotnie juz spotkalem sie z uszkodzeniem plyty glownej c64, a dokladnie wyjscia na magnet, polegajacym na tym ze zamiast 9V (4,5 u gory, 4,5 na dole zlacza) plynie tylko 4,5 (np. w dolnej czesci zlacza). Uniemozliwia to prace silniczka magnetofonu (sam magnet jest rozpoznawany). Czy ktokolwiek wie jak naprawic to uszkodzenie i czym jest ono powodowane? Pozdrawiam

GemBoy

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Października 2002, 02:16 »
 powodowane jest przewaznie podlaczanie/odlaczaniem magnetu podczas pracy c64  

Augiasz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Października 2002, 14:12 »
 Tyle to ja tez wiem. Chodzilo mi o naprawe. Ale widze ze nikt nie jest w stanie mi pomoc. Troche szkoda...

~shango@o2.pl#*#Shango/Vermes

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Października 2002, 15:11 »
 Witam

Częstą przyczyną takiego zjawiska jest spalenie bezbiecznika tego takieo duzego na płycie.Wymień go na początku jak nie pomoże to daj znać

Mirek

Augiasz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Października 2002, 16:38 »
 Bezpiecznik nie jest spalony i dziala... Jakies inne sugestie? Bylbym wdzieczny...

Reiter

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Października 2002, 11:26 »
 Pewnie moja odpowiedĽ nie wniesie nic nowego, ale zacząłbym sprawdzanie od mostka (spalenie diody prostowniczej), lub stabilizatora (chociaż tak z pamięci nie jestem w stanie przypomnieć sobie czy te napięcia w ogóle powinny być stabilizowane). Stabilizator może jest w postaci scalonej, albo na tranzystorach. Sprawdziłbym dla świętego spokoju też elektrolity, może brakuje przesunięcia napięć czy jak to się tam nazywa.