Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Nagrywanie na kasetę  (Przeczytany 502 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

BENEFACTOR

• Gość
Nagrywanie na kasetę
« dnia: 12 Maja 2007, 12:58 »
 Witam.  Jestem  Commodorowcem  i...  

Kiedyś  za  czasów  commodora  w  radiu  leciały  audycje  w  których  można  było  nagrywać  programy  na  kasetę.  Dlatego  czemu  by  nie  zrobić  takiego  audio  w  internecie,  potem  nagrać  to  na  płytkę,  którą  pakujemy  do  wierzy  lub  jamnika  i  potem  przegrywamy  na  kasetkę.  Pakujemy  do  magnetofonu  C=64  i  play!  
  A  może  jest  jakaś  strona  w  necie  która  oferuje  coś  takiego?  Napewno  jest.  
  Bo  granie  na  emulatorach  na  PC  to  kpina.  
  Nie  ma  jak  to  prawdziwy  Commodore  64.  

Pozdrawiam!!

strzelec2112_

• Gość
Nagrywanie na kasetę
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Maja 2007, 09:52 »
 Ja  też  byłbym  za  tym  -  i  można  to  połączyć  wraz  z  umieszczaniem  okładek  (klasycznych  zestawów  z  wieloma  grami  które  były  sprzedawane  -  można  kilka  okładek  zobaczyć  na  mojej  stronie  www.commodore.fora.pl).

zyga

• Gość

strzelec2112_

• Gość
Nagrywanie na kasetę
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Maja 2007, 15:25 »
 Ale  nam  chodzi  z  PC  na  kasetę  a  nie  odwrotnie.

zyga

• Gość
Nagrywanie na kasetę
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Maja 2007, 08:46 »
 Programy  do  przetestowania  tutaj:  
  http://www.fairlight.to/tools/pc.html\' target=_blank>http://www.fairlight.to/tools/pc.html

w  pozycji:  File  convert  -  Tape

BENEFACTOR

• Gość
Nagrywanie na kasetę
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Maja 2007, 12:45 »
 Zgadza  się.  
  Koło  takiego  pliku  powinna  być  plakietka  i  to  dobrze  pasująca  pod  pudełko  na  kasetę.  
  Każdy  by  sobie  wyciął  i  złożył.  
  Pliki  audio  powinny  zawierać  pojedyncze  programy  jak  i  całe  albumy.  

Dlaczego  nikt  na  to  nie  wpadł,  tylko  się  z  pececił?  
  Przecież  nie  ma  to  jak  oryginalny  basic  &  turbo  i  play!

BENEFACTOR

• Gość
Nagrywanie na kasetę
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Maja 2007, 12:55 »
 Nie  chodzi  tu  o  programy  do  przetestowania  czy  tasowania,  tylko  o  zwykły  plik  audio  i  to  najlepiej  z  jakimś  plakacikiem  przy  okazji.

strzelec2112_

• Gość
Nagrywanie na kasetę
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Maja 2007, 06:22 »
 Największym  problemem  są  oryginalnie  drukowane  okładki  zestawów.  Do  wielu  ludzi  ostatnio  pisalem  na  allegro  w  sprawie  okładek  do  mojej  strony  i  wiele  osób  nawet  nie  odpowiada  :(

zyga

• Gość
Nagrywanie na kasetę
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Maja 2007, 10:00 »
 Może  ich  to  nie  interesuje  ?  
  Tak  czy  owak  zapytać  nie  zaszkodzi.

BENEFACTOR

• Gość
Nagrywanie na kasetę
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Maja 2007, 13:12 »
 Chociaż  miałem  i  mam  takie  kasety  bez  żadnych  okładek.  Wtedy  przez  cały  dzień  z  kartką  papieru  spisywałem  tytuł  programu  i  licznik.  Nawet  fajne  to  było,  nie  wiedziałem  co  mnie  spotka.  :)  

Jedynie  pozostają  takie  strony  jak  ta:  
  Jest  audio  ale  tylko  jako  muzyka  z  gier.  
  Chociaż  wszystkiego  nie  sprawdzałem.  
  http://www.c64.com\' target=_blank>http://www.c64.com

Pozdrawiam  !!

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
Nagrywanie na kasetę
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Maja 2007, 17:20 »
 Fajne  by  to  było?  raczej  nie.  
  Przecież  dane  audio  zajmują  sporo  miejsca  (nie  jest  to  może  aż  tak  dużo  patrząc  na  to  że  taśma  nie  ma  takiej  jakości  jak  CD  ale  jednak  nie  tak  mało  jak  plik  np  T64),  należy  wziąć  pod  uwagę,  że  nie  mogą  te  dane  pochodzić  z  plików  mp3.  

Są  programy  do  konwersji  tych  danych.  Gdyby  takie  dane  miałyby  być  nadawane  to  przecież  ktoś  kto  by  to  nadawał  używałby  właśnie  takich  programów.  Więc  po  co  się  bawić  w  takie  coś  jeżeli  równie  dobrze  można  zebrać  te  programy  w  jednym  miejscu  i  wyjdzie  na  to  samo  -  jedyna  różnica,  że  użytkownik  musi  sam  przekonwertować  dane  z  plików  t64  na  audio.  

Moim  zdaniem  takie  coś  to  lenistwo  osób,  które  nie  mają  ochoty  z  takich  programów  korzystać  tylko  chcą  dostać  gotowca,  którego  nagrają  na  taśmę.  
  Dodatkowo  nie  wiadomo  czy  te  dane,  nadawane  przez  kogoś  nadawałaby  się  do  odtworzenia  -  drobna  przerwa  i  do  niczego  się  nie  nadaje.  
  A  umieszczanie  plików  wav  w  sieci  mija  się  z  celem  -  zajmują  miejsce  a  serwery  za  darmo  nie  są.

strzelec2112_

• Gość
Nagrywanie na kasetę
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Maja 2007, 17:57 »
 To  możnaby  zrobić  to  tak  okładka  +  gry  z  tego  zestawu  w  postaci  emulacyjnej  i  do  tego  program  konwertujący  pliki  t64  na  wav  w  efekcie  czego  każdy  mógłby  sobie  przekonwertować  to  co  chce.

BENEFACTOR

• Gość
Nagrywanie na kasetę
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Maja 2007, 19:58 »
 Pewnie  że  fajne.  
  I  ja  sobie  mogę  przekonwertować,  bo  konwertuję  różne  rzeczy,  a  Tu  mówisz  o  konwertowaniu,  a  sam  nie  wiesz  jak  to  się  robi  i  jakim  programem?  
  Co  do  mp3,  to  Powiem  Tobie  że  pójdzie  to  nie  na  t64  tylko  na  C64  jak  już  co.  Widzisz,  z  plikiem  mp3  jest  jak  ze  zdjęciami.  Zapomniałeś  dodać  że  mp3  można  podnieść  też  do  lepszej  jakości,  więc  umieszczanie  wave  nie  jest  wskazane,  ale  jak  tak  bardzo  byś  chciał,  to  zapraszam  na  darmowe  hostingi  plików.  :P  
  A  może  to  Ci  leniwi    co  stronki  robią  i  każą  ludziom  kombinować?  
  Jeżeli  ktoś  coś  robi  dla  ludzi  to  robi  to  tak  żeby  im  ułatwić,  no  ale  nic  mamy  tego  przykład  -  W  Polsce  wygląda  jak  wygląda.

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
Nagrywanie na kasetę
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Maja 2007, 22:19 »
 @BENEFACTOR  widać,  że  jesteś  tutaj  nowy,  przeszukaj  forum  to  się  dowiesz  że  nie  raz  pisałem  co  i  jak  więc  nie  wmawiaj  mi  tego  co  umiem  a  czego  nie  -  bo  jednak  sam  wiem  co  umiem.

BENEFACTOR

• Gość
Nagrywanie na kasetę
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Maja 2007, 11:28 »
 Po  pierwsze  jestem  pewny  że  w  internecie  mniej  zdziałałeś  ode  mnie,  więc  oceniasz  nowych  po  tym  ile  napisali  na  tym  Forum?  

Po  drugie  obserwując  to  Forum,  można  zauważyć  nic  co  umiesz,  po  za  Twoimi  prostymi  zdaniami  \'Sam  wiem  co  umiem\'.  

Sam  widzisz  że  nie  o  to  chodzi  w  tym  temacie,  bo  już  też  było  o  tym  pisane,  że  nie  chodzi  o  testowanie  i  tasowanie  programów  do  konwertowania,  tylko  o  zwykły  plik  audio.  

Pozdrawiam!!