Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: 2 Tytuły poszukiwane  (Przeczytany 762 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Boy_Wander

• Gość
2 Tytuły poszukiwane
« dnia: 04 Marca 2007, 13:22 »
 Ludzie  tutaj  potrafią  zdziałać  cuda  więc  proszę  was  o  pomoc,  bo  zupełnie  wyleciały  mi  z  głowy  nazwy  dwóch  gier  na  c64  

1)  Było  się  głowa,  takę  kulką/piłeczką  z  twarzą  (bodajże  nawet  jakąś  pokiereszowaną/szpetną)  i  odbijając  się  od  planszy  były  inne  piłeczki  z  gębami(też  pięknymi  inaczej)  które  można  było  np.  wybić  za  plansze  dzięki  czemu  się  je  zdobywało,  rzut  był  bodajże  z  góry  i  te  gęby  piłeczek  widziało  się  jak  np  się  je  zdobyło  i  chyba  na  ekranie  powitalnym.    

2)  Była  to  gra  chyba  związana  z  zamieszkami  w  mieście.  najpierw  zaczynało  się  3  niebieskimi  ludzikami  (chyba)  rzut  był  tak  z  góry  i  od  tyłu  lekko  (jak  w  Ikari  Warriors.  Chodziło  się  wzdłuż  ulicy  i  strzelało  z  jakimś  ludem,  były  nawet  jakieś  popalone  samochody  (?)  Mało  z  niej  kojarzę    bo  to  była  pożyczona  taśma,  która  oddać  musiałem  szybko,  a  później  ślad  po  niej  zaginął  :(  
  Proszę  o  pomoc    góry  dzięki  (:

Magnate

• Gość
2 Tytuły poszukiwane
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Marca 2007, 13:57 »

Boy_Wander

• Gość
2 Tytuły poszukiwane
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Marca 2007, 15:28 »
 Podobne,  ale  ta  gra  chyba  była  pierwowzorem  dla  tej  o  którą  mi  chodzi.  Tamta  miała  dokładnie  ten  sam  pomysł,  ale  grafikę  lepszą  z  tego  co  mi  się  kojarzy.

Magnate

• Gość
2 Tytuły poszukiwane
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Marca 2007, 17:46 »
 Z  reguły  po  latach  grę  wspomina  się  jako  dużo  ładniejszą,  niż  była  w  rzeczywistości  -  wiem  na  podstawie  kilku  tytułów,  w  które  grałem  po  10-letniej  przerwie.    \'\'    Osobiście  wątpię,  żeby  istniała  na  C64  jeszcze  jakaś  gra,  która  pasowałaby  do  tego  opisu  (trzy  niebieskie  postacie  +  zniszczone  auta  na  ulicach).

p.a.

• Gość
2 Tytuły poszukiwane
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Marca 2007, 13:39 »
 Święta  racja.  Wielokrotnie  przeżywałem  małe  rozczarowanie,  gdy  wczytywałem  grę  z  dobrą  -jak  mi  się  wydawało  w  melancholijnych  retrospekcjach-    grafiką.  Po  pierwsze-  skłonność  do  upiększania  minionej  rzeczywistości  jest  chyba  wrodzona  \'\'  Po  drugie  -  od  tamtych  lat  grafika  gier  \'trochę\'  się  poprawiła  \'\'  

Manganiac

• Gość
2 Tytuły poszukiwane
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Marca 2007, 23:05 »
 To  ja  wrzuce  swoje  trzy  grosze,  poniewaz  mam  kilka  przemyslen  na  ten  temat.  Owszem,  macie  troche  racji,  ze  wtedy  na  grafike  w  grach  C64  patrzylo  sie  mniej  krytycznym  okiem  i  moze  dziecieca  wyobraznia  dorabiala  swoja  glebie.  Jednak  jest  cos,  co  zdecydowanie  sprzyja  krytycznemu  podejsciu  do  grafiki  (i  po  co  nam  to?)  -  to  granie  na  emulatorze  i  to  jeszcze  na  monitorze  LCD.  Widac  dokladnie  kazdy  piksel.  Czy  tak  gralismy  kilkanascie  lat  temu?  Nie.  Obraz  z  komcia  ma  byc  rozmyty  na  ekranie  telewizora  (jeszcze  najlepiej  monochromatycznego,  hehe  ;)).  Dlatego  tak  bardzo  nie  lubie  grac  na  emulatorach,  bo  grafika  traci  caly  klimat  i  urok,  nie  wspominajac  o  malej  ilosci  cali.  Dobrze,  ze  sa  emulatory,  ale  ja  przy  nich  dluzszej  chwili  wysiedziec  nie  umiem.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
2 Tytuły poszukiwane
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Marca 2007, 23:23 »
 zgodze  sie  z  przedmowca  :)  

pamietam  jeszcze  jak  w  swoim  telewizorze  kolorowym  wlaczalem  specjalnie  rozmycie  obrazu  (mial  je  regulowane  i  to  do  tego  nawet  cyfrowo)  zeby  grafika  miala  \'antyaliasing\'  :)  

a  na  VICE  wlaczam  doublesize  z  rozmyciem  obrazu  :)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Gringo_w

• Gość
2 Tytuły poszukiwane
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Marca 2007, 20:44 »
 A  ja  zawsze  gram  na  najnowszej  wersji  ccs64  w  rozdzielczości  1024x768  koniecznie  z  włączoną  opcją  scanlines.Jeśli  dobrze  się  ustawi  gamę  jasność  i  kontrast  w  opcjach  to  obraz  jest  idealny  bo  wygląda  jak  z  telewizora  !  Spróbujcie  a  myślę  że  nie  pożałujecie.

p.a.

• Gość
2 Tytuły poszukiwane
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Marca 2007, 21:08 »
 Hehe,  ja  nawet  miałem  monitor...zielonoczarny  \'\'  Chociaż  zaczynałem  na  czarnobiałym  telewizorze  i  walczyłem  o  częstotliwość  z  czeską  telewizją    \'\'