Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Black Box powoduje brak jednego z kanalow dzwieku  (Przeczytany 658 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Manganiac

• Gość
Black Box powoduje brak jednego z kanalow dzwieku
« dnia: 17 Lutego 2007, 00:08 »
 Witam  po  dlugiej  przerwie  (ostatni  raz  pisalem  tutaj  cos  ok.  4  lata  temu..).  Zwracam  sie  do  Was  z  pewna  nurtujaca  mnie  sprawa.  Od  pewnego  juz  czasu  jestem  posiadaczem  trzeciego  w  moim  zyciu  egzemplarza  C64C  (pierwszy  sprzedalem,  gdy  bylem  szczylem  przy  przesiadce  na  Amige  500,  drugi  zakupiony  po  latach  tez  sprzedalem,  bo  mial  pomaranczowa  diode  i  byl  `grzebany`,  a  chcialem  z  zielona  dioda  jak  moj  pierwszy  z  dziecinstwa  i  zaplombowany-niegrzebany,  hehehe  :D).  Jak  widac  stara  milosc  nie  rdzewieje.  Ale  do  rzeczy.  Mojego  trzeciego  komodorka  otrzymalem  z  kartridzem  Black  Box  4,5.  I  sprawa  wyglada  nastepujaco.  Jest  taka  przyjemna  gra  zrecznosciowo-platformowa  o  nazwie  Madness.  Kiedy  wczytuje  ja  z  kasety  przy  golym  komodorku  bez  kartridza,  wszystko  jest  ok.  Natomiast  kiedy  wczytuje  ja  przy  wlozonym  kartridzu  z  tytulowego  utworu  w  grze  zanikaja  arpeggia  i  gra  sama  perkusja  i  bas.  Czy  to  jest  mozliwe,  zeby  kartridz  mial  wplyw  na  odtwarzana  muzyke  i  np.  powodowal,  ze  jakis  kanal  ze  `swietej  trojcy`  po  prostu  zanika?  Czy  jest  to  przypadlosc  wszystkich  black  boxow?  Zamierzam  kupic  jeszcze  wersje  8,  bo  interesuje  mnie  opcja  syntezatora  mowy..  :)  Mam  nadzieje,  ze  ktos  rozjasni  mi  temat.  Pozdrawiam!

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lutego 2007, 14:33 »
 na  pierwszy  rzut  oka  to  sie  ma  jak  kon  do  koniaku...    

rozuemiem  ze  bez  black  boxa  najpier  laduejsz  jakies  turbo  i  potem  dopiero  gre  ,  tak?  

probowales  jeszcze  po  zaladowaniu  gry  z  black  boxem  `killnac`  go?  to  sie  robilo  bodajze  <-k  ,  albo  <-q  ,  nie  pamietam  juz...
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Manganiac

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lutego 2007, 14:45 »
 Wiem,  ale  ta  zaleznosc  jest  bardzo  wyrazna.  

Co  do  pytania  o  turbo  to  nie  wczytuje  go,  laduje  od  razu  gre.  

Wylaczenia  programowego  black  boxa  nie  probowalem,  sprawdze  ten  sposob  i  dam  znac,  czy  cos  sie  zmienilo.  Dzieki!

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Lutego 2007, 15:23 »
 czyli..  skoro  nieladuejsz  turba  bez  cartridge...  to  ta  gra  jest  apisana  na  kasecie  w  standardowym  zapisie  ,  bez  zadnego  przyspiesznia?  :)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Manganiac

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Lutego 2007, 20:21 »
 Tak,  dokladnie.  :)

Manganiac

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Lutego 2007, 20:38 »
 Sprawdzilem,  ani  komenda  <-Q  ani  <-K  po  wczytaniu  nie  dziala  (syntax  error).  I  nadal  mam  to  samo,  przy  aktywnym  kartridzu  w  grze  Madness  z  utworu  w  menu  znika  glowna  melodia  i  poczatkowa  perkusja,  a  w  pierwszym  levelu  nie  graja  arpeggia  (sam  bas  i  perkusja).  Natomiast  po  uruchomieniu  komputera  z  kartridzem  w  trybie  nieaktywnym  (spacja  +  reset  na  kartridzu)  lub  bez  kartridza  w  ogole  wszystko  jest  ok.  Chyba  musze  zmienic  kartridz,  bo  nie  chce,  zeby  psul  mi  odbior  dzwiekow,  ktore  tak  kocham..

Manganiac

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Lutego 2007, 20:40 »
 Ale  i  tak  nurtuje  mnie,  czy  tylko  ja  mam  taki  problem  z  dzwiekiem.  Byc  moze  po  prostu  trafilem  na  tytul,  ktory  moze  pod  tym  wzgledem  nie  wspolgra  z  tym  kartridzem.  W  innych  grach  jest  RACZEJ  ok,  nie  robilem  jeszcze  rozleglych  testow.

Offline OSH

• Level 5
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Lutego 2007, 01:13 »
 Prawdopodobnie  tak  jest...tak  na  marginesie,  cuda  takie  widziałem  np.  przy  odpalaniu  \'Montezuma`s  Revenge\'  w  obecności  kartridża  (jakiegokolwiek).    

@ravte:  BlackBoksy  z  tego  zo  pamiętał  nie  dawały  sie  killować  programowo.  To  nie  Finale  \'\'  

fluffy

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Lutego 2007, 09:27 »
 Nie  wiem  może  jest  to  przez  muzykę  początkową  (pełno  bajerów).  Później  mało  co  sie  uruchamia  ale  zajęte  sid-y  nadal.  I  w  tym  problem.  Wybierz  BB8  bądź  usuń  w  jakiś  sposób  intro.  
  Jestem  przekonany.    \'\'      \'\'    \'\'  

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Lutego 2007, 11:31 »
 http://noname.c64.org/csdb/release/?id=33971\' target=_blank>http://noname.c64.org/csdb/release/?id=33971

<-Q  to  jedno  z  polecen  black  boxa.  Montezuma  fucktycznie  jest  wybredna  na  cartrige  ,  ale  generalnie  z  black  boxem  przy  pracy  nie  ma  wiekszych  problemow  -  uzywalem  kilka  lat  i  do  tasmy  daje  rade.