Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Archiwum grafiki z c64  (Przeczytany 512 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ramos

• Gość
Archiwum grafiki z c64
« dnia: 12 Lutego 2007, 23:57 »
 Czy  interesuje  kogoś  tworzenie  archiwum  grafiki  z  C64.  Będzie  to  archiwum  podobne  do  HVSC,  tylko  z  tym  że  zamiast  muzyki  będzie  tu  orginala  grafika  z  c64.  Shower  do  wyświetlania  już  się  tworzy  i  za  kilka  dni  będzie  jego  wersja  beta.

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
Archiwum grafiki z c64
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Lutego 2007, 07:30 »
 Z  tym  że  grafiki  jest  nieporównywalnie  więcej  w  stosunku  do  muzyki.  
  Jaką  grafike  masz  na  myśli?  zrzuty  ekranów  startowych  z  gier?  z  dem?  czy  z  coś  innego  jeszcze?  

shower  -  masz  na  myśli  przeglądarke?  jeżeli  tak  dlaczego  nie  viewer,  przecież  shower  się  wogóle  nie  kojarzy  z  przeglądaniem.

Ramos

• Gość
Archiwum grafiki z c64
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Lutego 2007, 11:57 »
 Chodzi  mi  o  orginalne  obrazki  z  gier,  demek,  kolekcji.  Wszystkie  obrazki  będą  zgrywane  z  c64  jako  dane,  a  na  pc  wyświetlane  pod  showerem  lub  jak  wolisz  viewer  (w  sumie  to  nie  ma  różnicy).  Na  stronie  będzie  można  zobaczyć  ich  zrzuty.  Rozmawiałem  z  paroma  grafikami  i  wolą  aby  ich  prace  były  na  pc  jako  dane  z  edytora  a  nie  zrzut  na  gif  czy  png.  Samej  grafiki  jest  sporo,  ale  z  pomocą  innych  osób  da  się  większość  grafik  przenieś  do  archiwum.  Sam  mam  przerzuconych  do  formatu  danych  z  edytora  3  tys.  logosów  i  obrazków.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Archiwum grafiki z c64
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lutego 2007, 00:36 »
 jest  kilka  standaryzacji  zapisu  obrazkow..  jest  kilka  roznych  przeglaraderk  (wiele  jest  naprawde  dobrych  ,  ale  przewaznie  ukierunkowanych  na  jedna  standaryzacje  rozpoznawania  formatow)  ...  moze  przedstawisz  jakies  konkrety  a  nie  \'chcialbym\'  ?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Ramos

• Gość
Archiwum grafiki z c64
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lutego 2007, 09:33 »
 Standart  to  grafika  z  c64.  Wyświetarka  ma  pokazywać  obojętnie  jaką  grafikę  z  c64  z  dowolnego  edytora  i  nie  ważnego  jakiego  trybu.  Ludzie  dawniej  i  dziś  tworzą  na  różnych  edytorach  i  w  różnych  trybach  graficznych.  Będą  też  uwzględnione  Stil.  Szukam  ludzi,  którzy  by  chcieli  rypać  grafikę  z  różych  produktów  c64,  pomogli  mi  ustalić  mi  strukturę  tego  archiwum.  Co  do  strony  to  mam  już  ją  gotową,  ale  napewno  ulegnie  ona  poprawie.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Archiwum grafiki z c64
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Lutego 2007, 13:57 »
 standard  wycinkow  grafiki  z  c64  jest  zapiusywany  na  dwa  glowne  sposoby...    

a)  typ  grafiki  jest  okreslany  tylko  i  wylacznie  po  rozszerzeniu  w  nazwie  pliku  
  b)  tp  grafiki  jest  rozponawany  poprzez  dlugosc  plikow  oraz  pierwsze  dwa  bajty  -  polozenie  grafiki  w  pamieci  

nie  widze  potrzeby  wypuszczania  kolejnej  przegladarki  grafiki  na  c64...  a  sama  kolekcja  moglaby  byc  postawiona  na  serwerze  ,  i  serwer  moglby  dynamicznie  generowac  grafike  z  danych  itd....    

a  oprocz  tego  moznaby  kolekcje  ciagnac  na  dysk  w  calosci...  

to  sa  przynajmnije  juz  jakies  konkretne  pomysly  z  mojej  strony  ,  co  bynajmnije  nie  oznacza  ze  bede  probowal  sie  w  to  mieszac  -  po  prostu  przedstawiam  konkrety  (w  przeciwniestwie  do  Ciebie?)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Ramos

• Gość
Archiwum grafiki z c64
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Lutego 2007, 22:09 »
 Dzięki  za  informacje  i  pomysły.    
  Jeśli  chodzi  o  twoje  pytanie  to  odpowiedź  B.    
  Pytasz  po  co  taki  program  do  orzeglądania  obrazków?  Po  pierwsze  kto  ściągnie  sobie  archiwum  na  pc  będzie  miał  gdzie  je  czym  przejrzeć,  a  nie  szukać  po  necie  innego  programu  do  tego  celu.  Po  drugie  te  co  są  progarmy  na  necie  nie  wyświetlają  różnych  dziwacznych  trybów  z  c64,  a  jest  ich  sporo.  Edytorów  graficznych  też.  Druga  rzecz  to  obsługa  Stil.  Archiwum  będzie  wzorowane  na  strukturze  HVSC.  Projekt  jest  duży,  a  mam  dostać  masę  grafik  od  różnych  ludzi,  którzy  chcą  aby  takie  archiwum  powstało.  Na  razie  to  tylko  zapowiedz  projektu,  ale  nie  wiem  czy  uda  się  go  zralizować,  bo  pochłania  to  dużo  czasu.  Oprócz  zajmowania  się  C64  (HVSC,  projekty  w  Samar  itp..),  pracuje  i  nie  tylko  komputerami  się  żyje  są  inne  rozrywki.

Magnate

• Gość
Archiwum grafiki z c64
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Lutego 2007, 23:09 »
 Bes  sęsu.  Po  co  komu  Sid  Tune  Information  List  w  archiwum  grafiki?

Ramos

• Gość
Archiwum grafiki z c64
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Lutego 2007, 19:42 »
 Będą  komentarze  grafików,  podawane  orginały  obrazków,  bo  nie  wszyscy  umieli  ryswować  obrazki  własnego  pomysłu.  Wiekszość  prac  np.  Valsarego  i  Crusie  to  przerysowajki.  Warto  czasami  poczytać  skąd  pochodzi  dany  obrazek.