Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Pakery  (Przeczytany 1495 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wegi

• Level 7
Pakery
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Września 2009, 23:12 »
 AB  Cruncher  jest  mulasty  i  ma  super  mulasty  depak  z  wyłączonym  ekranem  -  bez  REU  średnia  zabawa
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

2sam

• Gość
Pakery
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Września 2009, 13:41 »
 Oprócz  wspomnianego  już  exomizera  moim  zdaniem  warto  przyjrzeć  się:  

1.  byte  boiler  (ale  wersja  dla  REU  256k)  
  2.  byte  boozer(przy  czym  jest  wersja  dla  c64  i  na  pc)  
  3.  pucruncher    

No  i  jeszcze  ostatnia  produkcja  Wegi  +  Marko  jest  godna  polecenia  (pod  warunkiem  że  nie  pakuje  się  bloków  z  jednakową  wartością).  

Pozostaje  jeszcze  kwestia  gdzie  można  umieścić  depaker  i  jak  wygląda  proces  linkowania.  Akurat  exomizer  jest  także  prostym  linkerem.

Offline wegi

• Level 7
Pakery
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Września 2009, 13:48 »
 Raczej  Marco  +  wegi  :)  cruncher  i  pomysł  Marco  -  nawet  jak  trafi  na  ciągi  tych  samych  bajtów  to  i  tak  markowy  przejdzie  to  jak  burza  a  Cruel  Crunchery  czy  inne  dostają  fatalnego  muła    \'\'    

Time  Cruncher  2MHZ  do  markowego  =  \'zdychający  żółw\'
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

2sam

• Gość
Pakery
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Września 2009, 23:07 »
 Masz  rację  -  przepraszam  i  poprawiam  się:  cruncher  Marco  +  Wegi  ;)  

Co  do  czasu  pakowania  to  w  dobie  emulatorów  nie  jest  to  już  tak  istotne  bo  można  sobie  go  podkręcić  na  ponad  1000%  prawdziwego  C64.  Wtedy  nawet  najwolniejsze  crunchery  działają  znośnie.  Istotniejsze  moim  zdaniem  są:  

1.  szybkość  depakowania  
  2.  długość  wynikowa  po  spakowaniu  +  depaker  
  3.  łatwość  użytkowania  (w  tym  możliwość  umieszczenia  depakara  oraz  tablic  pod  dowlnym  adresem)  oraz  określenie  adresu  ładowania  

Dlaczego  uważam  że  adres  ładowania  jest  tak  istotny  dzisiaj?  Powodem  jest  używanie  kart  z  rodziny  MMC  -  najnowsze  biosy  nie  ładują  kodu  poniżej  800  jeśli  dobrze  pamiętam  (na  pewno  nie  poniżej  300  co  skutecznie  załatwia  99%  autostartów).  

Dużą  zaletą  exomizera  jest  dostępność  źródeł  i  możliwość  dodawania  właśnych  procedur  depakujących.    

BTW:  Namów  Wegi  proszę  Marco  żeby  napisał  w  końcu  coś  więcej  o  swoich  pomysłach.  To  będzie  nie  tylko  ciekawe  ale  także  może  zaowocować  nowym  narzędziem.  

Offline wegi

• Level 7
Pakery
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Września 2009, 09:02 »
 @2sam  -  poczte  odebrałeś?  Tam  masz  o  crunchingu  Marka  

Nie  widuję  go  ostatnio  na  gg,  pewnie  wyjechany.  

Ad1.  Szybkość  depaku  jeszcze  jak  z  włączonym  screenem  mogę  wybaczyć:)  

Ad2.  Tu  masz  dylemat  np.  czy  użyć  Marka  crunchera  czy  nie  tzn.  czy  zależy  Ci  na  2-3  blokach  czy  wolisz  użyć  crunchera  256  x  szybszego  z  ciut  gorszum  \'ubiciem\'.  Weźmy  pod  uwagę,  że  w  1996-97  o  REU  mogliśmy  pomarzyć  co  najwyżej  i  sztuczek  typu  exomizer  nie  było.  Był  za  to  cruncher  o  wiele  szybszy  nie  wymagający  REU  o  ciut  gorszym  Ratio  -  to  trzeba  docenić.  I  tak  Polska  górą  -  bo  2ch  Polaków  wtedy  napisało  własne  prawdziwe  crunchery  MMS  i  Marco.  

Ad3.  Średnio  przeszkolona  małpa  zdeassembluje  sobie  procke  dowolnego  decrunchera  i  zrobi  znią  co  chce  np  IRQ  Depaker  i  będzie  miał  własny  IRQ  DEPACK  SYSTEM...  

Jak  się  pojawi  Marco  -  trzeba  go  namówić  do  pisania  :)  

Pozdrawiam

2sam

• Gość
Pakery
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Września 2009, 15:32 »
 Wegi  -  dzięki  za  email.  Naprawdę  ciekawe.  Z  niecierpliwością  czekam  na  część  2.

Reiter

• Gość
Pakery
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Września 2009, 18:16 »
 Właśnie,  drodzy  koledzy,  ten  test,  który  robię  ma  uporządkować  sytuację  i  wskazać  słabsze  i  lepsze  strony,  utworzyć  hierarchię  kompresorów.  
  Życzcie  mi,  żeby  się  ten  projekt  udało  dokończyć.  Niestety  w  pojedynkę  idzie  to  powoli,  chociaż  systematycznie  do  przodu.

2sam

• Gość
Pakery
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Września 2009, 21:00 »
 To  może  powiedz  czego  potrzebujesz  a  znajdą  się  ochotnicy?    

@wegi:  to  prawda  że  nawet  tresowana  małpa  wyrypie  ze  stosu  depaker  i  go  sobie  podmieni,  to  jednak  nie  jest  wygodne.  Źródła  exomizera  są  dostępne  jako  pliki  z  poziomu  PC  więc  odpada  konwersja  itp.  Jak  masz  większy  projekt  do  kompilacji,  zlinkowania  i  spakowania  to  jednak  PC  daje  ogromną  przewagę.  Po  drugie  w  kodzie  exo  masz  komentarze  a  to  ma  walor  edukacyjny.

Offline wegi

• Level 7
Pakery
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Września 2009, 11:50 »
 Wyniki  testu  są  już  znane  ;-)  Dwóch  Polaków  napisało  prawdziwe  crunchery  -  Polska  RULES  \'\'    \'\'  

Reiter

• Gość
Pakery
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Września 2009, 18:39 »
 Wegi,  nie  wiem  skąd  masz  takie  informacje,  podziel  się  linkiem  :-)  
  Ja  poszukuję  siły  roboczej,  tego  najbardziej  brakuje.  Była  grupa,  niestety  na  chęciach  się  im  skończyło,  ale  nie  zniechęca  mnie  to.  
  Świeża  porcja  testów  już  dzisiaj  wylądowała  na  mojej  stronie.

Reiter

• Gość
Pakery
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Września 2009, 18:42 »
 Na  temat  szympansów  był  ostatnio  program  w  telewizji.  Nie  da  się  ukryć,  że  w  technikach  pamięciowych  przebijają  nas  kilkukrotnie.  Człowiek  ma  tylko  przewagę  w  czynnościach  typowo  ludzkich.  
  Tak,  więc  nie  prawcie  swoim  żonom,  dziewczynom,  czy  kochankom  komplementów  w  stylu  \'Ty  małpo!\',  ale  prowokujcie,  żeby  mówiły  tak  jak  najczęściej  o  Was  :-D

2sam

• Gość
Pakery
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Października 2009, 00:13 »
 Reiter  ja  jestem  chętny  do  pomocy  przy  testach.  

Reiter

• Gość
Pakery
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Października 2009, 16:30 »
 Super,  napisz  do  mnie  na  pocztę.