Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: X-1541  (Przeczytany 548 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kubas

• Gość
X-1541
« dnia: 04 Stycznia 2007, 19:28 »
 czy  ten  kabel  dzała  przy  transmisji  pc  na  c64c    \'\'    
  z  góry  dzękuję  \'\'  

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
X-1541
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Stycznia 2007, 19:50 »
 Działa,  ale  jakbyś  przeczytał  na  forum  to  jest  bardzo  podobny  temat  (XE1541)  i  jest  to  świeży  temat  -  czasem  wystarczy  spojrzeć  na  to  co  świeże.  Ten  kabel  po  ot  był  stworzony.  

Działa  bezpośrednio  z  C64  poprzez  podłączenie  PC  do  C64  -  programem  64HDD,  emuluje  on  stacje  dysków,  oczywiście  są  z  tym  pewne  problemy  jak  np  chyba  nie  działały  fast  loadery  itp.  

Druga  metoda  to  podpięcie  pod  stacje  dysków  (uprzedze  pytania  1541,  1541-II,  1571  oraz  chyba  także  1570  i  1581).  Tutaj  jest  kilka  programów  ale  najlepszy  (wg  mnie)  to  Star  Commander,  łatwo  i  szybko  przeniesiesz  dane  z  PC  na  dyskietke.

Domciu

• Gość
X-1541
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Stycznia 2007, 22:19 »
 Działa  jak  złoto.  

bzyq

• Gość
X-1541
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Stycznia 2007, 00:54 »
 Trzeba  tu  dodać  ze  tego  typu  kabel  działa  tylko  z  płytami  głównymi  od  niektórych  producentów  i  praktycznie  nie  działa  wcale  z  notebookami  ,  sprawdzałem  kilka  modeli  i  w  końcu  musiałem  zrobić  sobie  kabel  typu  XA.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
X-1541
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Stycznia 2007, 22:43 »
 ten  kabel  wymaga  portu  drukarki  w  trybie  SPP  i  dziala  tylko  wtedy  gdy  port  jest  100%  komaptybilny  ze  standardami  -  czego  sie  teraz  nie  przestrzega.  

ba  ,  na  mojej  obecnej  plycie  glownej  nie  moge  nawet  normalnie  skanera  na  LPT  uzywac  bo  dziala  tylko  w  SPP  (nawet  w  BPP  nie  chce)  ,  pomimo  tego  ze  niby  obsluguje  ECP  i  EPP  ,  ale  to  tez  moze  byc  wina  łindołsa  ikspe.  nie  chce  mi  sie  tego  sprawdzac  pod  98    -  na  notebooku  mi  skaner  smiga  w  EPP.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"