Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Problem z geosem  (Przeczytany 485 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bloodmoon

• Gość
Problem z geosem
« dnia: 02 Stycznia 2007, 18:53 »
 Próbuje  przenieść  geosa  za  pomocą  kasety  (tzn.  z  formatu  .d64  przerabiam  na  .t64,  wykorzystuje  program  wavprg  do  zmiany  plików  na  format  który  odczytuje  commodore)  ale  podczas  zamiany  niektórych  plików  wyskakuje  błąd  takiej  treści  \'read  beyond  end  of  file\'  zazwyczaj  są  to  te  najmniejsze  pliki  i  domyślam  się  że  chodzi  o  koniec  pliku  i  nie  może  zapisać..da  się  jakoś  rozwiązać  ten  problem...a  może  macie  jakiś  inny  program  do  przerabiania  jak  macie  jakieś  pomysły  to  piszcie

bzyq

• Gość
Problem z geosem
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Stycznia 2007, 19:31 »
 Plik  .d64  jest  obrazem  CAŁEJ  strony  dyskietki  a  plik  .t64  lub  .tap  jest  odpowiednikiem  jednego  pliku  .Więc  nie  jest  możliwe  przekonwertowanie  tych  plików  między  sobą  .Oczywiscie  można  w  niektórych  przypadkach  \'rozbić\'  zawrtość  dyskietki  na  pliki  .prg  a  następnie  przekonwertować  je  na  .tap  lub  .t64  ale  dotyczy  to  wyłącznie  programów  jednoplikowych.  
  Co  do  Geosa  to  gdybyś  się  tym  na  prawdę  zainteresował  to  byś  wiedział  ze  jest  to  DYSKOWY  system  operacyjny  i  żadne  operacje  kasetowe  na  nim  nie  wchodzą  w  rachube  .

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Problem z geosem
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Stycznia 2007, 21:30 »
 był  kiedyś  dialog  ...  BB  czy  jakos...te  pytania  coś  mi  tu  przypominają...  ahaa  taki  film  de  javu;)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

bloodmoon

• Gość
Problem z geosem
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Stycznia 2007, 09:07 »
 Kiedy  właśnie  udało  mi  się  go  przenieść  za  pomocą  kasety  każdy  poszczególny  plik  przerobiłem  na  .t64  a  później  na  wav  tylko  niektóre  pliki  były  tak  małe  że  nie  wykazywało  że  cokolwiek  w  nich  jest  (tzn  miały  po  1  Kb  i  na  odtwarzaczu  nie  było  ani  sekundy)  i  przez  to  później  nie  chciał  mi  się  załadować  destkop

bzyq

• Gość
Problem z geosem
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Stycznia 2007, 12:25 »
 Przyjacielu  wytłumacz  mi  jak  czterolatkowi  jak  wpadasz  na  takie  pomysły  zeby  Geosa  przenosić  na  kasetach  ?  Poza  tym  po  co  go  przenosisz  w  taki  sposób,  nie  prosciej  skopiowac  całą  dyskietkę  albo  zastosować  StarCommandera  .  
  Fajnie  ze  wprowadzasz  troche  ruchu  na  forum  ale  jesli  masz  jakiś  złożony  problem  to  opisz  go  dokładnie  z  uwzględnieniem  maksymalnej  ilości  danych  żeby  ktoś  mógł  Ci  na  prawdę  pomóc  ,a  tak  to  jest  masa  zamieszania  i  pytań  pomocniczych  .

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
Problem z geosem
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Stycznia 2007, 14:28 »
 Desktop  z  kasety  się  nie  załaduje  choćby  nie  wiem  co  byś  robił.  Musiałbyś  chyba  napisać  GEOS  po  swojemu.  
  Przecież  ten  system  podczas  pracy  używa  nie  jednego  a  kilku  plików  a  z  kasety  więcej  niż  jeden  plik  nie  załadujesz.  

Proponuje  naprawde  zaopatrzyć  się  w  stacje  lub  używać  chociaż  kabelka  XE1541  lub  podobnego.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Problem z geosem
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Stycznia 2007, 14:34 »
 YTM  swego  czasu  \'zlamal\'  geosa  -  robil  on  desktop  v2.0  w  jednym  spakowanym  pliku  ,  co  nie  zmienia  faktu  ze  geos  w  ogole  nie  korzysta  z  tasmy.  ten  geos  YTM  z  tasmy  by  sie  zaladowal    ale  pokazalby  sie  tylko  pulit  ,  i  nic  wiecej  nie  daloby  sie  juz  zrobic  -  bo  geos  chcialby  dane  doladowywac  z  dysku.  kiedys  ogladalem  reklame  geosa  (taka  pokazowka  kilkuminotwa)  i  przedstawiali  tam  nawet  pamiec  wirtualna  na  stacji  dyskow  ,  ale  nie  wiem  czy  geos  faktycznie  tak  dziala.    

bloodman  wie  pewnie  najlepiej.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

bloodmoon

• Gość
Problem z geosem
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Stycznia 2007, 18:12 »
 Zdaje  mi  się  że  wprowadziłem  Panów  w  błąd  nie  próbuje  uruchamiać  geosa  z  kasety  tylko  używam  kasety  jako  nośnika  do  przenoszenia  danych  między  Pc  a  commodore  później  dane  zgrywam  na  dyskietkę  i  tyle...problem  z  geosem  tkwi  w  tym  tylko  że  próbując  przekonwertować  na  format  wav  program  nie  może  tego  zrobić  z  niektórymi  programami...

Offline Kisiel

• Level 7
Problem z geosem
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Stycznia 2007, 20:17 »
 do  konwersji  z  pliku  prg  do  geosa  proponuje  geoconvert..  czy  jakoś.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
Problem z geosem
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Stycznia 2007, 22:32 »
 to  w  takim  wypadku  proponuje  tylko  i  wyłącznie  użycie  kabelka  z  serii  X1541,  naprawde  prosto  zrobić  a  o  wiele  razy  szybciej,  wygodniej  i  lepiej  się  przenosi  dane.

Offline Kisiel

• Level 7
Problem z geosem
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Stycznia 2007, 00:09 »
 ależ  on  umie  lutować  co  kolega  go  poucza!!!  
  Na  party  to  najbardziej  umie  lutować  grabba  ;)