Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: euro - vga  (Przeczytany 1190 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kubas

• Gość
euro - vga
« dnia: 02 Stycznia 2007, 15:03 »
 euro  złącze  (video)  zamiana  na  vga      

czy  ktoś  nie  wiw  jak  takigo  cusia  zrobić  lub  gdzie  kupić  
  i  czy  to  wogle  morzliwe

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
euro - vga
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Stycznia 2007, 15:34 »
 mam  opis  takiej  operacji  ale  w  druga  strone  (tv  z  euro  podpiac  do  VGA  w  karcie  graf.).  

polecam  www.elektorda.pl    
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
euro - vga
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Stycznia 2007, 15:35 »
 elektroda.pl  znaczy  sie.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

zyga

• Gość
euro - vga
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Stycznia 2007, 18:50 »
 W  prosty  sposób  się  nie  da.  W  nieprosty  -  nazywa  się  scandoubler  (patrz  Amiga).  
  Ostatnio  pojawiły  się  na  Allegro  zewnętrzne  tunery  TV,  które  dają  nadzieję  na  skorzystanie  z  monitora  VGA  do  komodorka  czy  amigi.  Właśnie  jedną  sztukę  zamówiłem,  sam  jestem  ciekaw  jakie  będą  efekty.

kamil93

• Gość
euro - vga
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Stycznia 2008, 22:11 »
 i  jak?  Bo  ja  też  nad  tym  pracuję.  Jak  ten  tunerek  zewnętrzny?  Jakie  efekty  daje?  Może  już  to  zrobiłeś?

zyga

• Gość
euro - vga
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Stycznia 2008, 13:44 »
 Efekty  bardzo  dobre.  Świetnie  nadaje  się  do  komcia  !

TuMe64

• Gość
euro - vga
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Stycznia 2008, 15:59 »
 czy  mógłby  kto  podać  linka  do  tego  wynalazku?

TuMe64

• Gość
euro - vga
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Stycznia 2008, 16:01 »
 i  jeszcze  jedno  .  co  z  odświeżaniem  ?  jaka  jest  prędkość  odświeżania  takiego  obrazu  ?  można  sobie  jakoś  wybrać  np  85hz?

Offline Skull

• Level 6
euro - vga
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Stycznia 2008, 08:43 »
 Piszcie  i  pokazujcie,  ja  teżod  dawna  o  takim  czymś  marzę.  pzdr

zyga

• Gość
euro - vga
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Stycznia 2008, 10:55 »
 Coś  takiego:  
  http://www.allegro.pl/item294838437_zewnetrzny_tuner_sm_318l_glosnik_pilot.html\' target=_blank>http://www.allegro.pl/item294838437_zewnetrzny_tuner_sm_318l_glosnik_pilot.html

Właśnie  sprzedałem,  bo  nie  współpracuje  z  LCD  (ale  jest  też  taka  wersja).

Offline Skull

• Level 6
euro - vga
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Stycznia 2008, 13:29 »
 No,  ale  to  sie  opiera  na  takiej  samej  zasadzie  jak  po  przez  kartę  tv  w  pc.  
  Ja  mam  tak  i  obraz  jest  spoko,  ale  do  doskonałości  jeszcze  mu  daleko.  Podłączam  do  wejścia  video  na  tej  karcie,  ale  chciałbym  tak  żeby  luminacja  i  chrominacja  oddzielnie  wchodziły  wtedy  jakość  będzie  lepsza.

zyga

• Gość
euro - vga
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Stycznia 2008, 14:21 »
 No  przecież  jest  złącze  S-VIDEO  a  to  jest  właśnie  osobno  luma  i  chroma...

Sancho

• Gość
euro - vga
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Stycznia 2008, 15:30 »
 Może  warto  kupić  monitor  LCD  z  wbudowanym  tunerem  TV?    
  Czy  ktoś  ma  może  taki  monitor  i  może  podzielić  się  spostrzeżeniami?

Furia

• Gość
euro - vga
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Stycznia 2008, 17:49 »
 a  ma  ktoś  inne  pomysły,  które  da  się  zrealizować  lutownicą  ?:D  bo  przez  TV  kartę  to  raczej  taka  dość  dziwna  metoda,  chciałbym  przerobić  komodę  tak  by  było  w  niej  bezpośrednio  gniazdo  monitora  i  ew  do  tego  jakiś  mały  układzik  scalony.  Sądzę  że  ze  schematem  monitora  od  komody  i  od  zwykłego  monitora  dałoby  się  zrobić  coś.  wystarczyło  by  tylko  wiedzieć  jaki  pin  jest  od  czego  i  dało  by  się  znaleźć  jakieś  rozwiązanie.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
euro - vga
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Stycznia 2008, 18:02 »
 po  pierwsze  pomyśl  logicznie  jakby  było  proste  rozwiązanie  problemu  to  od  1984  roku  byśmy  już  je  znali.  Problem  tkwi  w  monitorze,  on  nie  przyjmie  sygnału  50Hz  H  15kHz  V,  przekodowanie  PAL  na  RGB.  
  po  drugie  oczywiście  że  się  da  inwestujesz    w  naukę  VHDL,  kupujesz  kilka  scalaczków  za  sume  ca.  150  zł  dotego  zamawiasz  wykonanie  pcb  w  firmie  za  kolejne  150  zyla  i  stajesz  sie  posiadaczem  komody  podłączonej  do  dowolnego  monitora...  no  musisz  tylko  mieć  tą  wtyczkę  co  ją  już  wylutowałeś  :)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....