Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Wykopany commodorek...  (Przeczytany 1813 razy)

Matiboss

• Gość
Wykopany commodorek...
« dnia: 19 Czerwca 2006, 07:36 »
 A  sie  zabrałem  i  wykopalem,wyczyscilem,wysuszyszylem,wymi enilem  gumkiwmagnetofonie  i  dziala  ale  kasety  niestety  sa  juz  stare  i  czyta  tylo  niektore  gry..  
  A  ja  bym  w  buble  buble  zagrał..  

Mozna  jakoś  podłączyć  go  do  PC  aby  nagrać  taśme  ??  
  Bo  emulatory  mnie  nie  interesują

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
Wykopany commodorek...
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Czerwca 2006, 09:35 »
 Można  podpiąć  magnetofon  1531  jednak  ja  bym  polecił  zakup  stacji  dysków,  na  allegro  kupisz  za  niewielkie  pieniądze  i  kabelek  zrobisz  to  będziesz  transferował  co  chcesz  na  dyskietki.  Albo  sam  kabelek  X1541  lub  XE1541.  

I  takie  pytanie:  gdzie  WYKOPAŁEŚ  swój  sprzęt,  powiedz  a  sam  przejdę  się  tam  z  łopatą.  

the Fat

• Gość
Wykopany commodorek...
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Czerwca 2006, 10:23 »
 Ten  temat  przewija  się  przez  to  forum  już  od  lat.  Tymczasem  już  bardzo  dawno  temu  wysłałem  Lucowi  swój  artykuł  o  emulatorze  C64S,  który  wciąż  można  tu  przeczytać.  Wspominam  w  nim  o  dwóch  programach  -  ptap  i  mtap.  Są  to  programy,  które  sam  wypróbowałem  i  daję  głowę,  że  działają.  
  Istnieją  ponadto  programy  przerabiające  t64  na  wav,  ale...  widzę  tu  jeden  problem  -  kto  ma  sprzęt  z  głowicą  mono?  Taka  by  była  najkorzystniejsza.  
  Więc  jeszcze  raz  -  ściągnij  sobie  mtap  i  ptap,  zrób  kabelek  i  hulaj  dusza  na  prawdziwym  Datasette!

Matiboss

• Gość
Wykopany commodorek...
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Czerwca 2006, 14:15 »
 przejrzałem  forum  i  dowiedziałem  się  o  2  kablach,  który  polecacie  ??  
  Jak  macie  schematy  to  terz  bym  prosił..

the Fat

• Gość
Wykopany commodorek...
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Czerwca 2006, 17:15 »
 o  ptap  i  mtap  stoi  tu:  
  http://www.cbmhardware.de/c64tap/index.php?Lang=E\' target=_blank>http://www.cbmhardware.de/c64tap/index.php?Lang=E Ja  pisałem  o  tym  kablu  http://www.cbmhardware.de/glossar/x1530.html\' target=_blank>http://www.cbmhardware.de/glossar/x1530.html

Niestety  problem  może  być  z  portem  LPT  w  blaszaku.  Niekżdy  akceptuje  ten  kabel.  

Matiboss

• Gość
Wykopany commodorek...
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Czerwca 2006, 17:21 »
 kabel  wydaje  się  prosty  do  zrobienia,  tylko  skąd  ja  wezmę  taką  wtyczkę..

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Wykopany commodorek...
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Czerwca 2006, 18:04 »
 XE  jest  prosty  i  dosc  kompatybilny.  moj  laptop  np  nie  dziala  z  X  ,  z  XE  jeszcze  nie  porobowalem.  

w  stacjonarze  dostawiam  dodatkowy  LPT  na  ISA  zeby  X  dzialal.  faktycznie  to  zalezy  od  szczescia  -  nie  ma  reguly  ktora  mowilaby  o  tym  ze  na  danej  plycie  X  nie  pojdzie.  

wtyczke  din-6  mozna  kupic  w  dobrych  sklepach  elektronicznych.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Matiboss

• Gość
Wykopany commodorek...
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Czerwca 2006, 18:12 »
 a  może  mi  sprzedarz  twój  ??  
  JA  sie  w  to  nie  bawie  bo  commodorka  i  tak  nie  bede  używał,  teraz  tylko  go  schowam  i  bede  wiedzial  ze  mam  moj  1  kompter  w  pełni  sprawny,  ale  w  przyszłości  chciałbym  pokazać  dzieciom  i  wlaczyc  im  np.  kaczora  donalda  i  wtedy  kabel  by  sie  przydał...

the Fat

• Gość
Wykopany commodorek...
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Czerwca 2006, 18:34 »
 Ja  wtyczkę  zrobiłem  z  oryginalnej,  ale  zupełnie  wypalonej  płyty  głównej  c64,  rozumiem,  że  czegoś  takiego  można  nie  mieć,  ale  nie  widzę  trudności  w  dolutowaniu  kilku  kabelków  to  wtyczki  w  Datasette.  Będzie  miał  wtedy  dwa  wyjścia.  Od  biedy  taki  kabel  można  czsem  dostać  na  Allegro.  Parę  razy  widziałem  i  to  w  różnych  wariantach.  Kabelek  X  jest  najprostszy  z  możliwch.  XE  itd...  itp...  tam  już  jest  parę  diod.  Nie  wiem,  też  czy  proponowane  przzeze  mnie  oprogramowanie  jest  kompatybilne.  Z  czystym  Xem  na  pewno  chodzi,  o  ile  pozwala  na  to  PC.

Matiboss

• Gość
Wykopany commodorek...
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Czerwca 2006, 18:52 »
 hmm  to  sie  podpina  w  miejsce  kasseciaka  ??

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Wykopany commodorek...
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Czerwca 2006, 19:38 »
 @The  Fat:    nie  rozumiem  dlaczemu  mieszasz  datasette  z  portem  serial.  

jezeli  chodzi  o  kabel  X(E)1541  -  moge  taki  zrobic  na  zamowienie  ,  na  pewno  taniej  niz  to  co  sie  widzi  na  allegro  (Czyli  40zl)  -  mam  na  stanie  dwa  wtyki  din6.  

wyjscia  sa  w  sumie  2:  albo  kompletny  kabel  z  wtykiem  din6  ,  albo  kawalek  plytki  na  ktorej  jest  gniazdo  din6  (np  ze  skaszanioenj  stacji  1541)  oraz  DB25  do  lpt  -  i  dopina  sie  wtedy  zwykly  kabel  serial.  realnie  oba  warianty  powinienem  w  tej  chwili  moc  zrealizowac  ale  ten  pierwszy  jest  czesciej  spotykany  :)    

w  razie  czego  -  prosze  o  kontakt  prywatnie
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Matiboss

• Gość
Wykopany commodorek...
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Czerwca 2006, 20:22 »
 NIe  no  bez  przesady,  nie  ciągnie  mnie  do  tego  to  nie  bede  40zł  wydawał,  jak  coś  to  bym  się  pobawił  ale  takiej  wtyczki  nie  dostanę.  Drugra  sprawa  to  to  że  ten  kabel  może  mi  nie  działać.  
  Ale  dzięki  za  zainteresowanie

the Fat

• Gość
Wykopany commodorek...
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Czerwca 2006, 21:03 »
 rafvte,  gdzie  ja  coś  napisałem  o  porcie  serial?  Może  wynika  to  z  mojego  schematu?  Prawda  -  zrobiony  jest  tak,  że  za  jego  pomocą  można  podłączyć  zarówno  stację  dysków  jak  i  Datasette.  Ja  tak  właśnie  sprawę  zlutowałem  i  mam  kabel  uniwersalny.  Ale  oczywiście  nic  nie  szkodzi  na  przeszkodzie,  by  zrobić  kabel  bardziej  dedykowany  i  o  wtyczce  do  serial  portu,  diodach  itd  itp  zapomnieć.  Może  i  mój  błąd  \'\'  ,  że  jestem  zafiksowany  na  rozwiązania  kompleksowe.

the Fat

• Gość
Wykopany commodorek...
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Czerwca 2006, 21:09 »
 Matiboss,  ten  kabel  umożliwia  podpięcie  oryginalnego  Datasette  pod  PC.  Wtedy  można  hulać  z  pominięciem  C64.  Jeśli  wykonać  go  tak,  jak  na  schemacie,  to  może  też  służyć  do  podpięcia  oryginalenj  stacji  dysków  z  PC.  rafvte  ma  tu  pewną  racją.  Stację  dysków  łączy  się  przez  port  serial.  Tak  więc  przy  pomocy  tego  kabla  można  podłączyć  wszystkie  media  z  pominięciem  c64.  Przy  odrobinie  fantazji  można  tak  nawet  podłączyć  joya.  Emulator  C64S  umożliwia  nawet  korzystanie  z  oryginalnej  stacji  dysków  w  czasie  rzeczywistym.  Ale,  jak  wykazał  rafvte  ten  schemat  można  mocno  zredukować  do  obsługi  samego  datasette  -  wtedy  będzie  o  wiele  prostszy!

Matiboss

• Gość
Wykopany commodorek...
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Czerwca 2006, 21:46 »
 Czegoć  nie  zczaiłem,  jak  moge  podłączyć  magnetofon  bez  c64  ??  
  Ja  chce  tylko  nagrac  na  kasetke  buble  boble  i  kaczora  i  wiecej  mi  kabel  nie  potrzebny  no  chyba  ze  jeszcze  jakas  fajna  gierka