Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Geos zaszyty w dodatkowy ROM C128  (Przeczytany 948 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bzyq

• Gość
Geos zaszyty w dodatkowy ROM C128
« dnia: 16 Maja 2006, 11:28 »
 Znalazłem  ostatnio  w  starym  Bajtku  informację  ,a  nastepnie  zweryfikowałem  ją  szukając  na  necie  ,że  były  kiedyś  sprzedawane  dodatkowe  kości  ROM  z  wbudowanym  Geosem  2.0  jako  dodatkowym  systemem.Faktycznie  na  płycie  głównej  C128  jest  na  to  przygotowane  miejsce.  
  Czy  ktoś  się  spotkał  z  takim  rozwiązaniem  ??  ewentualnie  gdzie  można  by  znaleźć  plik  do  zaprogramowania  eproma  ??  Interesują  mnie  wszelkie  informacje  na  ten  temat  .  

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Maja 2006, 11:50 »
 jeśli  faktycznie  tak  sprawa  wygląda  to  sam  jestem  taką  informacją  zainteresowany.

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Maja 2006, 13:04 »
 No  niesamowity  news  choć  nie  nowy  :).  Ciekawe  jak  to  szybko  chodziło.  W  każdym  bądź  razie  naprawdę  super!!!  
  Sam  chętnie  się  tym  zainteresuję,  bo  miałem  sobie  c64  kupować  (spaliłem  sobie  user-port  w  moim,  ooppsss)  ale  może  się  na  c128  właśnie  skuszę!  

bzyq

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Maja 2006, 13:23 »
 Natknąłem  się  na  to  w  Bajtku  11/86  .Artykuł  o  komputerach  sprzedawanych  w  Szwecji  .Tekst  pana  Dybowskiego  był  tak  zamieszany  ze  myślałem  ze  to  napisał  dotyczylo  zwykłego  C64  ale  po  weryfikacji  googlowej  stwierdziłem  ze  jednak  C128  .  Pod  tym  linkiem  jest  kilka  szczegułów  :  http://lightbolt.com/c128chips.html\' target=_blank>http://lightbolt.com/c128chips.html
  Myśle  ze  temat  jest  warty  zgłębienia  .

zyga

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Maja 2006, 14:50 »

bzyq

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Maja 2006, 22:30 »
 świetnie  -  dzięki  za  informację,  w  poniedziałek  będe  miał  nagrane  kosci  to  zrobię  testy  i  przedstawię  wyniki  .

tkonojacki

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Maja 2006, 18:47 »
 Ja  ce  stodwódziestkęósemkę  ;p

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Maja 2006, 20:30 »
 Dexter:  jak  masz  jakiegos  flasha  ze  spieprzonej  plyty  glownej  od  PC  to  Ci  moge  kosteczke  zaprogamowac  i  kabelkami  oblustowac  tak  zeby  dzialal  w  c128  ;-)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

bzyq

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Czerwca 2006, 21:19 »
 No  i  mam  dodatkową  kostkę  w  moim  C128.  
  Oczywiście  nie  obyło  się  bez  schodów  .Pierwszy  problem  to  zwis  kompa  w  wersji  C128D  z  zamontowanym  dodatkowym  ROMem  .W  wersji  zwykłej  komp  startuje  od  razu  przechodząc  do  loadera  GEOSa  .Pojawia  się  okno  w  trybie  80  znaków    \'Please  insert  disk  with  the  128  DESKTOP  V2.0  or  higher  \'  Tu  następuje  kolejny  problem  -  diabli  wiedzą  jak  poprawnie  powinna  wyglądać  dyskietka  startowa  GEOSa  .Udało  mi  się  uruchomić  własciwy  program  tylko  z  jednej  wersji  dyskietki  z  systemem  2.0  do  C128.Po  zabootowaniu  pojawia  się  desktop  ale  niestety  nie  działa  zaden  wskaźnik  ani  mysz  ani  JOY  (porty  kompa  są  sprawne  ).Kolejny  kwiatek  to  brak  możliwości  przejścia  przy  starcie  komputera  do  trybu  Basic  7.0  -  przynajmniej  ja  nie  potrafię  .Mozna  jedynie  wejsć  do  wbudowanego  monitora  maszynowego  lub  basica  2.0  (  tryb  C64  ).Przyznam  ze  jestem  trochę  rozczarowany  bo  inaczej  sobie  wyobrazałem  to  rozszerzenie  w  działaniu  -  mozliwe  jednak  ze  coś  źle  robię  .Szkoda  ze  nikt  nie  zainteresował  się  tym  projektem  bo  mozna  by  podyskutowac  i  wymienić  doświadczenia.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Czerwca 2006, 22:44 »
 wez  pod  uwage  tez  ,  ze  jednak  niewielu  ma  c128.  moj  Dcr  zdycha  niestety  ,  a  w  plaskim  128  nie  chce  mi  sie  grzebac  ;p  

mam  nadzieje  ze  jak  mi  sie  w  koncu  zachce  do  Dcr  zajrzec  to  wymiana  kondensatorow  elektrolitycznych  go  uzdrowi  (stopniowo  zanika  mi  obraz    i  jakies  dziwne  artefakty  lataja)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

bzyq

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Czerwca 2006, 08:30 »
 Tu  w  zasadzie  nie  ma  żadnego  wielkiego  grzebania  .Wsadzasz  kość  w  puste  gniazdo  i  po  sprawie  .W  wersji  128D  jest  trudniej  bo  jest  więcej  blach  do  wymontowania  więc  do  testów  bardziej  nadaje  się  zwykła  wersja  płaska  .  
  Zrobiłem  pewien  postęp  .Znalazłem  wersję  systemu  GEOS  2.0  która  nie  blokuje  wskaźnika  .Da  się  też  uruchomić  tryb  Basic  7.0  ale  to  nie  zawsze  chce  działać  .  Po  wyjściu  z  monitora  (  klawisz  x  )  raz  komp  przechodzi  do  basica  a  innym  razem  robi  restart  i  znowu  uruchamia  loadera  .Nie  wiem  od  czego  to  jest  zależne.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Czerwca 2006, 09:57 »
 jak  to  dziala  z  tym  goesem  to  nie  mam  poejcia  ,  ale  m.in.  Voyager  (ktory  jest  redaktorem  komputer  (lamer?)  swiata  )  ma  w  swoim  128D  \'the  servant\'  -  to  poszerza  edytor  ekanowy  itd  o  jakeis  specjlane  ficzery  (Basic  chyba  tez)  -  i  to  dziala  na  pewno.  ale  rozumiem  ze  Tobie  zalezy  na  GEOSie  -  o  nim  zadnychopinii  nie  slyszalem.  niby  to  tylko  trzeba  kostke  wrzucic  ,  ale  ja  nie  wiedze  obecnie  sensu  w  programowaniu  27xx(x)  -  ja  bym  sobie  tam  podpial  FLASH  jakis,  chocby  128k  -  wtedy  dwoma  przelacznikami  moglbym  wybrac  sobie  4  rozne  dodatkowe  romy  w  zaleznosci  od  potrzeb