Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Sterowanie  (Przeczytany 832 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rieker

• Gość
Sterowanie
« dnia: 19 Marca 2006, 09:44 »
 Witam!  

Mam  zamiar  wykorzystać  swojego  C  64  II  do  sterowania,  ale  nie  wiem  jakiego  portu  użyć  (wystarczy  sygnał  nawet  4-bitowy  który  możemy  ustalać  programowo  za  pomocą  instrukcji  POKE).  Byłbym  wdzięczny  za  jakiekolwiek  informacje  (chociażby  linka).  

Rieker

• Gość
Sterowanie
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Marca 2006, 21:01 »
 No  to  odpowiedziałem  sobie  sam  \'\'    
  Ktoś  już  widocznie  o  to  pytał  i  to  są  odpowiedzi:  

\'Kiedys  sie  w  takie  cos  bawilem  wykonanie  interfejsu  nie  jest  specjalnie  skomplikowane  szkoda  ze  nie  potrafie  znalezc  zadnego  schematu  teraz  ;)  Znalazlem  cos  w  EDW  1  i  2/97  Najprostszy  sterownik  to  bezposrednie  podpiecie  do  portu  C-64  tranzystorow  lub  buforow  i  podlaczenie  do  nich  przekazniczkow.  Program  mozesz  napisac  w  Basic`u  -  jesli  masz  o  nim  chociaz  niewielkie  pojecie  to  sobie  powinienes  poradzic.  Najpierw  trzeba  ustawic  port  jako  wyjscie  robi  sie  to  poprzez  POKE56579,255  a  nastepnie  za  posrednictwem  polecenia  POKE56577,x  (x  oczywiscie  w  przedziale  0  do  255  -  na  wyjsciu  portu  otrzymasz  8-bitowa  reprezentacje  tej  liczby)  ustawia  sie  na  wyjsciu  portu  odpowiednie  stany  logiczne.  Pod  tym  adresem  http://c64.nostalgia.pl/ass/64map.zip\' target=_blank>http://c64.nostalgia.pl/ass/64map.zip
  znajdziesz  mape  pamieci  C-64  i  tam  jest  opis  co  robia  adresy  56579  (Data  Direction  Register  -  Port  B)  i  56577  (Data  Port  B  (User  Port,  RS-232))  Rozklad  wyprowadzen  user  portu  powinienes  znalezc  gdzies  w  sieci  :)\'  

\'He!  Sam  nie  wierzyłem  że  znajdę!  C&A  nr12/94  strona  30.  Artykuł  \'Programowany  port  we/wy  do  C64\'.  Nie  mam  skanera,  mógłbym  od  razu  wysłać  ;-)  
  Miałem  też  coś  podobnego  zrobione  i  też  było  na  82C55  jak  w  tym  opracowaniu.  
  Najprościej  wykorzystać  User  Port.  Tam  jest  zwykły  (prawie  ;))  ośmiobitowy  port  równoległy.  Do  prostych  zastosowań  wystarczy.  
  Soft  niestety  trzeba  zrobić  samemu.\'  

Gdyby  ktoś  miał  dostęp  do  tych  pism...  Myślę  że  poradzę  sobie  bez  nich  ale...  \'\'  

Arti19

• Gość
Sterowanie
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Kwietnia 2006, 02:12 »
 Witam....bardzo  poruszyło  mnie  to  zagadnienie  sterowania  commodorkiem  poprzez  port  i  wykorzystaniem  jakiegos  interfejsu,sam  nie  wieze  ze  to  jest  mozliwe,do  tej  pory  szukałem  schematów  na  podłaczenie  do  portu  interfejsu  ktory  by  wspolpracowal  z  commodorkiem,  i  jeszcze  miał  możliwość  programowania  w  jęzku  BASIC,a  ten  znam  doskonale..pierwsze  programy  pisałem  mając  10  lat.Jeżeli  jest  jakiś  człowiek  co  wie  w  jaki  sposób  to  podłaczyć  do  commodorki,to  bardzo  prosze...o  jakis  schemacik,albo  cos  takiego..bo  naprawde  dzięki  takiemu  rozwiązaniu  można  z  c64  robić  dosłownie  wszystko....!  
  pozdrawiam  \'\'  

ptok070

• Gość
Sterowanie
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lipca 2006, 12:07 »
 Witam,  mam  zamiar  zrobic  sobie  oswietlenie  w  pokoju  sterowanym  C-64  
  niewem    czy    to    mozliwe  ale  podejrzewam  ze  tak  wiec  jakby  ktos  miał  jakis  schemat  albo  cos  tego    typu.  
  bede  wdzieczny  

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
Sterowanie
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lipca 2006, 12:29 »
 Coraz  bardziej  te  zagadnienie  mnie  interesuje.  I  sterowanie  światłem  to  nie  głupi  pomysł.  Czy  ktoś  może  posiada  ten  artykuł  z  EDW?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Sterowanie
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lipca 2006, 13:17 »
 wystarczy  przekazniki  sterowane  5v  DC  /  230v  podmontowac  pod  piny  userportu...  that`s  it  :)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

ptok070

• Gość
Sterowanie
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lipca 2006, 13:52 »
 umiem    co  nieco  troche  programowac  ale  nie  zabardzo    a  jesli    codzi  \'\'  przekazniki  sterowane  5v  DC  /  230v\'\'  jakis  rysunek    albo    schemat  bo    sama  nazwa  nic  nie  mówi    mi.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Sterowanie
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lipca 2006, 15:58 »
 a  na  elektronice  sie  znasz?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

ptok070

• Gość
Sterowanie
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lipca 2006, 17:06 »
 nom    tez  ostatnio  zrobiłem    lampkipodłaczone  do    portu  COM  tylko    szkoda  ze  z  pomocami!!;/:/  
  ale  co  tam  niechce  popsuc  mojego  OSTATNIEGO  commodorka  bo    juz  3  spaliłem  
  wiec...

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Sterowanie
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lipca 2006, 18:03 »
 schematu  jako  takiego  nie  mam  ,  mam  tylko  gdzies  schematy  podpiecia  zarowek  poprzez  przekazniki  do  LPT  w  PC.  

przekaznik  to  cos  takiego  jak  powiedzmy  kontakt  tylko  go  przelaczasz  poprzez  zamkniecie  jednego  obwodu  (  czyli  5V  na  userporcie)  -  i  wtyedy  elektromagnetycznie  zamykany  jest  drugi  (230V  -  oswietlenie)  

toto  na  LPT  mozna  latwo  przeadaptowac  na  userport  bo  w  LPT  tez  sa  4  linie  danych  jak  w  UP  ...  jak  chcesz  to  napisz  do  mnie  na  maila  

ptok070

• Gość
Sterowanie
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Lipca 2006, 14:31 »
 moze  Ty  mi    wyslij    bo    cos  juz  wysłyłałem    meila  do    ciebie  abys  mi    wyslał  i    nic  niewiem    

ptok070@o2.pl-  meil!!