Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: włacznik - wyłącznik - jak zwał tak zwał, gdzie kupić zamiennik?  (Przeczytany 352 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dhg

• Level 4
  • god, root, i don't see any difference...
Siema.
Dziś w ramach walki z nudą postanowiłem przytargać z piwnicy płyte C64C kupioną jesienią na złomowisku (pińć złoty panie, taniej nie bedzie) w celu dokładnego sprawdzenia.
O dziwo po wyczyszczeniu i wymianie skorodowanych podstawek pod VIC, SID i generatorem zegara, wszystko działa - obraz jest, dzwięk jest, klawiatura działa, ale jest jeden poważny zgrzyt - zamiast włącznika mostki z drutu.
Gdzie i jaki właczniko-wyłacznik zakupić żeby pasował i działał w plycie C64C?

10?"DHG
20GOTO10
RUN

Offline misiek2

• Level 4
Re: włacznik - wyłącznik - jak zwał tak zwał, gdzie kupić zamiennik?
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Stycznia 2019, 22:50 »
Miałem podobnie. Szukałem i znalazłem w cenie gdzieś miedzy 20 - 30 zł + przesyłka. Odpuściłem. Wygrała ekonomia i zdrowy rozsądek, mostki zostały, włącznik kompa to włączenie zasilacza do sieci. Jako, że nie jest to jedyny mój egzemplarz, korzystam z innego egzemplarza. 

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Stycznia 2019, 23:58 »
https://www.lemon64.com/forum/viewtopic.php?t=36994

niewykluczone, ze da sie zaadaptowac jakis przelacznik typu MTS (sa dostepne katowe, ale zazwyczaj sa "polozone" nie po tym boku, ktory jest potrzebny w tym zastosowaniu)

trzeba by pomierzyc, czy cos takiego uda sie wepchnac:
https://allegro.pl/oferta/przelacznik-klawiszowy-on-on-3a-250v-13-1x18mm-7417818622

:)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline dhg

• Level 4
  • god, root, i don't see any difference...
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Stycznia 2019, 20:14 »
Znalazłem pasujący włącznik z epoki, siedział sobie na martwej, w połowie już skanibalizowanej płycie od 1541-II , muszę go jeszcze przedzwonić miernikiem i wlutować :)

10?"DHG
20GOTO10
RUN