Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Usunięcie modulatora  (Przeczytany 1390 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rime

• Level 1
  • *
Usunięcie modulatora
« dnia: 25 Stycznia 2019, 06:24 »
Witam, sporo szumu w obrazie (zarówno na Video i gnieździe RF) pochodzi z modulatora, a w przypadku wyjścia Video, właściwie tylko z faktu, że jest on na płycie. Szukam porad na temat jego usunięcia z płyty 250469 rev. B. Z tego co mi wiadomo - samo wylutowanie modulatora pozbawi komputer obrazu na wyjściu Video. Wiem tylko tyle, że trzeba wlutować kilka elementów w jego miejsce. Istnieje możliwość zamówienia zamiennika modulatora który posiada wyjścia S-Video czy audio jack, ale są one dla mnie nieistotne ponieważ mam odpowiedni kabel który podpinam do portu Video. Chcę uzyskać możliwie jak najczystszy obraz z komputera, a LumaFix pomaga wyłącznie w usunięciu pionowych pasów.
Znalazłem na niemieckim forum taki wątek: https://www.forum64.de/index.php?thread/44092-hf-modulator-rauswerfen-c64c ale ciężko jest się połapać nawet z translatorem, który schemat pasowałby do 250469.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Re: Usunięcie modulatora
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Stycznia 2019, 13:37 »
Proponuje stworzyc sobie konto i zapytac tam bezposrednio, po angielsku tez gadaja.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Stycznia 2019, 21:19 »
Na "tym drugim" polskim forum właśnie był podobny wątek, ze zdjęciami nawet.
-profil nieaktywny-

Offline rime

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lutego 2019, 03:27 »
Stworzyłem repozytorium z płytką którą zrobiłem i którą każdy może zrobić sobie w warunkach domowych (jednostronna). Nie uzyskałem super rezultatów ale pewnie da się to jeszcze jakoś podrasować.
https://github.com/r1me/ByeByeModulator

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Lutego 2019, 10:40 »
Dzieki za udostepnienie projektu
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Sorin

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Lutego 2019, 22:49 »
Nie uzyskałem super rezultatów ale pewnie da się to jeszcze jakoś podrasować.

Ano da się: lumafixem:)
Projekt modulatora którego kit można na tym forum zakupić lumafix`a już nie wymaga.