Cena nie zależy tylko od uczciwości czy pazerności sprzedającego. Ona zależy również od tego ile wynosi koszt wyprodukowania i tego czy się sprzedaje. Tu cena 16 zł nie jest jakoś wyjątkowo wygórowana w szczególności, że gdy sam chciałem kupić taki kabel wystawiali po 30 zł. W rezultacie wolałem zrobić sobie sam.
Jak się okazuje przez ostatnie pół roku ten gość sprzedał około 15 kabli czyli jednak ktoś coś kupuje od czasu do czasu. Jednakże ilość sprzedanych kabli + jego zysk nie rokuje interesu życia. W tej cenie jest jeszcze prowizja allegro, która obecnie (od lutego) wynosi 10% jeśli się nie mylę. Myślę, że ktoś kto kupi kabel w tej cenie nie będzie frajerem roku, a także nie ma co sobie pluć w twarz za podpowiedź sprzedawcom, że taki kabel można sprzedawać w kategoriach typu retro.
Kto potrzebuje takiego kabla? Z reguły ktoś kto ma stację ze szrotu bez okablowania albo kupił czy zrobił sobie zabawkę na rpi, więc ten kabel nawet gdyby był wystawiany po 10 zł nie będzie sprzedawany w setkach w skali roku. Zdecydowana większość spośród tych osób taki kabel zrobi sobie sama.