Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: 20 MHz 6502... na TTLach !  (Przeczytany 740 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
20 MHz 6502... na TTLach !
« dnia: 17 Grudnia 2018, 10:34 »
https://c74project.com/

(parę lat roboty, na 6502.org można odnaleźć wątek z 2015 ->  http://forum.6502.org/viewtopic.php?f=4&t=3493)

Hmm... ludzie pytali czy do Monster6502 (tego na tranzystorach) będzie kit, w przypadu c74-6502 wygląda na to, że upublicznione (kiedyś) zostaną Gerbery i BOM, tak że ci, co mają nadmiar wolnego czasu, będą mogli sobie zmontować.

-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Re: 20 MHz 6502... na TTLach !
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Grudnia 2018, 10:16 »
Ciekawe, pierwowzor intela 8080 (z pamieci pisze, mam andzieje ze nie poplatalem faktow) z tego jakiegos programowalnego terminala tez byl na TTL i mimo ze tenze procesor pracowal szeregowo a nie rownolegle, to tez byl szybszy niz uklad scalony, tyle ze to bylo gdzies w 1970r :D
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Grudnia 2018, 12:53 »
Ciekawe, pierwowzor intela 8080 (z pamieci pisze, mam andzieje ze nie poplatalem faktow) z tego jakiegos programowalnego terminala tez byl na TTL i mimo ze tenze procesor pracowal szeregowo a nie rownolegle, to tez byl szybszy niz uklad scalony, tyle ze to bylo gdzies w 1970r :D

Yyyy... poplątałeś. Popraw się ;)

8080 to 74 rok, do tego miał o 1000 tranzystorów więcej niż 6502 (który pojawił się rok później).
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Grudnia 2018, 13:07 »
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Grudnia 2018, 15:38 »

Offline ikci

• Global Moderator
  • Level 4
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Grudnia 2018, 15:49 »
Toż to "mityczny komputer Karpińskiego" ! :)

Zawsze lubiłem panny przy komputerach :)

A tak w temacie Karpińskiego, jego osobowości  i wynalazków - znany polski informatyk prof Ryszard Tadeusiewicz napisał "kilka słów",
takich troszkę "od kuchni". Ciekawa lektura.

https://ryszardtadeusiewicz.natemat.pl/93613,k-202
« Ostatnia zmiana: 20 Grudnia 2018, 15:59 wysłana przez ikci »

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Grudnia 2018, 12:55 »
"W 1964 roku, gdy powstała konstrukcja Karpińskiego, perceptronów było już wiele na świecie, a badania tych konstrukcji trwały nieprzerwanie od czasu, gdy pierwszą maszynę tego typu zbudował Frank Rosenblatt (w roku 1957 - i nie w Stanford, ale w Cornell - co jest oczywiście mało istotne). "
W 1957 w Coronell nie zbudowano preceptonu, a jedynie zasymulowano jego dzialanie na komputerze I.B.M. 704.
Autor tez pewnie z powodu nakazu cenzury PRL (a moze  ze jego nazwa zbytnio wskazywalana lidera zespolu) , nie wspomina o maszynie  KAR-65 totez caly ten artykul mozna spokojnie sobie darowac lub uznac za jeszcze jeden dowod na prawde przedstawiona w wierszu Ludwika Jerzego Kerna ktory to pozwole sobie zacytowac:
Ludwik Jerzy Kern
„Przekrój” z dn. 14.XI.1971 r.

Nowy Kossak

Hoże dziewcze płacze,
Konik nóżką grzebie,
Polacy od wieków
Twardzi są. dla siebie.

Francuz Francuzowi
Funduje ślimaka,
A Polak najchętniej
Podgryza Polaka.

Hiszpanowi Hiszpan
Gra na tamburynie,
A Polak podkłada
Polakowi świnie.

Włoch tak kocha Włocha
Jak pawica pawia.
A Polaka Polak
Do wiatru wystawia.

Anglikowi Anglik
Robi przyjemności,
Polak Polakowi
Przykrości zazdrości.

Konik nóżką grzebie
Płacze dziewcze hoże,
Polak do Polaka
Z pyskiem, albo nożem.

Rzadko Polakowi
Polak dobrze zrobi,
To już takie nasze
Narodowe hobby.

A tak by sie chciało
Wstawić do czytanki,
że Polak i Polak
To są dwa bratanki.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Grudnia 2018, 13:52 »
Oj, czy cały artykuł sobie można darować - nie wiem. Jest więcej relacji n/t Karpińskiego i tego jak wyglądała jego współpraca z innymi.

Pamiętam jak na Onecie trafiłem na komentarz Karpińskiego gdzieś w pierwszej połowie lat 2000-ych, akurat wtedy byłem świeżo po robocie w firmie, na której "poletko" Karpiński chciał wejść - i tak mnie tknęło, że człowiek genialny zajmuje się takimi pierdoletami, bo jego komentarz dotyczył branży kas/drukarek fiskalnych, wtedy nawet nie wiedziałem, że on w tym temacie coś robił. Sprzęt ten w tamtym okresie "zasuwał" na Z80 a ten bardziej "ambitny" na 8051, serio, nie był to jakiś high-tech (parę lat wcześniej w pierwszej mojej robocie był własny ASIC kryptograficzny i ustrojstwa naszpikowane FPGA i DSP).
-profil nieaktywny-

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Grudnia 2018, 14:40 »
Jedno jest pewne - sprzęt zrobiony pod jego przewodnictwem (K202) wyprzedzał to co miał do zaoferowania Zachód. I to o ładnych "parę" lat...
-profil nieaktywny-

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Grudnia 2018, 15:17 »
Oj, czy cały artykuł sobie można darować - nie wiem. Jest więcej relacji n/t Karpińskiego i tego jak wyglądała jego współpraca z innymi.
To moze relacja Elzbiety Jezierska-Ziemkiewicz, czlonkini zespolu Karpinskiego, a pozniej konstruktorki MERY 400.
"Elżbieta określa go jako “bardzo niepokorną postać”. Był elektronikiem i informatykiem, jednym z założycieli Polskiego Towarzystwa Informatycznego i projektantem pierwszego polskiego mikrokomputera K-202. Władze za nim nie przepadały: był żołnierzem Szarych Szeregów w Batalionie Zośka, brał udział w powstaniu warszawskim (dopiero w 2009 r.  odznaczono go Krzyżem Oficerski Orderu Odrodzenia Polski, a rok później, pośmiertnie – Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski). Był szykanowany. Zadanie kierowania projektem K-202 dostał tylko dzięki naciskom Brytyjczyków. Sam wyszedł do nich z propozycją, że zaprojektuje mikrokomputer, który oni będą sprzedawali. Polska współpracowała wówczas z Wielką Brytanią przy produkcji komputerów, m.in. kupowała produkowane tam części. Zakład MERA, gdzie powstawały K-202, był polsko-brytyjskim joint venture: – W końcu mogliśmy robić coś od podstaw! W dodatku korzystaliśmy z części najnowszej generacji, bo w Wielkiej Brytanii powstawały wtedy najlepsze “klocki Lego” do konstrukcji komputerów. Pracowaliśmy dniem i nocą, bo nasz projekt miał być pokazany na londyńskiej wystawie technologicznej w Centrum Olympia. Na jego realizację mieliśmy kilka miesięcy. Nie miałam już nawet czasu na zespół taneczny, ale kochaliśmy to!  – opowiada Elżbieta. W pewnym momencie się pochorowała. Karpiński przyjechał do niej z butelką whisky i słoikiem miodu. – Dał mi jedną noc, żebym wyzdrowiała."
...."K-202 nie tylko wykorzystywał supernowoczesne, jak na tamte czasy, rozwiązania technologiczne, ale też miał wymiary zbliżone do późniejszego peceta. W Londynie, gdzie z Karpińskim prezentował go Andrzej Ziemkiewicz – stał się sensacją: – Mieszkaliśmy wtedy w szesnastometrowym mieszkaniu z córeczką, którą dopiero co urodziłam. Nie było miejsca, żeby świętować w domu, więc, kiedy dostaliśmy informację z Londynu, że wszystko działa, wpadli do mnie znajomi z zespołu i robiliśmy orły na śniegu na podwórku! – mówi Elżbieta. Niestety, radość trwała dokładnie miesiąc. Chwilę po powrocie obu inżynierów z Londynu, K-202 dotknęło wspomniane już “przekleństwo trzech lat”. Karpiński został odsunięty od kierowania Zakładem Mikrokomputerów przy przedsiębiorstwie MERA, oficjalnie z powodu konfliktu z Brytyjczykami. Na taśmach było w tym momencie 200 niedokończonych maszyn. Mimo to produkcja z dnia na dzień została zawieszona! Andrzej nie wytrzymał i złożył wymówienie: – Trafił na “czarną listę” i przez osiem miesięcy nie mógł znaleźć pracy. Kiedy przyszli do mnie znajomi z zespołu z propozycją konstruowania kolejnego komputera w oparciu o projekt K-202, długo biłam się z myślami. W końcu zmusiła mnie do tego sytuacja. Musieliśmy za coś żyć. "
Pewnie czlonkowie zespolu tak "nienawidzili" Karpinskiego ze " Kiedy przyszli do mnie znajomi z zespołu z propozycją konstruowania kolejnego komputera w oparciu o projekt K-202, długo biłam się z myślami. W końcu zmusiła mnie do tego sytuacja. Musieliśmy za coś żyć. "
A moze jednak wszysko mozna wytlumaczyc zawiscia i zazdroscia skoro tworce sukcesu  odsuwa sie od kierowania zespolem dokladnie w miesiac kiedy ten ktos osiagna sukces ?
https://www.girlsgonetech.pl/2017/12/05/pionierki-ewa-jezierska-ziemkiewicz-cz-1/

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7